Instrucţiunile privind condiţiile pentru adoptarea de măsuri interimare, potrivit prevederilor art. 3^1 alin. (9) din Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurenţei neloiale (OPCC nr. 455/2023)

16 mai 2023
Vizualizari: 179

Actul publicat în Monitorul Oficial

PreambulSumar
Ordinul președintelui Consiliului Concurenței (OPCC) nr. 455/2022 pentru punerea în aplicare a Instrucțiunilor privind condițiile, termenele și procedura de urmat pentru adoptarea de măsuri interimare, potrivit prevederilor art. 3^1 alin. (9) din Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale

(M. Of. nr. 412 din 15 mai 2023)

În temeiul:

– art. 19 alin. (4) lit. d), art. 26 alin. (1) și art. 27 alin. (1) din Legea concurenței nr. 21/1996;

– art. 3^2 alin. (1) din Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale.

Se pun în aplicare Instrucțiunile privind condițiile, termenele și procedura de urmat pentru adoptarea de măsuri interimare, potrivit prevederilor art. 3^1 alin. (9) din Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale. 

 

În M. Of. nr. 412 din data de 15 mai 2023 s-a publicat Ordinul președintelui Consiliului Concurenței (OPCC) nr. 455/2022 pentru punerea în aplicare a Instrucțiunilor privind condițiile, termenele și procedura de urmat pentru adoptarea de măsuri interimare, potrivit prevederilor art. 3^1 alin. (9) din Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale

Vă prezentăm, în cele ce urmează, conținutul respectivului ordin.

Art. 1

În urma adoptării de către Plenul Consiliului Concurenței, se pun în aplicare Instrucțiunile privind condițiile, termenele și procedura de urmat pentru adoptarea de măsuri interimare, potrivit prevederilor art. 3^1 alin. (9) din Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2

Compartimentele de specialitate din cadrul Consiliului Concurenței vor urmări punerea în aplicare a prevederilor prezentului ordin.

Anexă

INSTRUCȚIUNI privind condițiile, termenele și procedura de urmat pentru adoptarea de măsuri interimare, potrivit prevederilor art. 3^1 alin. (9) din Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale

Structură

CAPITOLUL I: Introducere

CAPITOLUL II: Condiții generale de adoptare a măsurilor interimare

SECȚIUNEA 1: Prevederi generale

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

SECȚIUNEA 2: Condiția constatării, la o primă evaluare, a existenței unor fapte interzise expres de lege și care trebuie eliminate fără întârziere

SECȚIUNEA 3: Condiția urgenței determinate de riscul producerii unui prejudiciu grav și ireparabil adus întreprinderilor

CAPITOLUL III: Natura și caracteristicile măsurilor interimare

CAPITOLUL IV: Procedura de adoptare a măsurilor interimare

CAPITOLUL V: Căi de atac

CAPITOLUL VI: Sancțiuni

Art. 6

Încălcarea regulilor de concurență loială nu trebuie să fie clar și evident dovedită, fiind suficient ca autoritatea de concurență să constate, la o primă examinare a probelor identificate, probabilitatea existenței unei asemenea încălcări, pe baza elementelor de fapt și de drept relevante de care dispune la momentul analizei.

Art. 7

Urgența dispunerii de măsuri interimare trebuie apreciată în raport cu necesitatea de a acționa imediat, cu titlu provizoriu, în scopul de a evita producerea unui prejudiciu grav și ireparabil adus întreprinderilor. Condiția urgenței presupune că este necesar ca măsurile interimare să fie dispuse și să își producă efectele înainte de emiterea deciziei finale de constatare și sancționare a încălcării.

Art. 8

(1) Prin prejudiciu grav și ireparabil adus întreprinderilor se înțelege paguba majoră, care nu ar putea fi remediată de către părțile afectate dacă s-ar produce.

(2) Iminența prejudiciului nu trebuie constatată cu certitudine absolută, ci este suficient, mai ales când realizarea prejudiciului depinde de intervenția unui ansamblu de factori, ca aceasta să poată fi prevăzută cu un grad suficient de probabilitate.

(…)

Art. 11

O măsură interimară dispusă potrivit prevederilor art. 3^1 alin. (9) din lege trebuie să fie necesară, proporțională, provizorie și să aibă caracter de conservare, ținându-se seama de interesele legitime ale părților cărora li se adresează.

Art. 12

Necesitatea măsurii interimare este justificată de urgența adoptării și de caracterul său indispensabil, doar o acțiune imediată a autorității de concurență fiind în măsură să prevină sau să oprească producerea unui prejudiciu grav și ireparabil adus întreprinderii/întreprinderilor.

Art. 13

(1) Caracterul proporțional al măsurii interimare implică faptul că aceasta trebuie să fie adecvată, necesară și corespunzătoare scopului urmărit prin adoptarea ei.

(2) În alegerea măsurii interimare adecvate, în funcție de circumstanțele cazului, se va opta pentru acea măsură care creează cele mai puține dificultăți părților cărora li se adresează; în acest sens, măsurile interimare dispuse vor fi cu prevalență comportamentale, urmând ca, în situația în care acestea nu conduc la efectele scontate, să fie adoptate eventuale măsuri cu caracter structural.

Art. 14

(1) Caracterul provizoriu al măsurii interimare presupune faptul că aceasta este limitată în timp, fiind adoptată pe o durată determinată ce poate fi reînnoită în cazul în care este necesar și adecvat.

(2) Măsura interimară încetează de drept la data emiterii deciziei finale în cazul instrumentat de Consiliul Concurenței în cadrul căruia a fost adoptată.

Art. 15

Caracterul de conservare al măsurii interimare se referă la faptul că aceasta urmărește menținerea situației existente înainte de manifestarea faptelor de concurență neloială care generează respectiva măsură și nu poate crea un avantaj pentru o întreprindere.

(…)

Art. 24

Nerespectarea deciziei de impunere a măsurilor interimare reprezintă contravenție, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (4) lit. d) din lege, fiind aplicate sancțiuni potrivit prevederilor art. 4 alin. (5) și (6) din lege.

Art. 25

În conformitate cu prevederile art. 4 alin. (7) din lege, Consiliul Concurenței poate obliga persoanele fizice și juridice la plata unor amenzi cominatorii, pentru fiecare zi de întârziere.

(Copyright: freeepik.com)

 

Instrucțiunile privind condițiile pentru adoptarea de măsuri interimare, potrivit prevederilor art. 3^1 alin. (9) din Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale (OPCC nr. 455/2023) was last modified: mai 19th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.