JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de credit bancar. Restituirea prestațiilor efectuate în baza clauzelor abuzive anulate. Întrunirea condițiilor plății nedatorate, în cazul executării unei obligații nule

20 iun. 2022
Vizualizari: 79
  • C. civ. din 1864: art. 1092

Restituirea prestațiilor efectuate în baza clauzelor abuzive anulate, este o soluție temeinică.
În cazul contractelor sinalagmatice, restituirea prestațiilor executate se întemeiază pe instituția plății nedatorate, reglementată de art. 1092 C.civ. 1864 (raportat la momentul încheierii contractului).
În speță, se constată întrunirea condițiilor plății nedatorate, în cazul executării unei obligații nule, respectiv: existența unei plăți (sumele achitate cu titlu de comision de administrare/administrare); inexistența datoriei a cărei stingere a fost urmărită prin plată, ca urmare a faptului că prevederile contractuale anulate apar ca și când nici nu ar fi existat. De asemenea, se reține faptul că accipiensul (recurenta) a fost de rea – credință, cunoscând caracterul abuziv al clauzelor stipulate și prevederile Legii nr. 193/2000 (nemo censetur ignorare legem). În consecință, în temeiul art. 1092 C.civ. 1864, dând efect obligației de restituire ce incumbă recurentei – accipiens, Curtea a reținut că hotărârea instanței de apel, dar și a instanței de fond urmează să fie modificată în sensul că se impune restituirea sumelor de bani achitate cu nesocotirea procentului de 7,4% negociat prin contractul de credit.

(Curtea de Apel Cluj, Secția a II-a civilă, decizia nr. 325 din 20 iunie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de credit bancar. Restituirea prestațiilor efectuate în baza clauzelor abuzive anulate. Întrunirea condițiilor plății nedatorate, în cazul executării unei obligații nule was last modified: noiembrie 10th, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.