H.G. nr. 1.048/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecţie la locul de muncă – modificări (H.G. nr. 1.315/2021)

12 ian. 2022
Vizualizari: 633

Actul modificat

Actul modificatorSumar
H.G. nr. 1.048/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecție la locul de muncă

(M. Of. nr. 722 din 23 august 2006)

H.G. nr. 1.315/2021 pentru modificarea și completarea H.G. nr. 1.048/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecție la locul de muncă

(M. Of. nr.  32 din 11 ianuarie 2022)

– modifică: art. 5 alin. (1), anexele nr. 1-3;

– introduce: art. 15^1;

– abrogă: art. 10 alin. (2), capitolul II, secțiunea a 3-a: art. 16-18, art. 21, art. 22.

În M. Of. nr. 32 din 11 ianuarie 2022 s-a publicat H.G. nr. 1.315/2021 pentru modificarea și completarea H.G. nr. 1.048/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecție la locul de muncă. 

Redăm, în cele ce urmează, modificările aduse respectivului act normativ.

Art. 5 alin. (1)

Vechea reglementare

„(1) Echipamentul individual de protecție trebuie să respecte prevederile Hotărârii Guvernului nr. 115/2004 privind stabilirea cerințelor esențiale de securitate ale echipamentelor individuale de protecție și a condițiilor pentru introducerea lor pe piața, cu modificările ulterioare”.

Noua reglementare

La articolul 5, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Echipamentul individual de protecție trebuie să respecte cerințele esențiale de sănătate și securitate prevăzute de Regulamentul (UE) 2016/425 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 privind echipamentele individuale de protecție și de abrogare a Directivei 89/686/CEE a Consiliului”.

 

Art. 10 alin. (2)

Vechea reglementare

„(2) Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei poate stabili dispoziții pe baza cărora să se impună ca lucrătorul să contribuie la costul unui anumit echipament individual de protecție, în situațiile în care utilizarea echipamentului nu este exclusiv pentru locul de muncă”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Noua reglementare

La articolul 10, alineatul (2) se abrogă.

 

Art. 15^1

Noua reglementare

După articolul 15 se introduce un nou articol, articolul 151, cu următorul cuprins:

„- Anexele nr. 1-3, care fac parte integrantă din prezenta hotărâre, au un caracter orientativ și conțin informații utile pentru angajator privind alegerea echipamentelor individuale de protecție care trebuie să fie furnizate lucrătorilor, în condițiile art. 14”.

 

Art. 16-18

Vechea reglementare

„Art. 16

(1) Fără a aduce atingere prevederilor art. 4-15, Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei stabilește reguli generale pentru utilizarea echipamentului individual de protecție și/sau reguli care reglementează cazurile și situațiile în care angajatorul trebuie să furnizeze echipamentul individual de protecție, luând în considerare reglementările tehnice române care transpun legislația comunitara privind libera circulație a acestui echipament.(2) Aceste reguli indica, în special, împrejurările sau situațiile de risc în care este necesară utilizarea echipamentului individual de protecție, fără a aduce atingere priorității care trebuie să se acorde mijloacelor de protecție colectivă.(3) Anexele nr. 1-3 au un caracter orientativ, conțin informații utile pentru stabilirea acestor reguli și fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 17

Atunci când Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei adapteaza regulile prevăzute la art. 16, acesta ia în considerare orice modificări semnificative ale riscului, mijloacelor de protecție colectivă și echipamentelor individuale de protecție, determinate de evolutiile tehnologice.

Art. 18

Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei consulta organizațiile angajatorilor și lucrătorilor cu privire la regulile prevăzute la art. 16 și 17”.

Noua reglementare

La capitolul II, secțiunea a 3-a „Reguli de utilizare”, cuprinzând articolele 16-18, se abrogă.

 

Art. 21

Vechea reglementare

„Adaptarile de natura strict tehnica ale anexelor nr. 1-3 se efectuează de Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei, în funcție de:

a) adoptarea reglementărilor de armonizare tehnica și de standardizare cu privire la echipamentele individuale de protecție; și/sau

b) progresele tehnice, evoluția reglementărilor sau specificatiilor internaționale ori a cunoștințelor din domeniul echipamentelor individuale de protecție”.

Noua reglementare

Articolul 21 se abrogă.

 

Art. 22

Vechea reglementare

„Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei raportează Comisiei Europene la fiecare 5 ani cu privire la aplicarea prevederilor prezentei hotărâri, indicând punctele de vedere ale partenerilor sociali”.

Noua reglementare

Articolul 22 se abrogă.

 

Anexele nr. 1-3

Noua reglementare

Anexele nr. 1-3 se modifică și se înlocuiesc cu anexele nr. 1-3 la prezenta hotărâre.

 

Art. II din H.G. nr. 1315/2021

„Hotărârea Guvernului nr. 1.048/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecție la locul de muncă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 din 23 august 2006, cu modificările și completările aduse prin prezenta hotărâre, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare”.

Vă menționăm că prezenta hotărâre transpune Directiva (UE) 2019/1.832 a Comisiei din 24 octombrie 2019 de modificare a anexelor I, II și III la Directiva 89/656/CEE a Consiliului cu privire la adaptări de natură pur tehnică, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria L, nr. 279 din 31 octombrie 2019.

În final, vă precizăm că anexa nr. 1 cuprinde riscurile în ceea ce privește părți ale corpului care trebuie protejate de echipamente individuale de protecție, anexa nr. 2 conține lista neexhaustivă a tipurilor de echipamente individuale de protecție în ceea ce privește riscurile împotriva cărora acestea asigură protecție, iar anexa nr. 3 lista neexhaustivă a activităților și sectoarelor de activitate care pot necesita utilizarea de echipament individual de protecție.

 

H.G. nr. 1.048/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecție la locul de muncă – modificări (H.G. nr. 1.315/2021) was last modified: ianuarie 12th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.