H.G. nr. 693/1991 privind înfiinţarea Institutului Bancar Român – modificări (H.G. nr. 909/2022)

19 iul. 2022
Vizualizari: 282

Actul modificat

Actul modificatorSumar

Hotărârii Guvernului (H.G.) nr. 693/1991 privind înființarea Institutului Bancar Român
(M. Of. nr. 52 din 30 martie 1992, cu modif. ult.)

Hotărârii Guvernului (H.G.) nr. 909/2022 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 693/1991 privind înființarea Institutului Bancar Român

 

(M. Of. nr. 718 din 18 iulie 2022)

 

– modifică: art. 1, art. 3, art. 4, art. 5 , art. 6, art. 7.

 

În M. Of. nr. 718 din data de 18 iulie 2022 s-a publicat Hotărârii Guvernului (H.G.) nr. 909/2022 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 693/1991 privind înființarea Institutului Bancar Român.

Redăm, în cele ce urmează, modificările aduse respectivului act normativ.

 

Art. 1

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 1  se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 1

Institutul Bancar Român, cu sediul în municipiul București, persoană juridică cu scop nepatrimonial, este furnizor de formare, specializare și perfecționare profesională și evaluare de competențe profesionale în domeniul financiar-bancar.

Institutul Bancar Român contribuie la educația financiară a consumatorilor de servicii financiar-bancare din economia națională, a personalului angajat al instituțiilor publice sau al altor parteneri ai sistemului financiar-bancar.”

Art. 3

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 3 se modifică și va avea următorul cuprins:

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Art. 3

(1) Institutul Bancar Român are ca principale obiective:

a) formarea, specializarea și perfecționarea profesională, pregătirea profesională continuă, evaluarea competențelor profesionale în domeniul financiar-bancar;

b) organizarea de programe și activități de promovare a educației financiare, în scopul creșterii gradului de incluziune financiară și de intermediere financiară în România;

c) furnizarea de cursuri și programe cu tematică economică și financiar-bancară către persoane fizice, mediul de afaceri, autorități publice și alte entități, în calitatea acestora de consumatori de servicii financiare;

d) stimularea contactelor și parteneriatelor internaționale pentru translatarea standardelor de calitate și a celor mai bune practici în pregătirea profesională în domeniul financiar-bancar;

e) realizarea altor activități și programe de pregătire și specializare în domeniul financiar-bancar, agreate de Banca Națională a României și Asociația Română a Băncilor și aprobate de Consiliul de administrație al Institutului Bancar Român.

(2) În funcție de tipurile de programe și cursuri de pregătire organizate, Institutul Bancar Român emite diplome/certificate agreate/recunoscute la nivelul industriei bancare de către Banca Națională a României și Asociația Română a Băncilor.

(3) Activitatea Institutului Bancar Român se desfășoară în conformitate cu strategia stabilită de Consiliul de administrație al Institutului Bancar Român și aprobată de Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României și de Adunarea generală a Asociației Române a Băncilor și la nivelul de calitate impus de cerințele pieței financiar-bancare și de standardele europene și internaționale.”

Art. 4

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 4 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 4

Organul de administrare al Institutului Bancar Român este Consiliul de administrație.

Conducerea executivă a Institutului Bancar Român este asigurată de directorul general, numit de Consiliul de administrație, care îi stabilește atribuțiile, indicatorii anuali de performanță și obiectivele ce decurg din strategia pe termen mediu. Consiliul de administrație evaluează anual îndeplinirea obiectivelor stabilite prin mandatul directorului general, urmărind și analizând semestrial realizarea indicatorilor de performanță.

Durata mandatului directorului general este de 3 ani și se poate reînnoi.

Directorul general nu poate fi membru în Consiliul de administrație al Institutului Bancar Român.”

Art. 5

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 5 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 5

Consiliul de administrație al Institutului Bancar Român este format din 3 membri.

Președintele Consiliului de administrație și un membru sunt desemnați de Banca Națională a României, un membru fiind desemnat de Asociația Română a Băncilor.

Durata mandatului președintelui și al membrilor Consiliului de administrație este de 3 ani și se poate reînnoi.

Nivelul indemnizației președintelui Consiliului de administrație și a directorului general se stabilește prin ordin comun al guvernatorului Băncii Naționale a României și al președintelui Asociației Române a Băncilor. Indemnizația membrilor este în cuantum de 25% din indemnizația președintelui Consiliului de administrație.

Organizarea internă, condițiile de angajare a personalului, atribuțiile, precum și salariile și alte drepturi bănești ale acestuia sunt stabilite de Consiliul de administrație al Institutului Bancar Român, în limitele bugetului de venituri și cheltuieli aprobat de Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României.”

Art. 6

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 6 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 6

Baza materială și resursele financiare ale Institutului Bancar Român se asigură prin:

a) contribuția Băncii Naționale a României și cea a Asociației Române a Băncilor, destinate sprijinirii continuității dezvoltării activității Institutului Bancar Român, în limitele și cuantumul rezultate din bugetul de venituri și cheltuieli și din planul de investiții, aprobate de Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României și de Adunarea generală a Asociației Române a Băncilor;

b) contribuția instituțiilor de credit și a instituțiilor financiare nebancare ce desfășoară programe comune cu Institutul Bancar Român;

c) taxe încasate de la beneficiari – persoane fizice și juridice – ai cursurilor și serviciilor oferite;

d) asistență tehnică și financiară, acordată de persoane fizice și juridice, din țară și din străinătate, pe baza unor înțelegeri și asocieri;

e) accesare de fonduri europene, în condițiile legii;

f) donații și sponsorizări ale persoanelor fizice și juridice, române sau străine, în condițiile legii;

g) venituri realizate din publicarea rezultatelor documentării, informării și cercetării;

h) venituri realizate din organizarea de evenimente legate de misiunea Institutului Bancar Român.”

Art. 7

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 7 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 7

Institutul Bancar Român dispune de personal specializat în dezvoltarea de programe pentru formarea și perfecționarea profesională, de cercetare și de evaluare de competențe profesionale și de personal administrativ și de serviciu.

Pe lângă personalul angajat pentru desfășurarea activității, Institutul Bancar Român folosește, în condițiile legii, specialiști din domeniul financiar-bancar, cadre didactice din învățământul superior, experți în sisteme de perfecționare profesională, evaluatori de competențe, inițiatori de standarde ocupaționale, cercetători, consultanți și alți profesioniști, pentru dezvoltarea portofoliului de cursuri și de activități educaționale.

Institutul Bancar Român poate folosi, în condițiile legii, specialiști, experți, lectori și cercetători din străinătate, pe baza unor acorduri cu institute similare din alte țări, organisme internaționale sau a unor contracte încheiate direct cu aceștia.”

H.G. nr. 693/1991 privind înființarea Institutului Bancar Român – modificări (H.G. nr. 909/2022) was last modified: iulie 19th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.