Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi. O.U.G. nr. 121/2021 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale – modificări (O.U.G. nr. 57/2022)

4 mai 2022
Vizualizari: 906

Actele modificate

Actul modificatorSumar
Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați

(repub. în M. Of. nr. 326 din 5 iunie 2013)

 

O.U.G. nr. 121/2021 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative

(M. Of. nr. 1127 din 25 noiembrie 2021)

O.U.G. nr. 57/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați și pentru modificarea art. 3 alin. (21) din O.U.G. nr. 121/2021 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative

(M. Of. nr. 431 din 3 mai 2022)

– modifică: Legea nr. 202/2002: art. 10 alin. (3) și (8), – 23 alin. (1) și (3), art. 23^1 alin. (1), art. 23^3 alin. (1) și (3), art. 23^4;

O.U.G. nr. 121/2021: art. 3 alin. (2^1);

– introduce: Legea nr. 202/2002: art. 4 lit. m) și n), art. 10 alin. (6) lit. d)-e), art. 40 lit. c).

 

În M. Of. nr. 431 din 3 mai 2022 s-a publicat O.U.G. nr. 57/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați și pentru modificarea art. 3 alin. (21) din O.U.G. nr. 121/2021 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative. 

Legea nr. 202/2002

Art. 4 lit. m) și n)

Noua reglementare

La articolul 4, după litera l) se introduc două noi litere, literele m) și n), cu următorul cuprins:

„m) prin «concediu de îngrijitor» se înțelege un concediu pentru lucrători în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie ca lucrătorul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin semnificativ ca urmare a unei probleme medicale grave, astfel cum este definită de fiecare stat membru

n) prin sintagma «formule flexibile de lucru» se înțelege posibilitatea lucrătorilor de a-și adapta programul de lucru, inclusiv prin utilizarea formulelor de muncă la distanță, a programelor de muncă flexibile sau a unor programe de muncă cu timp redus de lucru”.

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Art. 10 alin. (3) și (8)

Vechea reglementare

„(3) Orice tratament mai puțin favorabil aplicat unei femei sau unui bărbat, privind concediul pentru creșterea copiilor sau concediul paternal, constituie discriminare în sensul prezentei legi. 

(…)

(8) La încetarea concediului de maternitate, a concediului pentru creșterea copiilor în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități sau a concediului paternal, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă ori la un loc de muncă echivalent, având condiții de muncă echivalente, și, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătățire a condițiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenței”.

Noua reglementare

La articolul 10, alineatele (3) și (8) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(3) Orice tratament mai puțin favorabil aplicat unei femei sau unui bărbat, pe motiv că a solicitat sau a efectuat concediul pentru creșterea copiilor, concediul paternal, concediul de îngrijitor ori că și-a exercitat dreptul de a solicita formule flexibile de lucru, constituie discriminare în sensul prezentei legi.

(…)

(8) La încetarea concediului de maternitate, a concediului pentru creșterea copiilor în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități, a concediului paternal sau a concediului de îngrijitor, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă ori la un loc de muncă echivalent, având condiții de muncă echivalente, și, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătățire a condițiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenței”.

 

Art. 10 alin. (6) lit. d) și e)

Noua reglementare

La articolul 10 alineatul (6), după litera c) se introduc două noi litere, literele d) și e), cu următorul cuprins:

„d) salariata/salariatul se află în concediul de îngrijitor;

e) salariata/salariatul și-a exercitat dreptul de a solicita formule flexibile de lucru”.

 

Art. 23 alin. (1) și (3)

Vechea reglementare

„(1) Se înființează Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, denumită în continuare ANES, organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, care promovează principiul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați în vederea eliminării tuturor formelor de discriminare bazate pe criteriul de sex, în toate politicile și programele naționale.

(…)

(3) Atribuțiile ANES se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice”.

Noua reglementare

La articolul 23, alineatele (1) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(1) Se înființează Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, denumită în continuare ANES, organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, care promovează principiul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați în vederea eliminării tuturor formelor de discriminare bazate pe criteriul de sex, în toate politicile și programele naționale.

(…)

(3) Atribuțiile ANES se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului familiei, tineretului și egalității de șanse”.

 

Art. 23^1 alin. (1)

Vechea reglementare

„(1) ANES este condusă de un secretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice”.

Noua reglementare

La articolul 231, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) ANES este condusă de un secretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului familiei, tineretului și egalității de șanse, ajutat de un subsecretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului familiei, tineretului și egalității de șanse”.

 

Art. 23^3 alin. (1) și (3)

Vechea reglementare

„(1) ANES elaborează și propune proiectul de buget propriu pe care îl înaintează Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice spre aprobare, în condițiile legii.

(…)

(3) În exercitarea atribuțiilor sale, secretarul de stat al ANES emite decizii”.

Noua reglementare

La articolul 233, alineatele (1) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(1) ANES elaborează și propune proiectul de buget propriu, pe care îl înaintează Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, spre aprobare, în condițiile legii.

(…)

(3) În exercitarea atribuțiilor sale, secretarul de stat al ANES emite ordine și instrucțiuni”.

 

Art. 23^4

Vechea reglementare

„(1) Organizarea și funcționarea ANES se stabilesc prin Regulamentul de organizare și funcționare al ANES, aprobat prin ordin al ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice.

(2) Numărul maxim de posturi și structura organizatorică a ANES se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice”.

Noua reglementare

Articolul 234 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Organizarea și funcționarea ANES se stabilesc prin Regulamentul de organizare și funcționare al ANES, aprobat prin ordin al ministrului familiei, tineretului și egalității de șanse.

(2) Numărul maxim de posturi și structura organizatorică a ANES se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului familiei, tineretului și egalității de șanse”.

 

Art. 40 lit. c)

Noua reglementare

La articolul 40, după litera b) se introduce o nouă literă, litera c), cu următorul cuprins:

„c) art. 10 alin. (1) și (2), art. 11, art. 12, art. 20 alin. (3) din Directiva 2019/1.158/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 188 din 12.07.2019”.

 

Art. 3 din O.U.G. nr. 121/2021

Vechea reglementare

„(2^1) Prin excepție de la prevederile art. 8 alin. (3), salarizarea personalului din cadrul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse se stabilește la nivelul de salarizare aferent funcțiilor din cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale”.

Noua reglementare

La articolul 3, alineatul (21) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(21) Prin excepție de la prevederile art. 8 alin. (3), salarizarea personalului din cadrul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse se stabilește la nivelul de salarizare aferent funcțiilor din cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, iar salarizarea personalului structurilor subordonate Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse se stabilește la nivelul funcțiilor din structurile subordonate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale”.

(Copyright foto: freepik)

Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați. O.U.G. nr. 121/2021 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale – modificări (O.U.G. nr. 57/2022) was last modified: mai 4th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.