Inadmisibilitatea contestaţiei împotriva executării. Încălcarea principiului legalităţii căilor de atac (NCPP)

21 mai 2019
Vizualizari: 816
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 605/2018

NCPP: art. 275 alin. (2), art. 341 alin. (8), art. 551 pct. 1, art. 598 alin. (1)

Potrivit art. 598 alin. (1) C. proc. pen. contestația împotriva executării hotărârii penale se poate face în următoarele cazuri:

a) când s-a pus în executare o hotărâre care nu era definitivă;

b) când executarea este îndreptată împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare;

c) când se ivește vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare;

d) când se invocă amnistia, prescripția, grațierea sau orice altă cauză de stingere ori de micșorare a pedepsei.

Contestația la executare este o procedură jurisdicțională de rezolvare a situațiilor relative la executarea hotărârii, după rămânerea definitivă a acesteia. Pe această cale nu se poate pune în discuție legalitatea și temeinicia hotărârilor în baza cărora se face executarea și nu se poate ajunge la modificarea hotărârii rămasă definitivă, instanța fiind abilitată să verifice doar aspectele indicate de textul legal și nu modul de soluționare a cauzei.

Examinând sentința contestată, Înalta Curte constată că prezenta contestație este inadmisibilă pentru cele ce se vor arăta în continuare:

În acest context, față de împrejurarea că, pe calea contestației la executare promovate, contestatorul a criticat o hotărâre penală pronunțată în calea de atac a contestației la executare, hotărârea prin care s-a soluționat o plângere la soluția procurorului care nu este atacabilă cu o cale de atac.

Din analiza lucrărilor dosarului rezultă că, în cauză, contestatorul a formulat contestație la executare împotriva Sentinței penale nr. 65/F din data de 2 mai 2018, pronunțată de Curtea de Apel Pitești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie prin care a fost soluționată contestația formulată de Biroul Executări penale din cadrul Curții de Apel Pitești împotriva încheierii penale nr. 60/F/Cc/Cp din 24 octombrie 2017, pronunțată de Curtea de Apel Pitești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie prin care s-a soluționat o plângere la soluția procurorului – este definitivă.

Conform dispozițiilor art. 341 alin. (8) raportat la art. 341 alin. (6) lit. a) C. proc. pen., încheierea prin care s-a pronunțat soluția de respingere a plângerii ca nefondată este definitivă.

Pe de altă parte, potrivit dispozițiilor art. 551 pct. 1 C. proc. pen., hotărârea primei instanțe rămâne definitivă la data pronunțării, când hotărârea nu este supusă contestației.

Prin urmare, contestatorul Confederația Națională a Sindicatelor Libere din Cooperație România (CNSLCER) nu mai are posibilitatea exercitării unui căi de atac, întrucât recunoașterea unei căi de atac în situații neprevăzute de legea procesuală penală, constituie o încălcare a principiului legalității căilor de atac și, din acest motiv, apare ca o soluție inadmisibilă în ordinea de drept.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Inadmisibilitatea ca sancțiune procesual penală constă în lipsirea de efecte a unui act procedural pe care legea nu îl prevede sau îl exclude, precum și a unui act prin care a fost exercitat sau se încearcă exercitarea unui drept procesual exercitat și epuizat anterior. Inadmisibilitatea operează automat și inevitabil, ori de câte ori un act procesual este lipsit de bază legală.

Față de aceste considerente, contestația formulată de contestatorul Confederația Națională a Sindicatelor Libere din Cooperație România (CNSLCER) – prin reprezentant A. împotriva sentinței penale nr. 65/F din data de 2 mai 2018, pronunțată de Curtea de Apel Pitești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie urmează a fi respinsă ca inadmisibilă.

Potrivit art. 275 alin. (2) C. proc. pen. contestatorul va fi obligat la plata cheltuielilor judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Inadmisibilitatea contestației împotriva executării. Încălcarea principiului legalității căilor de atac (NCPP) was last modified: mai 17th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.