Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune – modificări (O.U.G. nr. 114/2022, aprobată prin Legea nr. 56/2023)
Actul modificat |
Actul modificator | Sumar |
Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune
(M. Of. nr. 844 din 29 august 2022) |
Legea nr. 56/2023 privind aprobarea O.U.G. nr. 114/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune (M. Of. nr. 188 din 6 martie 2023) |
– modifică: art. 27^2 alin. (1) și (2), art. 27^7 alin. (1), art. 27^8, art. 41, art. 91, – introduce: art. 10 alin. (2) lit. h)-l), art. 27^11 alin. (6)-(8). |
În M. Of. nr. 186 din 6 martie 2023 s-a publicat Legea nr. 56/2023 privind aprobarea O.U.G. nr. 114/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune.
Redăm, în cele ce urmează, cele mai importante modificări și completări aduse respectivului act normativ.
Art. 27^2 alin. (1) și (2)
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, alin. (1) și (2) ale art. 27^2 se modifică și vor avea următorul cuprins:
„Art. 27^2
(1) Autoritățile administrației publice locale au obligația de a elabora programe de acțiune comunitară destinate prevenirii și combaterii riscului de sărăcie și excluziune socială, care se aprobă prin hotărâri ale consiliilor locale.
(2) Autoritățile administrației publice locale au obligația de a include, cu prioritate, beneficiarii venitului minim de incluziune în programele de acțiune comunitară și de a analiza anual modul în care au fost aplicate măsurile pentru prevenirea și combaterea riscului de sărăcie și excluziune socială în rândul beneficiarilor venitului minim de incluziune, stabilite prin programele de acțiune comunitară prevăzute la alin. (1).”
Art. 27^7 alin. (1)
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, alin. (1) al art. 27^7 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 27^7
(1) Pentru persoanele apte de muncă cu domiciliul sau reședința în mediul rural, aparținând categoriilor vulnerabile, inclusiv beneficiari de ajutor de incluziune, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și alte ministere ori instituții ale administrației publice centrale și locale inițiază și implementează proiecte/programe finanțate din fonduri europene, în scopul acordării unor măsuri de sprijin, în bani sau în natură, potrivit regulilor de finanțare aplicabile.”
Art. 27^8
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 27^8 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 27^8
Persoanele apte de muncă aparținând categoriilor vulnerabile, inclusiv cele care provin din familiile beneficiare de ajutor de incluziune, pot fi angajate în cadrul întreprinderilor sociale sau al întreprinderilor sociale de inserție în condițiile prevăzute de Legea nr. 219/2015 privind economia socială, cu modificările și completările ulterioare, fiind incluse în grupul vulnerabil definit de art. 6 alin. (1) lit. j) din respectiva lege.”
Art. 41
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 41 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 41
(1) Procedurile privind solicitarea, verificarea, acordarea dreptului, stabilirea cuantumului și emiterea dispozițiilor, respectiv a deciziilor privind venitul minim de incluziune se realizează în format electronic, în cadrul SNIAS.
(2) Modul de operare a SNIAS se reglementează prin ordin al ministrului muncii și solidarității sociale.”
Art. 91
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 91 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 91
(1) Nivelul venitului minim de incluziune, respectiv al componentelor acestuia prevăzute la art. 9 alin. (3), precum și cuantumurile ajutorului pentru familia cu copii prevăzut la art. 18 se majorează anual, din oficiu, începând cu luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Național de Statistică. În situația în care rata medie anuală a inflației are valoare negativă se păstrează ultima valoare a venitului minim de incluziune și a cuantumurilor acestuia.”
Art. 10 alin. (2) lit. h)-l)
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, la art. 10 alin. (2), după lit. g) se introduc cinci noi litere, lit. h)-l), cu următorul cuprins:
„h) stimulentul educațional acordat potrivit prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, republicată, sub formă de tichet social pentru stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor proveniți din familii defavorizate;
i) sumele ocazionale acordate de la bugetul de stat sau bugetele locale cu caracter de despăgubiri ori sprijin financiar pentru situații excepționale;
j) ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie acordate în baza Legii nr. 226/2021, cu modificările ulterioare;
k) indemnizația lunară de hrană acordată în baza Legii nr. 584/2002 privind măsurile de prevenire a răspândirii maladiei SIDA în România și de protecție a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, cu modificările și completările ulterioare, și indemnizația lunară de hrană prevăzută de Legea nr. 302/2018 privind măsurile de control al tuberculozei;
l) sumele primite cu titlu de sprijin, asigurate din bugetul de stat sau fonduri nerambursabile, acordate în baza legii sau în baza programelor operaționale aprobate.”
Art. 27^11 alin. (6)-(8)
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, după alin. (5) al art. 27^11 se introduc trei noi alineate, alin. (6)-(8), cu următorul cuprins:
„(6) Pentru persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor de incluziune care urmează cursurile programului «A doua șansă» la o distanță mai mare de 5 km față de locuința acestora, autoritățile administrației publice locale asigură transportul acestora, în limita sumei prevăzute la art. 275.
(7) Decontarea sumelor prevăzute la alin. (6) se realizează trimestrial din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și agențiile teritoriale, la solicitarea autorităților administrației publice locale.
(8) Procedura de decontare se stabilește prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.”