Legea fondului funciar nr. 18/1991 – modificări (Legea nr. 254/2022)

22 iul. 2022
Vizualizari: 1366

Actul modificat

Actul modificatorSumar

Legea fondului funciar nr. 18/1991
(rep. M. Of. nr. 1 din 5 ianuarie 1998; cu modif. și compl. ult.)

 

 

Legea nr. 254/2022 pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 și a altor acte normative

(M. Of. nr. 736 din 21 iulie 2022)

 

– modifică: art. 92 alin. (5), art. 96 alin. (1);

introduce: art. 92 alin. (2) lit. j), art. 92 alin. (4^2), art. 94 lit. b^1).

 

În M. Of. nr. 736 din 21 iulie 2022 s-a publicat Legea nr. 254/2022 pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 și a altor acte normative.

Redăm, în cele ce urmează, cele mai importante modificări, dar și completări aduse Legii fondului funciar.

 

Art. 92 alin. (5)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 92, alin. (5) se modifică și va avea următorul cuprins:

(5) Scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor agricole situate în extravilan, precum și a terenurilor silvice se face la momentul autorizării construcției, cu plata tarifelor prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la prezenta lege de către beneficiari. Din aceste tarife se constituie Fondul de ameliorare a fondului funciar, aflat la dispoziția Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, respectiv a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

 

 

Art. 96 alin. (1)

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 96, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 96

(1) Aprobarea prevăzută la art. 94 și 95 este condiționată de acordul prealabil al deținătorilor de terenuri. De asemenea, pentru obținerea aprobării prevăzute la art. 94 lit. b), b1) și c) și art. 95 este necesar avizul organelor agricole județene și al municipiului București, după caz.”

 

 

Art. 92 alin. (2) lit. j)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 92 alin. (2), după lit. i) se introduce o nouă literă, lit. j), cu următorul cuprins:

j) specifice producerii de energie electrică din surse regenerabile: capacități de producție a energiei solare, energiei eoliene, energiei din biomasă, biolichide și biogaz, unități de stocare a electricității, stații de transformare sau alte sisteme similare care se pot amplasa pe terenurile agricole situate în extravilan, în suprafață de maximum 50 ha.

 

 

Art. 92 alin. (4^2)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 92, după alin. (4^1) se introduce un nou alineat, alin. (4^2), cu următorul cuprins:

(4^2) În situația în care se realizează obiectivele prevăzute la alin. (2) lit. j), suprafața de teren agricol situată în extravilan, cu excepția terenurilor având categoria de folosință arabil, se poate utiliza în sistem dual atât pentru producția agricolă, cât și pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile. În aceste cazuri, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol se poate face numai pentru suprafețele de teren ocupate de aceste obiective de investiție, restul suprafeței rămânând în circuitul agricol.

 

 

Art. 94 lit. (b^1)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 94, după lit. b) se introduce o nouă literă, lit. b^1), cu următorul cuprins:

b^1) prin decizie a directorului direcției pentru agricultură județene, pentru terenurile agricole pentru amplasarea obiectivelor prevăzute la art. 92 alin. (2) lit. j) cu avizul structurii de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru suprafețe mai mari de 1 ha. Decizia directorului direcției pentru agricultură județene și, acolo unde este cazul, avizul structurii de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se eliberează solicitantului în maximum 45 de zile de la înregistrarea solicitării. Depășirea termenului se consideră acord tacit.

Legea fondului funciar nr. 18/1991 – modificări (Legea nr. 254/2022) was last modified: iulie 22nd, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.