Infracțiuni multiple. Recidivă. Recurs în casație (NCP)

14 sept. 2017
Vizualizari: 656
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 131/RC/2016

NCP: art. 39 alin. (1) lit. b), art. 41 alin. (1), art. 43 alin. (5), art. 210 alin. (1) lit. a), b), art. 211 alin. (1), art. 213 alin. (1), art. 275 alin. (2), art. 448 alin. (1) pct. 1

Înalta Curte observă că recurentul A. a fost condamnat pentru infracțiunile prevăzute în noul C. pen. de art. 210 alin. (1) lit. a), b) C. pen. (trafic de persoane, limite 3-10 ani închisoare), art. 211 alin. (1) (trafic de minori, limite 3-10 ani închisoare) și art. 213 alin. (1) (proxenetism, limite 2-7 ani, închisoare).

Întrucât condamnatului i-a fost reținută starea de recidivă, prevăzută de dispozițiile art. 41 alin. (1) C. pen. și art. 43 alin. (5) C. pen., dispozițiile ultimului articol prevăzând că „limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege pentru noua infracțiune se majorează cu jumătate”, atunci limitele pedepselor sunt cuprinse între 4 ani și 6 luni -15 ani închisoare (pentru infracțiunea de trafic de persoane), 4 ani și 6 luni – 15 ani închisoare (pentru infracțiunea de trafic de minori) și 3 ani – 10 ani și 6 luni închisoare (pentru infracțiunea de proxenetism).

Prin urmare, se constată că pedepsele aplicate efectiv, respectiv de 10 ani închisoare, 10 ani închisoare și 5 ani închisoare se încadrează în aceste limite legale, majorate cu jumătate, în urma reținerii stării de recidivă.

Având în vedere că cele trei infracțiuni au fost comise înainte ca recurentul să fi fost condamnat definitiv pentru vreuna din ele, existând, deci, un concurs de infracțiuni, devin incidente dispozițiile art. 39 alin. (1) lit. b) C. pen., care prevăd că atunci „când s-au stabilit numai pedepse cu închisoarea, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite”.

În concluzie, rezultă că pedeapsa finală aplicată recurentului condamnat A., respectiv aceea de 15 ani închisoare, se încadrează în limitele prevăzute de lege, iar criticile aduse hotărârii atacate sunt neîntemeiate.

Pentru considerentele arătate, în temeiul art. 448 alin. (1) pct. 1 C. proc. pen., Înalta Curte va respinge, ca nefondată, cererea de recurs în casație formulată de recurentul-inculpat A. împotriva deciziei penale nr. 93/MP din data de 4 noiembrie 2014 a Curții de Apel Constanța, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, pronunțată în Dosarul nr. x/118/2013.

În baza art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga recurentul condamnat la plata sumei de 430 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 130 RON, reprezentând onorariul apărătorului desemnat din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiției.

Sursa informației: www.scj.ro.

Infracțiuni multiple. Recidivă. Recurs în casație (NCP) was last modified: septembrie 14th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.