Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică – modificări (Legea nr. 224/2016)

23 nov. 2016
Vizualizari: 3762
Actul modificatActul modificatorSumar
Legea nr. 213/1998
(M. Of. nr. 448 din 24 noiembrie 1998; cu modif. ult.)
Legea nr. 224/2016
(M. Of. nr. 936 din 22 noiembrie 2016)
modifică: art. 9; art. 19 alin. (1); art. 20 alin. (1); art. 21 alin. (1)
introduce: art. 191; pct. 221 pct. I din anexă; pct. 4-8 pct. II din anexă; pct. 11-14 pct. III din anexă

 În M. Of. nr. 936 din 22 noiembrie 2016, a fost publicată Legea nr. 224/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică.

În continuare, vom prezenta respectivele modificări.

Art. 9 din Legea nr. 213/1998 (modificată prin Legea nr. 224/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 9 dispunea faptul că trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale se face la cererea consiliului județean, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliului local, după caz, prin hotărâre a Guvernului.

Trecerea unui bun din domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale în domeniul public al statului se face, la cererea Guvernului, prin hotărâre a consiliului județean, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliului local.

Trecerea unui bun din domeniul public al județului în domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale de pe raza teritorială a județului respectiv se face la cererea consiliului local, prin hotărâre a consiliului județean.

Trecerea unui bun din domeniul public al unei unități administrativ- teritoriale de pe raza teritorială a unui județ în domeniul public al județului respectiv se face la cererea consiliului județean, prin hotărâre a consiliului local.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 9 prevede următoarele:

Art. 9

(1) Trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale se face la cererea consiliului județean, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliului local, după caz, prin hotărâre a Guvernului, declarându-se din bun de interes public național în bun de interes public județean sau local.

(2) Trecerea unui bun din domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale în domeniul public al statului se face la cererea Guvernului, prin hotărâre a consiliului județean, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliului local, declarându-se din bun de interes public județean sau local în bun de interes public național.

(3) Trecerea unui bun din domeniul public al județului în domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale de pe raza teritorială a județului respectiv se face la cererea consiliului local, prin hotărâre a consiliului județean, declarându-se din bun de interes public județean în bun de interes public local.

(4) Trecerea unui bun din domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale de pe raza teritorială a unui județ în domeniul public al județului respectiv se face la cererea consiliului județean, prin hotărâre a consiliului local, declarându-se din bun de interes public local în bun de interes public județean.

(5) Trecerea unui bun din domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale în domeniul public al altei unități administrativ-teritoriale de pe raza teritorială a județului respectiv se face la cererea consiliului local, prin hotărâre a consiliului local al comunei, orașului sau municipiului în a cărui proprietate se află bunul și prin hotărâre a consiliului local al comunei, orașului sau municipiului în a cărui proprietate se transmite.

(6) Trecerea unui bun din domeniul public al unui județ în domeniul public al altui județ limitrof se face la cererea consiliului județean, prin hotărâre a consiliului județean al județului în a cărui proprietate se află bunul și prin hotărâre a consiliului județean al județului în a cărui proprietate se transmite.

(7) Prevederile alin. (6) se aplică în mod corespunzător trecerii de bunuri între domeniul public al municipiului București și domeniul public al județului Ilfov.

(8) Trecerile prevăzute la alin. (5)-(7) se realizează strict în vederea derulării unor obiective de investiții și pe durată determinată, prevăzute în hotărârea consiliului local, consiliului județean, respectiv municipiului București”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Art. 19 alin. (1) din Legea nr. 213/1998 (modificată prin Legea nr. 224/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 19 alin. (1) stabilea faptul că inventarul bunurilor din domeniul public se întocmește în termen de 9 luni de la data intrării în vigoare a respectivei legi.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 19 alin. (1) dispune următoarele:

Art. 19

(1) Inventarul bunurilor din domeniul public se întocmește până la 31 decembrie 2017”.

 

Art. 191 din Legea nr. 213/1998 (modificată prin Legea nr. 224/2016)

 

Noua reglementare

După art. 19 se introduce un nou articol, art. 191.

Potrivit noii reglementări, art. 191 prevede următoarele:

Art. 191

(1) Nerespectarea termenelor prevăzute la art. 19 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

(2) Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor privind inventarul bunurilor din domeniul public al unităților administrativ-teritoriale se fac de către prefect prin împuterniciții acestuia. Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor privind inventarul bunurilor din domeniul public al statului se fac de către Ministerul Finanțelor Publice prin structurile proprii abilitate în acest sens.

(3) Dispozițiile prezentului articol se completează în mod corespunzător cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 410 din 25 iulie 2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare”.

 

Art. 20 alin. (1) din Legea nr. 213/1998 (modificată prin Legea nr. 224/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 20 alin. (1) stabilea faptul că inventarul bunurilor din domeniul public al statului se întocmește, după caz, de ministere, de celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, precum și de autoritățile publice centrale care au în administrare asemenea bunuri.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 20 alin. (1) dispune următoarele:

Art. 20

(1) Inventarul bunurilor din domeniul public al statului se întocmește și se modifică, după caz, de ministere, de celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, precum și de autoritățile administrației publice locale care au în administrare asemenea bunuri”.

 

Art. 21 alin. (1) din Legea nr. 213/1998 (modificată prin Legea nr. 224/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 21 alin. (1) prevedea faptul că inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al unităților administrativ-teritoriale se întocmește, după caz, de comisii special constituite, conduse de președinții consiliilor județene, respectiv de primarul general al municipiului București sau de primari.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 21 alin. (1) stabilește următoarele:

Art. 21

(1) Inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al unităților administrativ-teritoriale se întocmește și se modifică, după caz, de comisii special constituite, conduse de președinții consiliilor județene, de primarul general al municipiului București, de primarii unităților administrativ-teritoriale, precum și de persoanele delegate de către aceștia”.

 

Pct. 221 pct. I din anexa la Legea nr. 213/1998 (modificată prin Legea nr. 224/2016)

 

Noua reglementare

În anexă, la pct. I, după pct. 22 se introduce un nou punct, pct. 221.

Potrivit noii reglementări, pct. 221 pct. I din anexă prevede următoarele:

221. porturile de agrement – terenurile pe care sunt situate acestea, cu drumurile de acces aferente, diguri, cheiuri, pereuri și alte construcții hidrotehnice destinate pentru acostarea navelor de agrement, de croazieră, de pasageri sau a altor nave care efectuează un serviciu public de transport pasageri, inclusiv faleza aferentă;”.

 

Pct. 4-8 pct. II din anexa la Legea nr. 213/1998 (modificată prin Legea nr. 224/2016)

 

Noua reglementare

În anexă, la pct. II, după pct. 3 se introduc cinci noi puncte, pct. 4-8.

Potrivit noii reglementări, pct. 4-8 pct. II din anexă dispun următoarele:

4. porturile de agrement – terenurile pe care sunt situate acestea, cu drumurile de acces aferente, diguri, cheiuri, pereuri și alte construcții hidrotehnice destinate pentru acostarea navelor de agrement, de croazieră, de pasageri sau a altor nave care efectuează un serviciu public de transport pasageri, inclusiv faleza aferentă – care nu sunt declarate de interes public național;

5. pistele de decolare, aterizare, căile de rulare și platformele pentru îmbarcare-debarcare situate pe acestea și terenurile pe care sunt amplasate care nu sunt declarate de interes public național;

6. ansamblurile și siturile istorice și arheologice care nu sunt declarate de interes public național;

7. porturile fluviale civile – terenurile pe care sunt situate acestea, diguri, cheiuri, pereuri și alte construcții hidrotehnice pentru acostarea navelor și pentru alte activități din navigația civilă, bazine, acvatorii și șenale de acces, drumuri tehnologice în porturi, monumente istorice aflate în porturi, cheiuri și pereuri situate pe malul căilor navigabile, în afara incintelor portuare destinate activităților de navigație care nu sunt declarate de interes public național;

8. digurile de apărare împotriva inundațiilor care nu sunt declarate de interes public național”.

 

Pct. 11-14 pct. III din anexa la Legea nr. 213/1998 (modificată prin Legea nr. 224/2016)

 

Noua reglementare

În anexă, la pct. III, după pct. 10 se introduc patru noi puncte, pct. 11-14.

Potrivit noii reglementări, pct. 11-14 pct. III din anexă stabilesc următoarele:

11. porturile de agrement – terenurile pe care sunt situate acestea, cu drumurile de acces aferente, diguri, cheiuri, pereuri și alte construcții hidrotehnice destinate pentru acostarea navelor de agrement, de croazieră, de pasageri sau a altor nave care efectuează un serviciu public de transport pasageri, inclusiv faleza aferentă – care nu sunt declarate de interes public național sau județean;

12. ansamblurile și siturile istorice și arheologice care nu sunt declarate de interes public național sau județean;

13. porturile fluviale civile – terenurile pe care sunt situate acestea, diguri, cheiuri, pereuri și alte construcții hidrotehnice pentru acostarea navelor și pentru alte activități din navigația civilă, bazine, acvatorii și șenale de acces, drumuri tehnologice în porturi, monumente istorice aflate în porturi, cheiuri și pereuri situate pe malul căilor navigabile, în afara incintelor portuare destinate activităților de navigație care nu sunt declarate de interes public național sau județean;

14. digurile de apărare împotriva inundațiilor care nu sunt declarate de interes public național sau județean”.

Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică – modificări (Legea nr. 224/2016) was last modified: noiembrie 23rd, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.