Legea nr. 82/1992 privind rezervele de stat – completări (O.U.G. nr. 75/2022)

6 iun. 2022
Vizualizari: 411

Actul modificat

Actul modificatorSumar
 

 

Legea nr. 82/1992 privind rezervele de stat

(rep. M. Of. nr. 354 din 11 decembrie 1997; cu modif. și compl. ult.)

 

 

O.U.G. nr. 75/2022 pentru completarea Legii nr. 82/1992 privind rezervele de stat

(M. Of. nr. 546 din 3 iunie 2022)

– introduce: art. 1^1 lit. ș), art. 3^1, art. 4^2, art. 7^1, art. 13^2.

 

În M. Of. nr. 546 din 3 iunie 2022 s-a publicat O.U.G. nr. 75/2022 pentru completarea Legii nr. 82/1992 privind rezervele de stat.

Vă prezentăm, în cele ce urmează, completările aduse respectivului act normativ.

 

Art. 1^1 lit. ș)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 1^1, după lit. s) se introduce o nouă literă, lit. ș), cu următorul cuprins:

ș) nivel de reziliență – cantitatea minimă de produs, stabilită prin nomenclatorul produselor, necesară să existe în stocul rezervă de stat, destinată creșterii imediate a capacității de răspuns aferente intervențiilor operative, pentru asigurarea și atingerea căreia, prin constituire sau reîntregire, se realizează prin procedurile aplicabile conform prevederilor legale privind achizițiile publice.

 

Art. 3^1

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 3 se introduce un nou articol, art. 3^1, cu următorul cuprins:

Art. 3^1

(1) Pentru situații care implică intervenții operative urgente cu produse din rezerva de stat și pentru care este necesară existența, acoperirea deficitelor, deținerea imediată și efectivă de stocuri, la propunerea Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Guvernul poate dispune prin hotărâre acumularea stocurilor de urgență ori constituirea și/sau reîntregirea stocurilor rezervă de stat necesare atingerii nivelului de reziliență.

(2) Pentru acumularea stocurilor de urgență ori pentru constituirea și/sau reîntregirea stocurilor rezervă de stat necesare atingerii nivelului de reziliență, finanțarea se poate realiza din bugetul de venituri și cheltuieli al activității finanțate integral din venituri proprii care funcționează pe lângă aparatul propriu al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale și fiecare unitate teritorială subordonată acesteia, dacă actul normativ prevăzut la alin. (1) nu dispune altă sursă de finanțare.

 

Art. 4^2

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 4^1 se introduce un nou articol, art. 4^2, cu următorul cuprins:

Art. 4^2

Pentru situații care implică intervenții operative urgente, achiziția produselor pentru acumularea stocurilor de urgență și pentru atingerea nivelului de reziliență al stocurilor rezervă de stat se poate realiza prin procedura de achiziție publică în regim de urgență, potrivit prevederilor art. 68 alin. (1) lit. f), coroborate cu dispozițiile art. 69 alin. (4) și art. 104 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare.

 

Art. 7^1

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 7 se introduce un nou articol, art. 7^1, cu următorul cuprins:

Art. 7^1

În vederea creșterii capacității de răspuns aferente intervențiilor operative se poate realiza finanțarea, prin programe multianuale, a cheltuielilor aferente dezvoltării și realizării de obiective noi de investiții, constând în spații de depozitare a produselor cerealiere, alimentare și/sau energetice, asigurată inclusiv din bugetul de venituri și cheltuieli al activităților finanțate integral din venituri proprii care funcționează pe lângă aparatul propriu al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale și fiecare unitate teritorială subordonată acesteia, precum și din alte fonduri externe sau speciale provenite din tarifele percepute pentru prestarea serviciilor necesare îndeplinirii obligației de stocare, constituite potrivit art. 20 din Legea nr. 85/2018 privind constituirea și menținerea unor rezerve minime de țiței și/sau produse petroliere.

 

Art. 13^2

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 13^1 se introduce un nou articol, art. 13^2, cu următorul cuprins:

Art. 13^2

Până la actualizarea nomenclatorului produselor se aprobă prin hotărâre a Guvernului cantitățile aferente nivelului de reziliență ale stocurilor rezervă de stat la produsele destinate creșterii imediate a capacității de răspuns aferente intervențiilor operative determinate de criza umanitară regională.

Legea nr. 82/1992 privind rezervele de stat – completări (O.U.G. nr. 75/2022) was last modified: iunie 6th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.