JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Recurs contencios administrativ. Anulare certificat de înca¬drare în grad de handicap

24 sept. 2018
Vizualizari: 16
  • Legea nr. 448/2006: art. 85 alin. (3)
  • Legea nr. 448/2006: art. 87 alin. (5)
  • Legea nr. 554/2004: art. 8 alin. (1)
  • Ordinul nr. 707/538 din 13 mai 2014 privind modificarea şi completarea anexei la Ordinul Ministrului Muncii Familiei şi Egalităţii de Şanse şi al Ministrului Sănătăţii Publice nr. 762/1992/2007
  • Ordinul nr. 762/1992/2007 al Ministerului Muncii Familiei şi Egalităţii de Şanse şi Ministerului Sănătăţii Publice

Potrivit Ordinului nr. 762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico psiho-sociale pe baza cărora se stabilește încadrarea în grad de handicap, cap. VII, subcap. III – Evaluarea persoanelor cu afectarea funcțiilor motorii (a staticii și mobilității – locomoției sau/și gestualității) în vederea încadrării în grad de handicap, punct 2 – Afecțiuni ale sistemului nervos central și periferic, pot fi încadrate în grad de handicap grav persoanele care nu se pot deplasa nici cu sprijin, nici fără sprijin, fiind dependente de un mijloc transport adecvat, nu pot îndeplini activitățile vieții cotidiene, nu și pot asigura existența prin activitățile pentru care sunt pregătite, nu se pot autoservi, necesită asistent personal.
Potrivit Ordinului nr. 707/538 din 13 mai 2014 privind modificarea și completarea anexei la Ordinul Ministrului Muncii, Familiei și Egalității de Șanse și al Ministrului Sănătății Publice nr. 762/1992/2007, cap. VII – Funcțiile neuro musculo scheletice și ale mișcărilor aferente, subcap. III. – Evaluarea persoanelor cu afectarea funcțiilor motorii (a staticii și mobilității – locomoției sau/și gestualității) în vederea încadrării în grad de handicap, pct. 2 – Afecțiuni ale sistemului nervos central și periferic, pot fi încadrate în grad de handicap grav persoanele care nu se pot deplasa nici cu sprijin, nici fără sprijin, fiind dependente de un mijloc transport adecvat (imobilizare la pat), nu pot îndeplini activitățile vieții cotidiene, nu se pot autoservi, necesită asistent personal, nu și pot asigura existența prin activitățile pentru care sunt pregătite.
Conform acestor reglementări, afecțiunile sistemului nervos central și periferic se referă la afectarea funcțiilor motorii asociate sau nu cu afectarea funcției senzitive, tulburări de limbaj, de câmp vizual, neurocognitive, din afecțiuni de etiologie variată, fiind menționate sechelele bolilor cerebrovasculare și în mod particular ale accidentelor vasculare cerebrale (în toate variantele etiopatologice), astfel cum corect a reținut și prima instanță.
Conform referatului de specialitate pentru încadrare în grad de handicap nr. (…)/27.05.2017, întocmit de către dr. (…), medic primar neurologie, este menționat diag¬nosticul de „Sindrom cerebelos după AVC ischemic cerebelos stâng cu transfor¬mare hemoragică. Sindrom extrapiramidal aterosclerotic”, reținând la starea actuală a pacientei că mersul este imposibil, iar la planul de recuperare se menționează că pacienta necesită îngrijire din partea altei persoane.
Referitor la scala de evaluare a autonomiei și funcționalității, prima instanță a reținut în mod întemeiat că evaluarea trebuie făcută raportat la diagnosticul pacientului, iar pentru stabilirea încadrării intimatei într un grad de handicap raportat la sindromul cerebelos ca sechelă a accidentelor vasculare cerebrale, potrivit Ordinului nr. 538/707/2014, se are în vedere pentru stabilirea incapacității Scala Barthel, ce măsoară performanțele pacientului în zece activități ale vieții cotidiene în funcție de ajutorul exterior necesar.
Astfel, potrivit scalei Barthel, persoana poate fi încadrată în grad de handicap grav cu asistent personal, în situația în care are pierdută total capacitatea de autoservire, autoîngrijire și autogospodărire și necesită sprijin permanent sau grav fără asistent personal, atunci când necesită sprijin parțial pentru activități cotidiene, scorul maxim de 100 de puncte corespunzând unei autonomii complete, scorul de 60 de puncte pentru „independența asistată”, iar cel de 75 de puncte – cvasiindependență.
Conform evaluării efectuate intimatei reclamante la data de 27.05.2017 (filele 40, 41), la Scala de incapacitate Barthel aceasta a obținut un scor de 30 de puncte din 100 puncte, astfel că aceasta se încadrează la „independența asistată”.
Totodată, din concluziile anchetei sociale efectuate la data de 21.06.2017 rezultă că intimata este imobilizată la pat în urma unui AVC, are nevoie de supraveghere și îngrijire din partea altei persoane, necesită ajutor total pentru a și asigura igiena personală, îmbrăcat/dezbrăcat, servire și hrănire, deplasare în interiorul locuinței, utilizarea mijloacelor de comunicare, este dependentă în totalitate de o altă persoană pentru deplasarea în exteriorul locuinței.
Prin urmare, în mod legal s a reținut de prima instanță că sunt aplicabile prevederile cap. VII, subcap. III, pct. 2 – Afecțiuni ale sistemului nervos central și periferic, din Ordinul nr. 707/2014, conform cărora pot fi încadrate în grad de handicap grav persoanele care nu se pot deplasa nici cu sprijin, nici fără sprijin, fiind dependente de un mijloc de transport adecvat (imobilizată la pat), nu pot îndeplini activitățile vieții cotidiene, necesită asistent personal, nu și pot asigura existența prin activitățile pentru care sunt pregătite, întrucât intimata are în permanență nevoie de prezența unei persoane în apropierea sa, nefiind capabilă să desfășoare singură, fără ajutor, nici una din activitățile zilnice menționate în raportul de anchetă socială astfel că, întrunește condițiile pentru încadrarea în grad de handicap grav cu asistent personal având în vedere că are pierdută total capacitatea de autoservire, autoîngrijire și autogospodărire și necesită sprijin permanent.
Raportat la aspectele relevate de recurentă că doar comisia de evaluare are competența de a efectua încadrarea în grad de handicap și de a emite certificatul, Curtea a reținut că potrivit art. 85 alin. (3) din Legea nr. 448/2006 încadrarea în grad și tip de handicap se face de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, însă, potrivit art. 87 alin. (5) din aceeași lege, modificată și completată prin O.U.G. nr. 51/2017, certificatele emise potrivit prevederilor alin. (4) pot fi contestate de titularii acestora, în termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare, la instanța de contencios administrativ competentă, potrivit Legii nr. 554/2004, situație în care instanța verifică legalitatea emiterii certificatului în litigiu iar, în speță, prima instanță a apreciat că în mod nelegal reclamanta a fost încadrată în grad de handicap accentuat și i s a refuzat dreptul de a beneficia de asistent personal, dispunându se încadrarea acesteia în gradul de handicap grav cu asistent personal și eliberarea de către comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap a unui certificat în acest sens.
Dispozițiile art. 8 alin. (1) din Legea nr. 554/2004 stabilesc că persoana vătămată într un drept recunoscut de lege sau într un interes legitim printr un act administrativ unilateral poate sesiza instanța de contencios administrativ competentă, pentru a solicita anularea în tot sau în parte a actului, repararea pagubei cauzate și, eventual, reparații pentru daune morale, iar potrivit dispozițiilor art. 18 alin. (1), instanța, soluționând cererea la care se referă art. 8 alin. (1) poate, după caz, să anuleze, în tot sau în parte, actul administrativ, să oblige autoritatea publică să emită un act administrativ, să elibereze un alt înscris sau să efectueze o anumită operațiune administrativă.

(Curtea de Apel Oradea, Secția a II a civilă și de contencios administrativ și fiscal, decizia nr. 3352 din 24 septembrie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Recurs contencios administrativ. Anulare certificat de înca¬drare în grad de handicap was last modified: decembrie 29th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.