Infracţiuni pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile (NCP, NCPP)

2 feb. 2022
Vizualizari: 2464
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 169/A/2021

NCP: art. 25 alin. (5), art. 158 alin. (1), art. 238 alin. (2), art. 275 alin. (1) pct. 2 lit. b); NCPP: art. 16 alin. (1) lit. g) teza I, art. 396 alin. (6), art. 421 pct. 2 lit. a)

Analizând apelul declarat de apelantul inculpat A., Înalta Curte constată că acesta este întemeiat și îl va admite, având în vedere următoarele considerente:

Potrivit dispozițiilor art. 238 alin. (2) C. pen., care reglementează infracțiunea de abuz de încredere, acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, iar, potrivit dispozițiilor art. 158 alin. (1) C. pen., retragerea plângerii prealabile poate interveni până la pronunțarea unei hotărâri definitive, în cazul infracțiunilor pentru care punerea în mișcare a acțiunii penale este condiționată de introducerea unei plângeri prealabile. Dispozițiile alin. (2) ale aceluiași articol prevăd că retragerea plângerii prealabile înlătură răspunderea penală a persoanei cu privire la care plângerea a fost retrasă.

Totodată, dispozițiile art. 16 alin. (1) lit. g) teza I C. proc. pen. prevăd că acțiunea penală nu poate fi pusă în mișcare, iar când a fost pusă în mișcare nu mai poate fi exercitată dacă: g) a fost retrasă plângerea prealabilă, în cazul infracțiunilor pentru care retragerea acesteia înlătură răspunderea penală…, iar dispozițiile art. 396 alin. (6) Cod procedură stipulează că încetarea procesului penal se pronunță în cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. e) – j).

Înalta Curte constată că, la termenul din data de 08.06.2021, inculpatul A. a depus la dosar un exemplar original de pe declarația părții civile B., autentificată la Biroul Notarial Individual N. prin încheierea de autentificare nr. 598 din 03.06.2021, prin care aceasta a arătat că își retrage plângerea prealabilă formulată în prezenta cauză.

Prin urmare, având în vedere că acțiunea penală a fost pusă în mișcare în prezenta cauză la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, că aceasta și-a retras ulterior plângerea prealabilă formulată și că retragerea plângerii prealabile a intervenit până la pronunțarea unei hotărâri definitive, iar inculpatul nu a solicitat continuarea procesului penal, Înalta Curte constată că răspunderea penală a acestuia este înlăturată, fiind îndeplinite toate condițiile prevăzute de dispozițiile mai sus menționate pentru ca instanță să dispună încetarea procesului penal.

Ca atare, Înalta Curte, având în vedere aceste considerente, în temeiul art. 421 pct. 2 lit. a) din C. proc. pen., va admite apelul declarat de apelantul-inculpat A. împotriva Sentinței penale nr. 158 din data de 25 septembrie 2020, pronunțată de Curtea de Apel Cluj, secția penală și de minori, în Dosarul nr. x/2019.

Va desființa sentința penală atacată, și, rejudecând:

Va lua act de retragerea plângerii prealabile formulate de partea civilă B. și, în baza art. 396 alin. (6) raportat la art. 16 alin. (1) lit. g) teza I C. proc. pen., va dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului A. pentru comiterea infracțiunii de abuz de încredere, prevăzută de art. 238 alin. (1) din C. pen.

Conform art. 25 alin. (5) C. proc. pen. penal, va lăsa nesoluționată acțiunea civilă formulată de partea civilă B..

În temeiul art. 275 alin. (1) pct. 2 lit. b) din C. proc. pen., va obliga partea civilă B. la plata către stat a sumei de 50 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare.

Sursa informației: www.scj.ro.

Infracțiuni pentru care punerea în mișcare a acțiunii penale este condiționată de introducerea unei plângeri prealabile (NCP, NCPP) was last modified: februarie 1st, 2022 by Redacția ProLege
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.