Împăcarea părţilor survenită în faza judecării cauzei (Art. 159 NCP). Apel împotriva sentinţei prin care s-a constatat acordul de vinovăţie ca rămas fără obiect. Rămânerea fără obiect a acordului de recunoaştere a vinovăţiei (Art. 485 NCPP)

29 feb. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 2041
  • Cod de procedură penală: art. 396
  • Cod de procedură penală: art. 478
  • Cod de procedură penală: art. 479
  • Cod de procedură penală: art. 480
  • Cod de procedură penală: art. 481
  • Cod de procedură penală: art. 482
  • Cod de procedură penală: art. 485
  • Cod penal: art. 159

Instanța, luând act de împăcarea părților și dispunând încetarea procesului penal față de inculpat, a pronunțat o sentință nelegală, impunându-se rejudecarea cauzei pentru respectarea tuturor drepturilor procesuale ale părților și asigurarea unui proces echitabil.
Dacă judecata s-ar face în apel pentru prima dată, părțile ar fi lipsite de un grad de jurisdicție, contrar necesității asigurării unui proces echitabil.
Cu ocazia rejudecării, instanța va avea în vedere și celelalte critici din apelurile formulate, motivul de nelegalitate a sentinței prevalând examinării tuturor criticilor formulate.

(C. Ap. București, S. I pen., dec. pen. nr. 942 din 8 septembrie 2014)

Mădălina Pascu
Avocat, Baroul Bucureşti

Apreciem că soluţia instanţei de apel este corectă. Prin raportare la art. 485 alin. (1) lit. b) C. pr. pen., considerăm că, atunci când instanţa, din probele administrate în cauză, constată existenţa unuia dintre cazurile prevăzute de art. 16 C. pr. pen., urmează a pronunţa o soluţie de respingere a acordului, iar nu încetarea procesului penal. Opinăm în acest sens, întrucât instanţa, fiind sesizată cu un act de recunoaştere a faptei, a încadrării şi vinovăţiei inculpatului, nu poate pronunţa încetarea procesului penal. În această situaţie, cauza trebuie retrimisă parchetului spre continuarea urmăririi penale, când procurorul căruia i se trimite dosarul va dispune soluţia clasării în baza cazului de împiedicare a exercitării acţiunii penale constatat, respectiv împăcarea părţilor.

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

Împăcarea părților survenită în faza judecării cauzei (Art. 159 NCP). Apel împotriva sentinței prin care s-a constatat acordul de vinovăție ca rămas fără obiect. Rămânerea fără obiect a acordului de recunoaștere a vinovăției (Art. 485 NCPP) was last modified: februarie 29th, 2016 by Universul Juridic
Alpha Phone POS aduce profesioniștilor din domeniul juridic 12 luni cu zero comision de administrare la pachetele Alpha Professional

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter