Înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comitetului Român pentru Inteligenţă Artificială (OMCID nr. 20484/2023)

5 mai 2023
Vizualizari: 181

Actul publicat în Monitorul Oficial

PreambulSumar
Ordinul ministrului cercetării, inovării și digitalizării (OMCID) nr. 20484/2023 privind înființarea, organizarea și funcționarea Comitetului Român pentru Inteligență Artificială

(M. Of. nr. 382 din 4 mai 2023)

Ținând cont de:

– art. 58 alin. (3) lit. a) și b), alin. (4) și (5) din O.G. nr. 57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 324/2003;

– art. 6 alin. (2) lit. h) și i), alin. (6) lit. b) și art. 7 alin. (3) și (5) din H.G. nr. 371/2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării;

Având în vedere:

– Memorandumul guvernamental nr. 20/31.781/MN din 8.11.2022 privind înființarea Comitetului Român pentru Inteligență Artificială și a unor inițiative privind domeniul inteligenței artificiale în România;

În temeiul:

– art. 12 alin. (3) din H.G. nr. 371/2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării;

Ținând cont de:

– Referatul de aprobare nr. 48 din 3.04.2023 a proiectului de ordin privind înființarea, organizarea și funcționarea Comitetului Român pentru Inteligență Artificială.

Se aprobă înființarea, organizarea și funcționarea Comitetului Român pentru Inteligență Artificială.

 

În M. Of. nr. 382 din data de 4 mai 2023 s-a publicat Ordinul ministrului cercetării, inovării și digitalizării (OMCID) nr. 20484/2023 privind înființarea, organizarea și funcționarea Comitetului Român pentru Inteligență Artificială.

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante prevederi menționate în Ordin.

Structură

CAPITOLUL I: Rolul, misiunea și atribuțiile Comitetului Român pentru Inteligență Artificială

CAPITOLUL II: Organizarea și funcționarea Comitetului

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

CAPITOLUL III: Dispoziții tranzitorii și finale

Art. 1

(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin, se înființează Comitetul Român pentru Inteligență Artificială, denumit în continuare Comitetul, organism consultativ, fără personalitate juridică, al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, denumit în continuare MCID, care își desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările și completările ulterioare, și ale Hotărârii Guvernului nr. 371/2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Secretariatul tehnic al Comitetului este asigurat de MCID.

Art. 2

Comitetul are misiunea de a sprijini MCID în exercitarea atribuțiilor sale de autoritate de stat în domeniul cercetării-dezvoltării, inovării și digitalizării, prin propuneri privind reglementarea, coordonarea, monitorizarea și evaluarea activităților privind inteligența artificială (IA), precum și dezvoltarea acesteia în România, în conformitate cu Memorandumul Guvernului nr. 20D/31.781/MN din 8.11.2022 privind înființarea Comitetului Român pentru Inteligență Artificială și a unor inițiative privind domeniul inteligenței artificiale în România.

Art. 3

(1) Scopul Comitetului este de a asigura cadrul de guvernanță pentru canalizarea resurselor existente, precum și pentru identificarea și mobilizarea de noi resurse, în vederea dezvoltării unitare a domeniului inteligenței artificiale în România.

(2) Principalul obiectiv al Comitetului constă în crearea unui ecosistem de inteligență artificială bazat pe excelență, încredere și respectarea principiilor etice, coerent, performant și sustenabil, care să genereze valoare adăugată în plan social și economic prin utilizarea tehnologiilor de inteligență artificială, să promoveze și să susțină cercetarea-dezvoltarea-inovarea și educația/formarea în acest domeniu, să crească numărul de specialiști locali și să fructifice aportul mediului privat și al cetățenilor români din străinătate, urmărind stimularea adoptării pe scară largă a domeniului inteligenței artificiale în România.

(…)

Art. 11

(1) La nivelul Comitetului se pot organiza grupuri de lucru transversale, cu membri din toate cele 4 arii funcționale, care să fie dedicate unui anumit domeniu societal sau unei nevoi particulare.

(2) Grupurile de lucru vizează subiecte specifice, punctuale, pentru obținerea de soluții rapide care pot include și activități de tip brainstorming sau hackathon.

(3) Grupurile de lucru se organizează ad-hoc, pe perioadă determinată, în baza manifestării/exprimării interesului de către membrii asociați în Comitet și în funcție de evoluția specificului și necesităților domeniului inteligenței artificiale.

(4) Va fi respectat un set minim de criterii de obiectivitate în apartenența la grupurile de lucru, astfel încât să poată fi menținute condiții de imparțialitate și echilibru în managementul deciziilor, incluzând:

a) va fi asigurată o reprezentativitate echitabilă a celor 4 arii funcționale;

b) va fi asigurată o echitate în privința apartenenței membrilor din grupurile de lucru la entitățile juridice cu care au legătură sau din care provin.

(5) Grupurile de lucru sunt coordonate de câte un reprezentant, numit de ministrul cercetării, inovării și digitalizării, care organizează activitățile și prezintă către Consiliul director al Comitetului, în mod unitar și imparțial, ideile elaborate și rezultatele obținute în cadrul formatelor de lucru.

(6) Grupurile de lucru au întâlniri recurente și furnizează analize și recomandări specifice către Consiliul director al Comitetului și către Hubul Român de Inteligență Artificială pentru dezvoltarea de proiecte de cercetare și transfer tehnologic.

(7) Grupurile de lucru furnizează analize și recomandări specifice ministerelor pentru acțiunile și planurile de implementare a tehnologiilor bazate pe inteligență artificială în diverse domenii societale.

(8) Grupurile de lucru furnizează rapoarte și informații relevante pentru actualizarea Strategiei naționale de inteligență artificială.

Art. 12

Finanțarea activităților aferente organizării de evenimente și acțiuni de promovare, reprezentare sau cooperare este asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul MCID, din sumele alocate anual pentru activitatea de cercetare, cu încadrarea în limitele bugetare aprobate.

 

Înființarea, organizarea și funcționarea Comitetului Român pentru Inteligență Artificială (OMCID nr. 20484/2023) was last modified: mai 5th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.