[UPDATE: Acte adoptate] Guvernul României. O.U.G. pentru completarea O.U.G. nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale și alte proiecte incluse pe agenda ședinței din 8 iunie 2022

9 iun. 2022
Vizualizari: 265

UPDATE: Acte adoptate

Guvernul României a făcut publică lista proiectelor de acte normative adoptate în cadrul ședinței din 8 iunie 2022, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial (www.gov.ro):

I. PROIECTE ÎN ANALIZĂ

− Proiect de Ordonanță de urgență pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancțiunilor internaționale (PRIMA LECTURĂ):

Proiectul de act normativ include o serie de măsuri de natură să asigure continuarea regimului sancționatoriu al Uniunii Europene, aplicat în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina, fără a prejudicia activitatea unor companii din România și, implicit, locurile de muncă din aceste companii.

Astfel, se introduce posibilitatea de instituire a unui mecanism de control care să furnizeze garanții că persoana juridică asupra căreia se aplică sancțiunile nu poate avea acces la fonduri sau resurse economice ale entității deținute sau controlate. În baza acestui mecanism de control, se pot face unele derogări în sensul de a fi permise operațiuni precum accesarea fondurilor necesare pentru continuarea activității economice, plata salariilor angajaților, plata utilităților, a serviciilor, taxelor, contribuțiilor, costurilor comerciale, furnizorilor aferenți activității de producție, achiziție și vânzare etc.

În România au fost afectate industria metalurgică, industria auto, industrii care au impact la rândul lor asupra lanțurilor valorice pe orizontală și generează efecte multiplicatoare pentru clienți/furnizori, iar măsurile introduse în proiect sunt de natură să asigure continuarea activității și să mențină locurile de muncă.

Reglementările incluse în proiectul de act normativ sunt în concordanță cu reglementările europene.

II. PROIECTE DE LEGI

− Proiect de Lege privind ratificarea Acordului privind spațiul aerian comun între Uniunea Europeană și statele sale membre și Ucraina, semnat la Kiev, la data de 12 octombrie 2021:

Acordul a fost negociat de către Comisia Europeană, în urma mandatului primit din partea Consiliului European. Acordul va integra piața de transport din Ucraina în piața unică europeană, creând premisele dezvoltării relațiilor de transport dintre România și Ucraina, cu beneficii economice pentru ambele părți.

− Proiect de Lege privind ratificarea Acordului privind transportul aerian între Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Statul Qatar, pe de altă parte, semnat la Luxembourg, la data de 18 octombrie 2021

− Proiect de Lege privind ratificarea Acordului privind spațiul aerian comun între Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Republica Armenia, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la data de 15 noiembrie 2021

− Proiect de Lege privind gestionarea și utilizarea fondurilor lnterreg și a contribuției publice naționale, pentru obiectivul „Cooperare teritorială europeană”, în perioada 2021-2027:

Actul normativ stabilește cadrul financiar general cu privire la modul de alocare a fondurilor interreg și a contribuției publice naționale, în bugetul instituțiilor implicate în gestionarea și utilizarea acestora, pentru obiectivul ”Cooperare teritorială europeană”, precum și pentru stabilirea circuitelor financiare ale programelor interreg pe care România le gestionează în calitate de autoritate de management sau de autoritate națională. Demararea acestor programe trebuie să aibă loc imediat după adoptarea lor, pentru a se evita dezangajări ale fondurilor și corecții financiare ulterioare , mai ales ținând cont de decalajul generat de publicarea cu întârziere a cadrului legislativ de reglementare de la nivel european.

Impactul financiar asupra bugetului de stat pentru toate programele gestionate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru perioada 2021-2027 este estimat la 70,74 milioane de euro pentru întreaga perioadă de implementare a acestora, reprezentând contribuția publică asigurată de la bugetul de stat acordată partenerilor din România și beneficiarilor de asistență tehnică, precum și, după caz, contribuțiile naționale transferate. Impactul financiar estimat include o contribuție de la bugetul de stat pentru partenerii români de asistență tehnică de 35% pentru Programul Interreg VI-A România-Bulgaria, de 50% pentru Programul Interreg VI-A România-Ungaria și de 25% pentru Programul Regiunea Dunării (Danube Region Programme). La acest moment, nu poate fi făcută defalcarea pe primii 5 ani ai acestui impact financiar, având în vedere că programele nu sunt încă aprobate, iar calendarul de aprobare afectează alocările anuale pentru fiecare program în parte, prin reprogramarea resurselor ca parte a adoptării unui buget rectificativ la nivel european.

III. HOTĂRÂRI DE GUVERN

− Hotărâre pentru aprobarea Metodologiei de acordare a creditelor transferabile pentru formarea profesională a adulților și abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 844/2002 privind aprobarea nomenclatoarelor calificărilor profesionale pentru care se asigură pregătirea prin învățământul preuniversitar, precum și durata de școlarizare:

Prin adoptarea acestui proiect de HG se introduce un sistem de alocare a creditelor pentru educație și formare profesională pentru nivelurile de calificare 1-5 conform Cadrului Național al Calificărilor. Prin implementarea sistemului de credite transferabile se îmbunătățește mobilitatea participanților la cursuri de pregătire profesională, crește transparența sistemului de educație și formare profesională a adulților, se facilitează și încurajează învățarea pe tot parcursul vieții și crește mobilitatea forței de muncă, atât la nivel național cât și european.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Utilizarea sistemului de credite transferabile pentru educație și formare profesională vine în sprijinul formării profesionale de-a lungul întregii vieți și a recunoașterii calificărilor

În același timp, pentru evitarea dublei reglementări, a fost abrogată Hotărârea Guvernului nr. 844/2002 privind aprobarea nomenclatoarelor calificărilor profesionale pentru care se asigură pregătirea prin învățământul preuniversitar, precum și durata de școlarizare.

În prezent, calificările de nivel 1-5 conform Cadrului Național al Calificărilor (CNC) sunt înscrise în Registrul Național al Calificărilor Profesionale (RNCP), aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2018 care cuprinde descrierea calificărilor profesionale din România recunoscute la nivel național care pot fi dobândite atât prin sistemul formal de educație și formare profesională, cât și prin recunoașterea rezultatelor învățării dobândite în contexte nonformale și informale, din perspectiva învățării pe tot parcursul vieții. Așadar, calificările profesionale pentru care se organizează pregătirea profesională prin învățământ preuniversitar se regăsesc în RNCP.

Totodată, calificările profesionale pentru care se organizează pregătirea profesională prin învățământ preuniversitar sunt calificări de nivel 1-5 CNC. Pentru punerea în aplicare a celor menționate anterior a fost Metodologia de acordare a creditelor transferabile pentru pentru formarea profesională continuă a adulților, în conformitate cu prevederile alin. (2) al art. 347 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

− Hotărâre pentru completarea Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 877/2018 pentru aprobarea Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030:

Guvernul a adoptat completarea Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 (SNDDR 2030), în sensul aprobării Planului național de acțiune, document cheie care ghidează implementarea SNDDR 2030 în acord cu obiectivele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și documentele strategice ale UE, în toate politicile sectoriale, pentru dezvoltarea durabilă pe plan național în perioada 2022-2030.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Guvernului României este autoritatea publică responsabilă de coordonarea, la nivel național, a activităților care facilitează implementarea SNDDR 2030.

Planul de acțiune conține 4 direcții prioritare:
1. Consolidarea și Extinderea Cadrului de Guvernanță pentru Dezvoltare;
2. Susținerea Implementării SNDDR 2030 prin Programe de Educație și
Formare pentru Dezvoltare Durabilă;
3. Promovarea Principiilor și Valorilor Conceptului de Dezvoltare Durabilă;
4. Monitorizarea și Evaluarea Implementării SNDDR 2030
Realizarea Planului de acțiune pentru implementarea SNDDR 2030 este finanțată din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

− Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății:

Hotărârea suplimentează cu un post numărul de secretari de stat, ca urmare a coordonării de către Ministerul Sănătății a sarcinilor rezultate din PNRR, respectiv înființarea Direcției de implementare și monitorizare a PNRR și înființarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate. Personalul aferent cabinetului respectivului secretar de stat se regăsește în numărul total de posturi aprobat în actul de funcționare a ministerului.

− Hotărâre privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, situate pe amplasamentul suplimentar, pentru asigurarea terenurilor necesare gropilor de împrumut și pentru relocarea utilităților, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum și a listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ – teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Autostrada Ploiești – Buzău”, aflate pe raza localităților Dumbrava, Drăgănești, Tomșani, Colceag și Baba Ana, din județul Prahova
Guvernul a aprobat amplasamentul suplimentar al lucrării de utilitate publică de interes național “Autostrada Ploiești – Buzău“, judetul Prahova, în vederea asigurării terenurilor necesare gropilor de împrumut și pentru relocarea utilităților.
În aceste sens, Executivul a aprobat declanșarea procedurilor de expropriere a 224 de imobile proprietate privată, în suprafață totală de 738.509 mp teren, situate pe acest amplasament, respectiv pe raza localităților Dumbrava, Drăgănești, Tomșani, Colceag și Baba Ana, din județul Prahova, precum și sumelor individuale estimate de către expropriator aferente despăgubirilor, în cuantum total de 1,22 milioane lei.
Suma aferentă despăgubirilor va fi alocată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

− Hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Extinderea la 4 benzi a drumului dintre Poarta 7 și joncțiunea obiectivului ,,Pod rutier la km 0+540 a Canalului Dunăre – Marea Neagră cu drumul care realizează legătura între Poarta 9 și Poarta 8 spre zona de Nord a portului Constanța”
Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Extinderea a 4 benzi a drumului dintre Poarta 7 și joncțiunea obiectivului Pod rutier la km 0+540 a Canalului Dunăre-Marea Neagră cu drumul care realizează legătura între Poarta 9 și Poarta 8 spre zona de nord a portului Constanța”, estimat la o valoare totală de peste 179 milioane de lei cu TVA. Investiția se va derula pe o perioadă de 4 ani.
Obiectivului de investiții urmărește extinderea la 4 benzi și reabilitarea drumului principal de acces în zona de nord a portului Constanța, realizarea unui pasaj denivelat peste calea ferată de acces în zona de nord a portului Constanța și peste drumul de acces la P9, precum și regeometrizarea sensului giratoriu existent din capătul estic al autostrăzii A4.
De asemenea, pentru realizarea obiectivului de investiții se va elabora o hotărâre de guvern privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național.
Investiția era necesară ca urmare a faptului că infrastructura de acces rutier dintre autostrada A4 și portul Constanța este deficitară, conducând la întârzieri majore în transportul mărfurilor, la accidente și la un nivel ridicat de emisii poluante în zonă.
Finanțarea proiectului se va realiza din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Programul Operațional Transport 2021-2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

− Hotărâre pentru modificarea și completarea anexei nr. 2 Ia Legea nr.121/2019 privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiant;

− Hotărâre privind actualizarea valorii de inventar, modificarea codului de clasificație, a descrierii tehnice și a adresei unor bunuri imobile cuprinse în anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului.nr, 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aflate în administrarea Administrației Naționale „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Banat, instituție publică aflată în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ca urmare a reevaluării și a înscrierii în cartea funciară

− Hotărâre privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unui bun imobil și darea în administrarea· Gărzii Forestiere Oradea, instituție publică aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor

− Hotărâre pentru modificarea art.1 lit.i) din Hotărârea Guvernului nr. 1.366/2001 privind reorganizarea și schimbarea denumirilor unor unități de cercetare din subordinea Academiei Române

− Hotărâre privind actualizarea valorii de inventar pentru un imobil aflat în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, precum și trecerea unor construcții din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia, pentru scoaterea din funcțiune, în vederea casării și, după caz, valorificării

− Hotărâre pentru modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr.1415/2009 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și a unităților din subordinea acesteia
Actul normativ prevede suplimentarea cu 25 a numărului de posturi aferente direcțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene care au în structură posturile de inspecție la frontieră (PIF), necesare efectuării activităților de control oficial ale ANSVSA, în vederea gestionării în mod corespunzător a volumului mare de activitate la frontieră ca urmare a crizei din Ucraina.
Cele 25 de posturi vor fi distribuite la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, Republica Moldova, Serbia, astfel: Halmeu (3 posturi), Siret (4 posturi), Vicșani-Dornești (3 posturi), Stânca-Costești (4 posturi), Sculeni (2 posturi), Albița (2 posturi), Constanța (1 post), Aeroportul Internațional Henri-Coandă București (1 post), Moravița (1 post), Galați (1 post), Isaccea (2 posturi), Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj Napoca (1 post).
Activitatea posturilor de inspecție la frontieră este realizată cu un număr subdimensionat de personal, în condițiile în care la unele dintre acestea s-a înregistrat în ultimii ani și o creștere a numărului de transporturi supuse controalelor sanitarveterinare și pentru siguranța alimentelor.

− Hotărâre privind modificarea adresei, denumirii, a caracteristicilor tehnice și a valorii de inventar ale unor bunuri aparținând domeniului public al statului, trecerea din domeniul public al statului și din administrarea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale în domeniul privat al statului a unor bunuri de natura mijloacelor fixe concesionate Societății Naționale de Transport Gaze Naturale „Transgaz” – S.A. Mediaș, precum și aprobarea Actului adițional nr. 8 la Acordul de concesiune a conductelor magistrale, instalațiilor, echipamentelor și dotărilor aferente Sistemului național de transport al gazelor naturale și a activității de operare a Sistemului național de transport al gazelor naturale, încheiat între Agenția Națională pentru Resurse Minerale și Societatea Națională de Transport Gaze Naturale ,,Transgaz” – S.A. Mediaș, aprobat prin Hotărârea. Guvernului nr. 668/2002

− Hotărâre privind închirierea unor părți din imobilele 1535 și 2771 aflate în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale

− Hotărâre privind acceptarea de către statul român a donației unor bunuri mobile, ca operațiune compensatorie, din partea companiei Lockheed Martin Overseas, LLC și darea în administrarea Ministerului Apărării Naționale a acestor bunuri
Executivul a adoptat actul normativ prin care statul român, prin Ministerul Apărării Naționale, acceptă donația unor bunuri mobile cu valoarea totală de piață de 564.137 USD, ca operațiune compensatorie, din partea companiei Lockheed Martin Overseas, LLC.
Donația constă în echipamente și dispozitive de testare, seturi de cabluri EASAT pentru reparații, precum și pachete de sprijin logistic pentru radarele de tip TPS-79(R) pe poziția de instalare.
Brigada 76 Cercetare, Supraveghere și Recunoaștere Moara Vlăsiei, subordonată Statului Major al forțelor Aeriene, va îndeplini formalitățile de acceptare a donațiilor în numele statului român.

− Hotărâre privind recunoașterea Asociației „Grup de Acțiune Locală Sud-Vest Satu Mare”, județul Satu Mare ca fiind de utilitate publică

− Hotărâre privind trecerea unor bunuri imobile din domeniul public al statului și din administrarea unor centre județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură în domeniul public al orașului Căzănești, județul Ialomița, al orașelor Brezoi și Horezu, județul Vâlcea și al comunei Petrești, județul Dâmbovița și de modificare a anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

− Hotărâre privind modificarea Hotărârii Guvernului nr.148/2022 pentru aprobarea Programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022
Prin acest act normativ, este prelungit termenul de valorificare a producțiilor realizate prin „Programul Tomata”. Astfel, noul termen este 1 iulie, în loc de 10 iunie, cum fusese prevăzut inițial.
De asemenea, prin acest act normativ se modifică și termenul pentru depunerea documentelor justificative pentru ciclul I de producție, acesta urmând a fi data de 30 august inclusiv, față de 30 iunie, cum era stabilit inițial.
Direcțiile județene pentru agricultură vor centraliza sumele necesare, pe care le vor transmite către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale până la data de 15 septembrie 2022, în loc de 15 iulie 2022 inclusiv, cum se prevăzuse inițial.

− Hotărâre privind actualizarea valorilor de inventar, modificarea datelor tehnice, a denumirii și comasarea numerelor M.F. 26285, 100891 și 144709 la poziția cu nr. 26285 cuprinse în Anexa nr.30 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, administrate de Ministerul Sportului prin Clubul Sportiv „Farul” Constanța

− Hotărâre pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2022 al Agenției Naționale pentru Locuințe, Instituție publică aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

− Hotărâre privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unor bunuri și darea acestora în administrarea oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară Botoșani, Caraș-Severin, Olt și Sibiu

− Hotărâre privind aprobarea modelului steagului comunei Comandău, județul Covasna

− Hotărâre privind aprobarea modelului de steag al comunei Cetățeni, județul Argeș

− Hotărâre privind aprobarea modelului steagului comunei Ceatalchioi, județul Tulcea

− Hotărâre privind aprobarea stemei comunei Țițești, județul Argeș

− Hotărâre privind aprobarea modelului steagului comunei Semlac, județul Arad

− Hotărâre privind aprobarea repartizării sub formă de vărsăminte la bugetul de stat a cotei din profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit, realizat de Regia autonomă ,,Monetăria Statului” pentru exercițiul financiar al anului 2021
Actul normativ prevede repartizarea sub formă de vărsăminte la bugetul de stat a unei cote de 50% din profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit pentru exercițiul financiar al anului 2021 (prin derogare de la prevederile OG nr. 64/2001 care prevede  privind repartizarea a 90% din profitul societăților naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome).
Astfel se asigură sursa de finanțare necesară pentru derularea proiectelor de investiții strategice ale Regiei, întrucât repartizarea cotei de 90% ar afecta sursa proprie de finanțare a Regiei, conducând la înregistrarea unui deficit de 1,05 milioane lei și la imposibilitatea realizării investițiilor pentru anul 2022.
RA Monetăria Statului derulează în prezent un amplu program de investiții care are ca scop modernizarea tehnologică a capacității de producție, în vederea dezvoltării și consolidării activității de producție pentru îndeplinirea condițiilor necesare baterii monedei de circulație, precum și în perspectiva adoptării monedei unice europene de către România, dezvoltarea sistemelor informatice, modernizarea și reabilitarea spațiilor existente, iar pe termen lung relocarea Regiei prin construcția unui sediu secundar în zona periferică a municipiului București.
Monetăria Statului este regie autonomă de interes național aflată în subordinea Băncii Naționale a României care funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară, și asigură fabricarea monedelor metalice românești destinate circulației monetare.
RA Monetăria Statului nu a beneficiat de  subvenții de la bugetul de stat pe toată perioada de funcționare, toate investițiile realizându-se din surse proprii.

− Hotărâre privind unele măsuri pentru vânzarea unui pachet de acțiuni deținut de statul român din capitalul social al Societății „OMV Petrom” S.A. – București
Guvernul a aprobat Hotărârea prin care se stabilește vânzarea pachetului de acțiuni reprezentând 1% din capitalul social pentru angajați având în vedere obligația de a pune în executare  Decizia civilă nr. 2370/08.05.2019 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul nr. 1442/2/2015.
Aprobarea actului normativ a avut în vedere reducerea riscului rezultat din această decizie, concomitent cu analiza efectelor implicite și de impact care derivă din diminuarea cotei de participație a statului român la capitalul social al OMV Petrom S.A.

IV. MEMORANDUMURI

− Memorandum cu tema: Aprobarea semnării Programului de cooperare în domeniul educației între Ministerul Educației din România și Ministerul Învățământului Superior din Cuba
Programul de cooperare în domeniul învățământului superior între Ministerul Educației din România și Ministerul Învățământului Superior din Republica Cuba este cadrul necesar pentru continuarea cooperării între instituțiile de învățământ superior din România și Cuba pe teme de interes comun, valorificând inovarea și schimbul de experiență și bune practici.
Programul de cooperare prevede, de asemenea, acordarea, în regim reciproc, de burse de studii pentru toate ciclurile universitare în domenii de interes comun.

− Memorandum cu tema: Aprobarea negocierii și semnării „Programului de colaborare intre Ministerul Educației din România și Ministerul Educației din Turkmenistan, in domeniul educației”
Actul normativ prevede aprobarea negocierii și semnării ”Programului de colaborare între Ministerul Educației din România și Ministerul Educației din Turkmenistan”, ca urmare a faptului că actualul document de colaborare are valabilitate de 5 ani, pentru perioada 2017-2022, fără posibilitatea prelungirii automate.
Programul propune organizarea de schimburi de 5 specialiști în domeniul administrației învățământului, pentru o perioadă de maximum 5 zile fiecare, 50 de burse pentru studii universitare de urgență, 50 de burse pentru studii de masterat, 5 burse pentru studii universitare de doctorat, 2 locuri pentru participarea la cursuri de vară de limbă, literatură și civilizație, organizate de instituțiile de învățământ superior din cele două state.

− Memorandum cu tema: Aprobarea Schemei de ajutor de minimis pentru susținerea editării revistelor și publicațiilor culturale, altele decât cele propuse de uniunile de creatori din România, membre ale Alianței Naționale a Uniunilor de Creatori, in conformitate cu prevederile Legii nr. 136/2015 pentru finanțarea revistelor de cultură reprezentative din România, în vederea finanțării nerambursabile a revistelor/publicațiilor culturale reprezentative din România in perioada 2022-2023
Guvernul a aprobat memorandumul propus de Ministerul Culturii privind schema de ajutor de minimis pentru susținerea editării, în perioada 2022-2023, a revistelor și publicațiilor culturale, altele decât cele propuse de uniunile de creatori din România, membre ale ANUC.
Bugetul total al schemei este de 2.250.000 lei (credite de angajare și credite bugetare), iar beneficiarii sunt asociațiile, fundațiile și operatorii culturali care au ca obiect de activitate editarea de reviste/publicații culturale. Numărul maxim estimat de beneficiari ai schemei este de 40 pentru fiecare an.
Schema de ajutor de minimis va fi disponibilă odată cu aprobarea sa prin ordin al ministrului culturii, urmând a fi publicată în Monitorul Oficial, și până la data de 31 decembrie 2023.
Finanțarea schemei este asigurată din fonduri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, cu încadrarea în bugetul alocat. Plățile ajutorului de minimis vor fi efectuate ulterior intrării în vigoare a schemei, începând cu data solicitării avansului de către beneficiari, în baza contractelor de finanțare, fără a depăși data de 31 decembrie 2024.
Procedura de finanțare nerambursabilă, elaborată în concordanță cu obiectivele și strategia Ministerului Culturii, asigură continuitatea unor publicații culturale importante, cu impact major în peisajul editorial românesc, a căror editare și tipărire s-au realizat cu dificultate în contextul restricțiilor și efectelor pandemiei de coronavirus, care a determinat, totodată, o reorientare a publicului către domeniul culturii scrise. În acest sens, susținerea finanțării revistelor de profil va contribui la creșterea calității conținutului lor, precum și la relansarea sectorului cultural din România.
Prin intermediul acestor publicații culturale sunt promovate și susținute valorile culturale contemporane românești, valorile și tradițiile culturale ale minorităților naționale, ale dialogului intercultural, fiind asigurată creșterea nivelului de accesibilitate a publicului larg la aceste tipuri de publicații și la viața culturală, în general.

V. PUNCTE DE VEDERE

− Punct de vedere cu privire la 17 inițiative legislative.

Sursa informației


Publicăm agenda ședinței Guvernului României din data de 8 iunie 2022, în cadrul căreia vor fi discutate mai multe proiecte de acte normative:

I.    PROIECTE DE LEGI

− Proiect de Lege privind ratificarea Acordului privind spațiul aerian comun între Uniunea Europeană și statele sale membre și Ucraina, semnat la Kiev, la data de 12 octombrie 2021;

− Proiect de Lege privind ratificarea Acordului privind transportul aerian între Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Statul Qatar, pe de altă parte, semnat la Luxembourg, la data de 18 octombrie 2021;

− Proiect de Lege privind ratificarea Acordului privind spațiul aerian comun între Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Republica Armenia, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la data de 15 noiembrie 2021;

− Proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 318/2015 pentru înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor lndisponibilizate și pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală;

− Proiect de Lege privind gestionarea și utilizarea fondurilor lnterreg și a contribuției publice naționale, pentru obiectivul „Cooperare teritorială europeană”, în perioada 2021-2027.

II.    PROIECTE DE ORDONANȚE DE URGENȚĂ

− Proiect de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 51/1998 privind îmbunătățirea sistemului de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale, precum și pentru pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 42/2019 privind stabilirea unor măsuri financiare pentru susținerea desfășurării Programului cultural național „Tlmișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”;

− Proiect de Ordonanță de urgență pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancțiunilor internaționale (PRIMA LECTURĂ).

III.    PROIECTE DE HOTĂRÂRI DE GUVERN

− Proiect de Hotărâre pentru aprobarea Metodologiei de acordare a creditelor transferabile pentru formarea profesională a adulților și abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 844/2002 privind aprobarea nomenclatoarelor calificărilor profesionale pentru care se asigură pregătirea prin învățământul preuniversitar, precum și durata de școlarizare;

− Proiect de Hotărâre pentru completarea Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 877/2018 pentru aprobarea Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030;

− Proiect de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății;

− Proiect de Hotărâre privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, situate pe amplasamentul suplimentar, pentru asigurarea terenurilor necesare gropilor de împrumut și pentru relocarea utilităților, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum și a listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ – teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Autostrada Ploiești – Buzău”, aflate pe raza localităților Dumbrava, Drăgănești, Tomșani, Colceag și Baba Ana, din județul Prahova;

− Proiect de Hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Extinderea la 4 benzi a drumului dintre Poarta 7” și joncțiunea obiectivului „Pod rutier la km 0+540 a Canalului Dunăre – Marea Neagră cu drumul care realizează legătura între Poarta 9 și Poarta 8 spre zona de Nord a portului Constanța”;

− Proiect de Hotărâre pentru modificarea și completarea anexei nr. 2 Ia Legea nr.121/2019 privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiant;

− Proiect de Hotărâre privind actualizarea valorii de inventar, modificarea codului de clasificație, a descrierii tehnice și a adresei unor bunuri imobile cuprinse în anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului.nr, 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aflate în administrarea Administrației Naționale „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Banat, instituție publică aflată în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ca urmare a reevaluării și a înscrierii în cartea funciară;

− Proiect de Hotărâre privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unui bun imobil și darea în administrarea· Gărzii Forestiere Oradea, instituție publică aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor;

− Proiect de Hotărâre pentru modificarea art.1 lit.i) din Hotărârea Guvernului nr. 1.366/2001 privind reorganizarea și schimbarea denumirilor unor unități de cercetare din subordinea Academiei Române;

− Proiect de Hotărâre privind actualizarea valorii de inventar pentru un imobil aflat în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, precum și trecerea unor construcții din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia, pentru scoaterea din funcțiune, în vederea casării și, după caz, valorificării;

− Proiect de Hotărâre pentru modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr.1415/2009 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și a unităților din subordinea acesteia;

− Proiect de Hotărâre privind modificarea adresei, denumirii, a caracteristicilor tehnice și a valorii de inventar ale unor bunuri aparținând domeniului public al statului, trecerea din domeniul public al statului și din administrarea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale în domeniul privat al statului a unor bunuri de natura mijloacelor fixe concesionate Societății Naționale de Transport Gaze Naturale „Transgaz” – S.A. Mediaș, precum și aprobarea Actului adițional nr. 8 la Acordul de concesiune a conductelor magistrale, instalațiilor, echipamentelor și dotărilor aferente Sistemului național de transport al gazelor naturale și a activității de operare a Sistemului național de transport al gazelor naturale, încheiat între Agenția Națională pentru Resurse Minerale și Societatea Națională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” – S.A. Mediaș, aprobat prin Hotărârea. Guvernului nr. 668/2002;

− Proiect de Hotărâre privind închirierea unor părți din imobilele 1535 și 2771 aflate în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale;

− Proiect de Hotărâre privind acceptarea de către statul român a donației unor bunuri mobile, ca operațiune compensatorie, din partea companiei Lockheed Martin Overseas, LLC și darea în administrarea Ministerului Apărării Naționale a acestor bunuri;

− Proiect de Hotărâre privind recunoașterea Asociației „Grup de Acțiune Locală Sud-Vest Satu Mare”, județul Satu Mare ca fiind de utilitate publică;

− Proiect de Hotărâre privind trecerea unor bunuri imobile din domeniul public al statului și din administrarea unor centre județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură în domeniul public al orașului Căzănești, județul Ialomița, al orașelor Brezoi și Horezu, județul Vâlcea și al comunei Petrești, județul Dâmbovița și de modificare a anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului;

− Proiect de Hotărâre privind modificarea Hotărârii Guvernului nr.148/2022 pentru aprobarea Programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022;

− Proiect de Hotărâre privind actualizarea valorilor de inventar, modificarea datelor tehnice, a denumirii și comasarea numerelor M.F. 26285, 100891 și 144709 la poziția cu nr. 26285 cuprinse în Anexa nr.30 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, administrate de Ministerul Sportului prin Clubul Sportiv „Farul” Constanța;

− Proiect de Hotărâre pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2022 al Agenției Naționale pentru Locuințe, Instituție publică aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației;

− Proiect de Hotărâre privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unor bunuri și darea acestora în administrarea oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară Botoșani, Caraș-Severin, Olt și Sibiu;

− Proiect de Hotărâre privind aprobarea modelului steagului comunei Comandău, județul Covasna;

− Proiect de Hotărâre privind aprobarea modelului de steag al comunei Cetățeni, județul Argeș;

− Proiect de Hotărâre privind aprobarea modelului steagului comunei Ceatalchioi, județul Tulcea;

− Proiect de Hotărâre privind aprobarea stemei comunei Țițești, județul Argeș;

− Proiect de Hotărâre privind aprobarea modelului steagului comunei Semlac, județul Arad;

− Proiect de Hotărâre privind aprobarea repartizării sub formă de vărsăminte la bugetul de stat a cotei din profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit, realizat de Regia autonomă ,,Monetăria Statului” pentru exercițiul financiar al anului 2021.

IV.    ANALIZE
− Analiza Proiectui de Hotărâre privind unele măsuri pentru vânzarea unui pachet de acțiuni deținut de statul român din capitalul social al Societății „OMV Petrom” S.A. – București

V.    MEMORANDUMURI
− Memorandum cu tema: Aprobarea semnării Programului de cooperare în domeniul educației între Ministerul Educației din România și Ministerul Învățământului Superior din Cuba
− Memorandum cu tema: Aprobarea negocierii și semnării „Programului de colaborare intre Ministerul Educației din România și Ministerul Educației din Turkmenistan, in domeniul educației”
− Memorandum cu tema: Aprobarea Schemei de ajutor de minimis pentru susținerea editării revistelor și publicațiilor culturale, altele decât cele propuse de uniunile de creatori din România, membre ale Alianței Naționale a Uniunilor de Creatori, in conformitate cu prevederile Legii nr. 136/2015 pentru finanțarea revistelor de cultură reprezentative din România, în vederea finanțării nerambursabile a revistelor/publicațiilor culturale reprezentative din România in perioada 2022-2023

VI.    PUNCTE DE VEDERE
− Puncte de vedere cu privire la 17 inițiative legislative.

Sursa informației

🔔Vezi și Guvernul României. O.U.G. privind acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii și ai sistemului pensiilor militare de stat și alte proiecte incluse pe agenda ședinței din 2 iunie 2022

[UPDATE: Acte adoptate] Guvernul României. O.U.G. pentru completarea O.U.G. nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancțiunilor internaționale și alte proiecte incluse pe agenda ședinței din 8 iunie 2022 was last modified: iunie 9th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.