Legea cetăţeniei române nr. 21/1991 – modificări (O.U.G. nr. 37/2015)

17 sept. 2015
Vizualizari: 13333

Despre

  • M. Of. nr. 697 din 15 septembrie 2015
  • O.U.G. nr. 37/2015
  • Modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991

Art. 15 alin. (6) Legea nr. 21/1991 (modificată prin O.U.G. nr. 37/2015)

Noua reglementare

La art. 15, după alin. (5) se introduce un nou alineat, alin. (6).

Potrivit noii reglementări, art. 15 alin. (6) prevede: „În cazul cererilor de acordare a cetățeniei române formulate potrivit art. 81, Comisia, printr-un raport motivat, elaborat cu luarea în considerare a punctului de vedere al Ministerului Afacerilor Externe, precum și a celorlalte documente necesare soluționării cererii, prevăzute de lege, constată îndeplinirea sau neîndeplinirea condițiilor pentru acordarea cetățeniei române prevăzute la art. 81”.

 

Art. 16 alin. (2) lit. b) și c) Legea nr. 21/1991 (modificată prin O.U.G. nr. 37/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 16 alin. (2) lit. b) și c) stabileau faptul că președintele Comisiei pentru cetățenie, prin rezoluție, dispune:

(…)

b) completarea dosarului, în termen de cel mult două luni de la primirea solicitării secretariatului tehnic al Comisiei de către petent, în cazul în care se constată lipsa unor documente necesare soluționării cererii, sub sancțiunea respingerii cererii ca nesusținută;

c) fixarea termenului la care Comisia va verifica îndeplinirea condițiilor necesare acordării sau redobândirii cetățeniei române potrivit art. 11, termen care nu va depăși 5 luni de la data înregistrării cererii.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 16 alin. (2) lit. b) și c) stabilesc: „Președintele Comisiei pentru cetățenie, prin rezoluție, dispune:

(…)

b) completarea dosarului, în termen de cel mult 4 luni de la primirea solicitării secretariatului tehnic al Comisiei de către petent, în cazul în care se constată lipsa unor documente necesare soluționării cererii, sub sancțiunea respingerii cererii ca nesusținută;

c) fixarea primului termen, la care Comisia va verifica îndeplinirea condițiilor necesare acordării sau redobândirii cetățeniei române potrivit art. 11, la cel mult 5 luni de la data înregistrării cererii”.

 

Art. 161 Legea nr. 21/1991 (modificată prin O.U.G. nr. 37/2015)

Noua reglementare

După art. 16 se introduce un nou articol, art. 161.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Potrivit noii reglementări, art. 161 prevede: „În situația în care persoana care a solicitat acordarea sau redobândirea cetățeniei române este cercetată într-o cauză penală, Comisia, dacă nu există alte motive pentru respingerea cererii, poate dispune suspendarea procedurii de acordare sau redobândire a cetățeniei române până la finalizarea acelei cauze”.

 

Art. 20 Legea nr. 21/1991 (modificată prin O.U.G. nr. 37/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 20 dispunea la primul alineat faptul că cetățenia română se acordă sau se redobândește la data depunerii jurământului de credință.

Potrivit alineatului următor, în termen de 3 luni de la data comunicării ordinului președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie de acordare sau redobândire a cetățeniei române, persoanele cărora li s-a acordat sau care au redobândit cetățenia română vor depune jurământul de credință față de România.

În continuare, prevedea faptul că Jurământul de credință se depune în ședință solemnă în fața ministrului justiției și a președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie sau a unuia dintre cei 2 vicepreședinți ai autorității delegați în acest sens și are următorul conținut:

„Jur să fiu devotat patriei și poporului român, să apăr drepturile și interesele naționale, să respect Constituția și legile României”.

La alineatul următor, stabilea faptul că după depunerea jurământului, Comisia eliberează certificatul de cetățenie română, care va fi întocmit în două exemplare, semnate de președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie, dintre care un exemplar va fi înmânat titularului. Ambele exemplare ale certificatului conțin elemente de siguranță și au aplicate fotografii ale titularului.

În continuare, dispunea faptul că în situația în care copiii minori dobândesc cetățenia română odată cu părinții sau cu unul dintre ei, aceștia vor fi înscriși în certificatul de cetățenie al părinților și nu depun jurământul.

Potrivit alineatului următor, persoana care a obținut cetățenia română în condițiile prevăzute la art. 10 și 11, cu menținerea domiciliului în străinătate, va depune jurământul de credință în fața șefului misiunii diplomatice sau al oficiului consular al României din țara în care domiciliază, în termenul prevăzut la alin. (2). În acest caz, certificatul de cetățenie română va fi eliberat de șeful misiunii diplomatice sau al oficiului consular respectiv.

În sfârșit, la ultimul alineat dispunea faptul că în cazul în care copilul devine major în timpul procesului de soluționare a cererii și până la data dobândirii de către părinți a cetățeniei române, acesta va depune jurământul și i se va elibera certificat de cetățenie distinct.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 20 prevede: „(1) Cetățenia română se acordă sau se redobândește la data depunerii jurământului de credință.

(2) În termen de 6 luni de la data comunicării ordinului președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie de acordare sau redobândire a cetățeniei române sau, după caz, de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii Guvernului de acordare a cetățeniei române, persoanele cărora li s-a acordat sau care au redobândit cetățenia română vor depune jurământul de credință față de România.

(3) În cazuri temeinic justificate, termenul prevăzut la alin. (2) poate fi prelungit o singură dată, dacă cererea de prelungire însoțită de documente doveditoare este formulată înainte de împlinirea acestuia.

(4) Cererea de prelungire prevăzută la alin. (3) se aprobă de către președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie sau, după caz, de șeful misiunii diplomatice ori al oficiului consular.

(5) Jurământul de credință se depune în ședință solemnă în fața ministrului justiției sau a președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie ori a unuia dintre cei 2 vicepreședinți ai autorității delegați în acest sens și are următorul conținut:

«Jur să fiu devotat patriei și poporului român, să apăr drepturile și interesele naționale, să respect Constituția și legile României».

(6) După depunerea jurământului, Comisia eliberează certificatul de cetățenie română, care va fi întocmit în două exemplare, semnate de președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie, dintre care un exemplar va fi înmânat titularului. Ambele exemplare ale certificatului conțin elemente de siguranță și au aplicate fotografii ale titularului.

(7) În situația în care copiii minori dobândesc cetățenia română odată cu părinții sau cu unul dintre ei, aceștia vor fi înscriși în certificatul de cetățenie al părinților și nu depun jurământul.

(8) Persoana care a obținut cetățenia română în condițiile prevăzute la art. 10 și 11, cu menținerea domiciliului în străinătate, va depune jurământul de credință, în termenul prevăzut de lege, în fața șefului misiunii diplomatice sau al oficiului consular al României din țara în care domiciliază. În acest caz, certificatul de cetățenie română va fi eliberat de șeful misiunii diplomatice sau al oficiului consular respectiv. Șeful misiunii diplomatice sau al oficiului consular poate delega aceste atribuții unui alt membru al personalului diplomatic sau consular.

(9) Persoana care a obținut cetățenia română în condițiile prevăzute la art. 10 și 11, cu menținerea domiciliului în străinătate, poate depune jurământul de credință și în condițiile prevăzute la alin. (5), în termenul prevăzut de lege, cu acordul șefului misiunii diplomatice sau al oficiului consular al României din țara în care domiciliază.

(10) Prevederile alin. (8) și (9) se aplică în mod corespunzător și în cazul persoanelor care au obținut cetățenia română în condițiile prevăzute la art. 81.

(11) În cazul în care copilul devine major în timpul procesului de soluționare a cererii și până la data dobândirii de către părinți a cetățeniei române, acesta va depune jurământul și i se va elibera certificat de cetățenie distinct”.

 

Art. 22 Legea nr. 21/1991 (modificată prin O.U.G. nr. 37/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 22 la primul alineat dispunea faptul că dovada cetățeniei române se face cu cartea de identitate sau, după caz, cu buletinul de identitate, pașaportul ori cu certificatul prevăzut la art. 20 alin. (4).

De asemenea, la următorul alineat stabilea faptul că cetățenia copilului până la vârsta de 14 ani se dovedește cu certificatul său de naștere, însoțit de buletinul ori cartea de identitate, după caz, sau pașaportul oricăruia dintre părinți.

În sfârșit, la ultimul alineat prevedea faptul că în cazul în care copilul este înscris în pașaportul unuia dintre părinți sau, după caz, în buletinul de identitate, dovada cetățeniei se face cu oricare dintre aceste acte.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 22 dispune: „(1) Dovada cetățeniei române se face cu cartea de identitate sau, după caz, cu buletinul de identitate, cu pașaportul, cu titlul de călătorie fără mențiunea «identitate incertă», cu certificatul prevăzut la art. 20 alin. (6) sau cu documentele prevăzute la art. 23.

(2) Cetățenia copilului până la vârsta de 14 ani se dovedește cu pașaportul, cu titlul de călătorie fără mențiunea «identitate incertă» sau cu certificatul său de naștere, însoțit de buletinul ori cartea de identitate, după caz, sau pașaportul oricăruia dintre părinți, ori cu documentele prevăzute la art. 23”.

 

Art. 31 alin. (9) și (10) Legea nr. 21/1991 (modificată prin O.U.G. nr. 37/2015)

Noua reglementare

La art. 31, după alin. (8) se introduc două noi alineate, alin. (9) și (10).

Potrivit noii reglementări, art. 31 alin. (9) și (10) prevăd: „(9) Neprezentarea în vederea eliberării adeverinței de renunțare la cetățenia română, în termen de 6 luni de la data comunicării ordinului președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie de aprobare a cererii de renunțare la cetățenia română, atrage încetarea efectelor ordinului față de persoana în cauză.

(10) Constatarea încetării efectelor ordinului de aprobare a renunțării la cetățenia română față de persoanele care nu s-au prezentat în vederea eliberării adeverinței de renunțare la cetățenia română în termenul prevăzut la alin. (9) se face de către președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie, la sesizarea direcției de specialitate din cadrul autorității sau, după caz, de șeful misiunii diplomatice ori al oficiului consular”.

 

Alte prevederi ale O.U.G. nr. 37/2015

Potrivit art. II, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a respectivei ordonanțe de urgență, persoanele cărora, prin ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie, li s-a aprobat cererea de renunțare la cetățenia română până la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență pot solicita, în condițiile legii, eliberarea adeverinței de renunțare la cetățenia română, sub efectul prevăzut la art. 31 alin. (9) din Legea cetățeniei române nr. 21/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu cele aduse prin prezența ordonanță de urgență.

 

ISTORIC

Act modificatActe modificatoare
Legea nr. 21/1991
(rep. M. Of. nr. 576 din 13 august 2010; cu modif. ult.)
Legea nr. 2/2013 (M. Of. nr. 89 din 12 februarie 2013)
Legea nr. 44/2013 (M. Of. nr. 148 din 20 martie 2013)
O.U.G. nr. 37/2015 (M. Of. nr. 697 din 15 septembrie 2015)
Legea cetățeniei române nr. 21/1991 – modificări (O.U.G. nr. 37/2015) was last modified: septembrie 28th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.