Măsuri pentru participarea României la Fondul Alianţei Nord-Atlantice de Inovare (O.U.G. nr. 149/2022)

11 nov. 2022
Vizualizari: 329

Actul public în Monitorul Oficial

PreambulSumar
O.U.G. nr. 149/2022 privind unele măsuri pentru participarea României la Fondul Alianței Nord-Atlantice de Inovare

(M. Of. nr. 1086 din data de 10 noiembrie 2022)

Întrucât:

– prin Legea nr. 22/2004 pentru aderarea României la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949, România a devenit membru cu drepturi depline al NATO, iar în cadrul Reuniunii la nivel înalt a NATO de la Bruxelles din data de 14 iunie 2021 a fost propusă inițiativa Fondului NATO de Inovare, la care România și-a exprimat voința de a deveni partener prin semnarea de către ministrul apărării naționale în luna octombrie 2021 a Declarației de intenție pentru aderarea la Fondul NATO de Inovare

În temeiul:

– art. 115 alin. (4) din Constituția României

Se aprobă măsurile pentru participarea României la Fondul Alianței Nord-Atlantice de Inovare.

 

În M. Of. nr. 1086 din data de 10 noiembrie 2022 s-a publicat O.U.G. nr. 149/2022 privind unele măsuri pentru participarea României la Fondul Alianței Nord-Atlantice de Inovare.

Vă prezentăm, în cele ce urmează, cele mai importante dispoziții din respectivul act normativ.

Art. 1

(1) Prezenta ordonanță de urgență reglementează regimul juridic general al participării României la Fondul NATO de Inovare, denumit în continuare Fond.

Art. 2

(1) Se aprobă plata contribuției financiare a României la Fondul NATO de Inovare, constituit sub forma unui fond de investiții cu capital de risc, pentru perioada 2023-2037.

(2) Contribuția financiară la Fond se achită anual, începând cu anul 2023, conform anexei nr. 1. Contribuția este prevăzută în bugetul anual al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, denumit în continuare MCID, prin credite destinate unor acțiuni multianuale având sumele prevăzute cu această destinație, într-un titlu special.

(3) În cazul unor solicitări extraordinare de finanțare, primite de la managerul de investiții al Fondului în afara graficului de plăți prevăzut în anexa nr. 1 și asupra cărora a existat consens între partenerii Fondului, care nu modifică contribuția totală a României, MCID efectuează plata conform solicitării, în limita bugetului aprobat, pentru asigurarea finanțării de la bugetul de stat conform obligațiilor asumate, prin hotărâre a Guvernului României.

Art. 3

(1) MCID gestionează participația României la Fond sub formă de acțiuni, în calitate de autoritate competentă care asigură contribuția națională la Fond.

(2) MCID exercită drepturile și obligațiile prevăzute în Acordul pentru un parteneriat limitat, în calitate de reprezentant al statului român, proporțional cu numărul de acțiuni deținute.

Art. 4

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(1) Profiturile obținute și virate de managerul de investiții al Fondului către MCID în urma participației României la Fond sunt virate bugetului de stat în termen de 30 de zile de la data încasării acestora.

(2) MCID poate propune, printr-un proiect de hotărâre a Guvernului, reinvestirea profiturilor obținute cu scopul îndeplinirii obiectivelor strategice ale Fondului și inclusiv finanțarea altor subfonduri, la solicitarea managerului de investiții al Fondului.

Art. 5

(1) Reprezentantul național al României în cadrul Comitetului consultativ al partenerilor Fondului și al Subfondului 1, denumite în continuare CCP și, respectiv, CCSF1, se stabilește prin ordin al ministrului cercetării, inovării și digitalizării, în termen de 5 zile de la semnarea Acordului pentru un parteneriat limitat sau de la încheierea mandatului anterior, cu îndeplinirea condițiilor din anexa nr. 2, pe o durată de 5 ani și în baza unui mandat stabilit în conformitate cu obiectivele Fondului și obiectivele naționale de adopție a tehnologiilor emergente și disruptive.

(2) Funcția de reprezentant național al României în CCP și CCSF1 este o funcție neremunerată.

(…)

Art. 10

MCID coordonează și asigură colaborarea și comunicarea dintre activitățile Fondului NATO de Inovare și DIANA, conform strategiei de investiții a Fondului, parte a Acordului pentru un parteneriat limitat.

Art. 11

(1) MCID coordonează dezvoltarea și implementarea unor centre de excelență în cercetare, în cadrul institutelor naționale de cercetare-dezvoltare și în cadrul universităților clasificate ca universități de cercetare avansată și educație, care facilitează accesul societăților comerciale la tehnologiile emergente și disruptive finanțate în cadrul Fondului NATO, după cum urmează:

a) centru de excelență în cercetare pentru inteligență artificială;

b) centru de excelență în cercetare pentru tehnologii cuantice;

c) centru de excelență în cercetare pentru nanosateliți și tehnologii satelitare;

d) centru de excelență în cercetare pentru platforme hipersonice.

ANEXA nr. 1: CONTRIBUȚIA FINANCIARĂ a României la Fondul NATO de Inovare

34,04 milioane de euro, se achită anual, începând cu anul 2023, astfel:

An20232024202520262027202820292030
Valoarea contribuției3,4 mil. euro3,4 mil. euro3,4 mil. euro3,4 mil. euro3,4 mil. euro3,4 mil. euro3,4 mil. euro3,4 mil. euro
An2031203220332034203520362037
Valoarea contribuției0,97 mil. euro0,97 mil. euro0,97 mil. euro0,97 mil. euro0,97 mil. euro0,97 mil. euro0,97 mil. euro

ANEXA nr. 2: CONDIȚIILE de selecție a reprezentantului României la Fondul NATO de Inovare.

 

Măsuri pentru participarea României la Fondul Alianței Nord-Atlantice de Inovare (O.U.G. nr. 149/2022) was last modified: noiembrie 11th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.