MAI. Proiect: H.G. pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 122/2006 privind azilul în România

18 aug. 2021
Vizualizari: 242

Potrivit paginii oficiale (www.mai.gov.ro), Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1251/2006.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 20 zile calendaristice, calculate de la data publicării anunțului (17 august 2021), pe adresa de e-mail: dj-international@mai.gov.ro.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale proiectului:

Articol unic – Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1251/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 805 din 25 septembrie 2006, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 51, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:

„(5) În funcție de opțiunea beneficiarului de protecție internațională, permisul de ședere se ridică de la formațiunea teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări unde a fost depusă cererea, sau poate fi expediat, prin servicii de curierat, la reședința titularului, cu suportarea de către acesta a cheltuielilor de expediere.”

2. La articolul 53, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:

„(5) În funcție de opțiunea beneficiarului de protecție internațională, documentul de călătorie se ridică de la formațiunea teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări unde a fost depusă cererea, sau poate fi expediat, prin servicii de curierat, la reședința titularului, cu suportarea de către acesta a cheltuielilor de expediere.”

3. La articolul 55, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(4) Pentru solicitanții de azil aflați în situația prevăzută la art. 17 alin. (8) din lege, Inspectoratul General pentru Imigrări poate acorda, la cerere, sub forma unor sume forfetare, asistență materială pentru închirierea unei locuințe, în valoare de 808 lei/persoană/lună, și asistență materială pentru acoperirea cheltuielilor de întreținere, în valoare de 145 lei/lună/persoană pe perioada sezonului de vară și de 185 lei/lună/persoană pe perioada sezonului de iarnă. În cazul familiilor cu 2 membri, suma acordată lunar unei persoane scade cu 30%. În cazul familiilor compuse din 3 membri sau mai mult, suma acordată lunar unei persoane scade cu 40%.”

4. La articolul 55, după alineatul (4) se introduc șapte noi alineate, alin. (4^1)-(4^7), cu următorul cuprins:

„(4^1 ) Prin capacitate de cazare depășită în sensul art. 17 alin. (8) din lege, se înțelege situația în care gradul de ocupare al spațiilor de cazare în centrele regionale de proceduri și cazare a solicitanților de azil depășește 90%, constatată de Inspectoratul General pentru Imigrări prin decizie emisă în acest sens.

(4^2) Contractarea serviciilor de specialitate conform art. 17 alin. (8) și (11) din lege se realizează pe o perioadă determinată și doar în situația prevăzută la alin. (4^1).

(4^3) Pentru serviciile de specialitate contractate de către Inspectoratul General pentru Imigrări, conform art. 17 alin. (8) din lege, se alocă sume în limita celor prevăzute la alin. (4).

(4^4) Plata serviciilor prevăzute la alin. (4^2) se realizează lunar pentru spațiile contractate. Inspectoratul General pentru Imigrări gestionează fluxul persoanelor cazate în spațiile contractate, în limita capacității de cazare a prestatorului.

(4^5) În cazul scăderii gradului de ocupare sub procentul prevăzut la alin. (4^1), Inspectoratul General pentru Imigrări emite o decizie de reluare a cazării în centrele regionale de proceduri și cazare a solicitanților de azil, a persoanelor față de care a fost aplicat anterior art. 17 alin. (8) din lege, teza finală. Decizia de reluare a cazării se comunică solicitanților de azil cu cel puțin 30 de zile anterior încetării serviciilor de specialitate contractate de către Inspectoratul General pentru Imigrări.

(4^6) În cazul scăderii gradului de ocupare sub procentul prevăzut la alin. (4^1), Inspectoratul General pentru Imigrări comunică o decizie de reluare a cazării persoanelor față de care a fost aplicat art. 17 alin. (8) din lege, care au închiriat spații de locuit.

(4^7) Persoanele prevăzute la alin. (4^6) au obligația de a rezilia contractul de închiriere în termen de 30 de zile de la data primirii deciziei de reluare a cazării în centrele regionale de proceduri și cazare a solicitanților de azil.”

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

5. După articolul 55^1 se introduce un nou articol, art. 55^2, cu următorul cuprins:

„Art. 55^2- (1) Pentru acordarea sumelor prevăzute la art. 55 alin. (1), (2) și (4) pe dispozitive bancare de tip card nominal, Inspectoratul General pentru Imigrări poate încheia, la nivel național sau local, contracte de achiziții publice și/sau acorduri-cadru, după caz, cu furnizorul de servicii, cu respectarea prevederilor legale privind atribuirea contractelor de achiziție publică.

(2) Cheltuielile ocazionate de emiterea și administrarea dispozitivelor prevăzute la alin. (1) sunt suportate din bugetul Inspectoratului General pentru Imigrări, aprobat în condițiile legii.”

Pentru mai multe detalii cu privire la Proiect, Nota de fundamentare și Tabelul comparativ, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și MAI. Proiect: H.G. privind organizarea și funcționarea Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției și a centrelor județene, respectiv al municipiului București

MAI. Proiect: H.G. pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 122/2006 privind azilul în România was last modified: august 18th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.