JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Violarea sediului profesional. Recurs în casație. Cazul prevăzut în art. 438 alin. (1) pct. 7 C. proc. pen.

28 iun. 2022
Vizualizari: 74
  • C. pen.: art. 225
  • C. proc. pen.: art. 438 alin. (1) pct. 7

Pentru ca refuzul de a părăsi, la cererea persoanei îndreptățite, un loc ce aparține spațiului accesibil publicului, să constituie infracțiunea de violare a sediului profesional, prevăzută de art. 225 alin. (1) din Codul penal, solicitarea formulată în acest sens trebuie să aibă un fundament obiectiv, care să se încadreze în nevoia de a proteja viața privată în componenta sa profesională. Per a contrario, nu mai există protecția oferită de legea penală, atunci când, față de faptul că persoana juridică însăși a permis accesul publicului, încetează rațiunea legii de protecție a vieții private societare. Ca atare, simplul refuz de a părăsi un loc accesibil publicului, chiar dacă refuzul este adresat unei persoane îndreptățite, nu reprezintă infracțiune.

(ICCJ, Secția penală, decizia nr. 334/RC din 28 iunie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Violarea sediului profesional. Recurs în casație. Cazul prevăzut în art. 438 alin. (1) pct. 7 C. proc. pen. was last modified: noiembrie 18th, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.