Interviu cu Diana-Maria Gogoașă, prima studentă admisă la Facultatea de Drept, Universitatea din București, sesiunea iulie 2021, fostă elevă a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București

17 sept. 2021
Vizualizari: 2104

 

Diana-Maria Gogoașă: Bună ziua, mă numesc Diana-Maria Gogoașă. Mă aflu astăzi în amfiteatrul dragului meu liceu, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, pe care l-am absolvit nu cu mult timp în urmă la profilul umanist, specializarea științe sociale, și, mulțumită ocaziei oferite de Universul Juridic, voi încerca să vă împărtășesc cât mai multe din experiența mea cu privire la examenul de admitere la Facultatea de Drept a Universității din București.

Universul Juridic: Cum priveai examenul de admitere înainte de a-l susține?

Diana-Maria Gogoașă: Mereu am privit examenul de admitere la Facultatea de Drept ca fiind cea mai mare provocare de până acum a parcursului meu educațional. Am știut de la bun început că drumul pe care mi l-am ales nu este unul ușor și eram conștientă că implică foarte multă muncă și efort, deci nu pot spune că a fost ceva care să mă surprindă. Examenul de admitere de anul acesta a fost cel puțin la fel de dificil ca cel de anul trecut, dacă nu chiar mai dificil, având în vedere că au apărut elemente noi în tematica examenului, precum macroeconomia, iar la gramatică au fost câteva tipuri de exerciții nemaiîntâlnite până acum.

Universul Juridic: Când ai început să te pregătești pentru examen și cine te-a îndrumat?

Diana-Maria Gogoașă: Am început să mă pregătesc la limba română din primul semestru al clasei a XI-a, iar la economie am parcurs pentru prima dată materia tot în clasa a XI-a, dar am început să învăț propriu-zis pentru admitere din clasa a XII-a.

Am pornit de la tematica și bibliografia examenului afișate pe site-ul facultății, pe care le-am folosit drept ghid, și am acoperit cât de bine am putut materia pentru examen. Cei care mi-au fost alături și mi-au călăuzit pașii au fost părinții și profesorii mei. Astfel, încetul cu încetul, lucrând foarte mult și având alături asemenea oameni minunați, am dobândit încredere în mine și în capacitățile mele.

Am ales această facultate deoarece am simțit că asta este ceea ce-mi doresc să fac cu adevărat. Mi s-a părut întotdeauna că acest domeniu mi se potrivește, deoarece sunt o fire echilibrată, dornică să descopăr cât mai multe lucruri, gata întotdeauna să-i ajut pe cei din jur, dar și pentru că îmi place să rezolv situații dificile, care îți pun mintea la încercare.

Universul Juridic: Cum ți-ai păstrat motivația pe parcursul pregătirii?

Diana-Maria Gogoașă: Ce m-a ținut permanent motivată a fost visul de a intra la Facultatea de Drept a Universității din București. Au fost momente cu adevărat grele pe parcursul acestui proces, mai ales în semestrul al II-lea al clasei a XII-a.

Primul impas pe care l-am avut, dacă aș putea să-l numesc astfel, a fost cu câteva săptămâni înainte de simulările pentru bacalaureat, deoarece a trebuit să mă pregătesc în paralel pentru ambele examene. Mi-am dorit – și chiar am reușit – să obțin nota 10 la bacalaureat atât la istorie, cât și la economie, deoarece am avut două profesoare extraordinare pe care nu am vrut să le dezamăgesc și mi-au plăcut enorm aceste două materii. Am reușit să-mi mențin determinarea pe tot parcursul acestui proces gândindu-mă la tot efortul depus până în acel moment. Ar fi fost păcat să cedez sau să greșesc pe ultima sută de metri.

Universul Juridic: Ce probă a fost cel mai greu de abordat? De ce?

Diana-Maria Gogoașă: Sunt convinsă că nu greșesc dacă spun că tuturor candidaților li se pare că proba care face cu adevărat diferența și este cea mai dificilă este proba de limba română. Motivele sunt evidente: tipurile diversificate de exerciții, volumul mult mai mare față de economie și modul de formulare a grilelor. În plus, a învăța la gramatica limbii române necesită multă logică și coerență în gândire.

Universul Juridic: Cum ai gestionat timpul pentru studiu cu cel liber?

Diana-Maria Gogoașă: Din fericire, anul acesta nu am uitat de pasiunile mele sau de prietenii mei în favoarea învățatului și nici viceversa. Cred că am reușit să mențin un echilibru cu brio între cele două, poate chiar mai bine decât mă așteptam, și, astfel, am avut suficient timp liber. De fiecare dată când am simțit nevoia să iau o pauză și să mă relaxez, am făcut-o.

Sunt de părere că mai bine stai câteva ore concentrat pe materie și pe ce ai de făcut, fără alte distrageri, și după, dacă simți nevoia, poți să ieși și să te relaxezi împreună cu prietenii tăi, decât să stai întreaga zi cu cărțile în față, să nu fii focusat și să nu reușești să faci nimic din ce ți-ai propus.

Universul Juridic: Care era rutina de învățat a primei studente la Drept?

Diana-Maria Gogoașă: Nu cred că pot vorbi neapărat despre o rutină. Nu există o formulă magică, universal valabilă, care să-ți asigure reușita la examenul de admitere și care să funcționeze pentru toată lumea. Astfel, metoda folosită de mine s-ar putea să nu fie potrivită pentru unii candidați, deoarece fiecare are stilul lui de a învăța. Punctele esențiale din procesul meu de pregătire pentru admitere, pe care aș dori să le ofer ca sugestie, sunt:

1. În primul rând, mi-am stabilit un program zilnic cu ce să învăț, de la care nu m-am abătut. Aveam un număr de capitole de repetat și de grile de rezolvat pe săptămână;

2. În al doilea rând, mi-am structurat materia și am făcut foarte multe conspecte. La gramatică mi-am întocmit câteva caiete scrise ordonat în care rezumam teoria, iar cuvintele-cheie le scriam cu verde, pentru a le reține mai ușor și pentru a ieși în evidență;

3. Apoi, am învățat cât de bine am putut partea de vocabular, deoarece pune destul de multe probleme și este foarte vastă;

4. După aceea, mi-am făcut scheme cu ce am considerat eu că este mai dificil. Pentru partea de scriere corectă a cuvintelor și a sensurilor acestora, am făcut numeroase liste la care adăugam permanent fie cuvintele pe care nu reușeam să le rețin, fie cuvintele pe care nu le mai întâlnisem până atunci și am încercam să fac tot felul de asocieri pentru a le memora;

5. Totodată, nu am neglijat economia, deoarece este o componentă crucială pentru acest examen, iar pentru unii poate fi salvatoare. Când înveți la economie, este vital să înțelegi materia și formulele pentru a putea rezolva orice fel de problemă. Aici aș sublinia că este foarte important să iei o notă cât mai aproape de maximum, având în vedere dificultatea probei la limba română;

6. De abia după ce am trecut prin toată materia, atât la economie, cât și la gramatică, am început să lucrez subiectele din anii anteriori. Rezolvarea acestora este necesară deoarece te ajută să te familiarizezi cu tipurile de exerciții. Un sfat pe care l-aș da este să lucrați doar din culegerile care se aseamănă cu subiectele date la admitere. Dacă vi se pare că se cer lucruri în plus sau că exercițiile sunt formulate total diferit, renunțați la culegerile respective, deoarece vă pierdeți timpul și, mai rău, riscați să vă dezorientați;

7. Un alt lucru de care cred că ar trebui să țineți cont în momentul în care rezolvați subiectele din anii anteriori sau lucrați din testele pe care le găsiți în culegeri este să aveți materia în față, adică nu încercați să puneți răspunsul la întâmplare în momentul în care nu știți să rezolvați un exercițiu, sperând că ați pus varianta corectă, deoarece nu faceți nimic altceva decât să vă păcăliți singuri. Cea mai eficientă metodă atunci când învățați este să căutați răspunsul în DOOM, în Dex sau în manualul de economie, deoarece astfel nu doar rezolvați exerciții, ci și învățați în acest timp. Vi se întipărește o informație în memorie mult mai bine în momentul în care o căutați, decât atunci când vă uitați la răspunsuri, observați că ați greșit și treceți mai departe;

8. Periodic, dați câte un test, o simulare pentru a verifica nivelul la care vă aflați, ce puteți îmbunătăți, care sunt lucrurile pe care nu le stăpâniți și unde trebuie să fiți mai atenți;

9. Și nu în ultimul rând, poate cel mai important lucru, învățați cu plăcere. Nu spun că este ușor să învățați pentru admitere, deoarece necesită foarte mult timp și efort, însă, dacă sunteți dedicați și studioși, nu veți avea probleme și, ca să parafrazez un scriitor celebru, veți vedea că până și universul va lucra puțin în favoarea voastră.

Universul Juridic: Cât timp alocai zilnic studiului?

Diana-Maria Gogoașă: Până în luna aprilie, am învățat în jur de 3-4 ore zilnic. De atunci, am început să învăț în jur de 6-7 ore pe zi, deoarece eram conștientă că luna iunie va fi dedicată exclusiv învățatului pentru bacalaureat.

În ultimele două săptămâni înainte de admitere am lucrat încontinuu și am făcut doar recapitulări. În acea perioadă m-am focusat în special pe partea de scriere corectă a cuvintelor la limba română, iar la economie am repetat materia ce nu a fost inclusă în programa de bacalaureat.

Universul Juridic: Care a fost „rețeta succesului” la proba limbii române?

Diana-Maria Gogoașă:  Din păcate, nu există un secret sau o scurtătură pentru a reuși la această probă, ci doar foarte multă muncă susținută și o dorință puternică venită în sprijinul acestui efort. Elementele-cheie care cred că mi-au asigurat succesul au fost determinarea, dedicarea și faptul că am înțeles că trebuie să fac anumite sacrificii pentru a reuși.

Ca să poți să te simți pregătit la proba de limba română, trebuie să stăpânești foarte bine partea de morfosintaxă, să lucrezi cât mai multe grile pentru a te familiariza cu tipurile de exerciții și, poate cel mai important, să înveți logic.

Cât despre reținerea formelor și a sensurilor cuvintelor, nu cred că pot vorbi despre un proces bine definit. Sfatul meu în cazul acestora este să lucrați cât de mult puteți cât mai aproape de data examenului și să vă folosiți de diverse cărți care sintetizează dificultățile DOOM-ului și ale DEX-ului, precum cartea de Teste-grilă și exerciții pentru examenul de admitere la Facultatea de Drept, Universitatea din București: Limba româna, a celor două studente prime admise în anii anteriori, Maria Copilău și Roxana Tudorescu.

Universul Juridic: Scopul a fost să intri prima?

Diana-Maria Gogoașă: Într-un fel, da. Mi-am dorit să fiu cel puțin printre primii 10 clasați la examenul de admitere. Însă, gândul cu care am intrat în sala de examen a fost doar să rezolv cât mai bine subiectele și să materializez tot efortul depus.

Universul Juridic: Descrie-ne ziua admiterii și momentul în care ai văzut rezultatele.

Diana-Maria Gogoașă: Ziua de 21 iulie 2021 a fost cea mai dificilă și mai emoționantă zi, dar, în final, după aflarea rezultatelor, pot spune că a fost și cea mai frumoasă zi de până acum. În dimineața respectivă am fost cuprinsă de un sentiment de neliniște, chiar dacă știam că sunt bine pregătită. Însă, în timpul examenului, în timpul celor 4 ore cât a durat examenul, nu mi-am permis să cad pradă acestor emoții și am acordat o atenție deosebită tuturor întrebărilor și, de asemenea, completării grilei, deoarece nu voiam să greșesc și să fiu nevoită să cer a doua foaie de examen. Aici aș sugera viitorilor candidați să-și aloce minimum 30 de minute pentru completarea corectă a grilei.

După ce am ieșit din pavilionul în care am dat examenul, am simțit un sentiment de ușurare, dar care la scurt timp s-a transformat în nerăbdarea de a afla rezultatele. La ora 2200, după ce am verificat de câteva ori codul de anonimizare pentru a mă asigura că într-adevăr mă aflu chiar în fruntea listei celor admiși la buget, am izbucnit în lacrimi de fericire! A fost un moment pe care nu îl voi uita niciodată, pentru că este cea mai mare realizare a mea de până acum.

Universul Juridic: Ce planuri ai pentru anul universitar, având în vedere așteptările create?

Diana-Maria Gogoașă: În primul rând, sper să mă ridic la nivelul așteptărilor create și să fiu demnă de încrederea acordată pe tot parcursul facultății. Sunt nerăbdătoare să îmi întâlnesc colegii și profesorii, să descopăr materiile pe care le voi studia și ce înseamnă să fii student la Facultatea de Drept a Universității din București.

Universul Juridic: Vrei să îi ajuți pe cei care urmează să susțină admiterea?

Diana-Maria Gogoașă: Da, cu mare drag! Îmi doresc să îi ajut așa cum pot pe toți cei care se gândesc să susțină admiterea la Facultatea de Drept. Am în plan multe proiecte frumoase, care sigur le vor fi de folos și lor.

Universul Juridic: Care este cel mai important sfat?

Diana-Maria Gogoașă: Aveți încredere în voi și în ce ați învățat și nu uitați că singurul lucru irecuperabil în această viață este timpul. Așa că aveți grijă cum îl împărțiți și cum îl folosiți. Ultimul an de liceu, cel mai greu an, este în mod paradoxal și cel mai frumos. Așa că nu vă puneți viața pe pauză, trăiți din plin, dar nu uitați care este scopul vostru principal la finalul acestui an.

Vă mulțumesc pentru atenția acordată. Eu am fost Diana-Maria Gogoașă și vă urez mult succes la examenul de admitere la Facultatea de Drept a Universității București de anul următor.

Interviu cu Diana-Maria Gogoașă, prima studentă admisă la Facultatea de Drept, Universitatea din București, sesiunea iulie 2021, fostă elevă a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București was last modified: septembrie 21st, 2021 by Diana-Maria Gogoașă

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice