[UPDATE: Acte normative adoptate] Guvernul României. O.U.G. pentru completarea O.G. nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România și alte proiecte incluse pe agenda ședinței din 30 martie 2022
UPDATE: Acte normative adoptate
Guvernul României a făcut publică lista proiectelor de acte normative adoptate în cadrul ședinței din 30 martie 2022, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial (www.gov.ro):
I. ORDONANȚE DE URGENȚĂ
− Ordonanță de urgență pentru completarea Ordonanței Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România:
Actul normativ stabilește exceptarea de la plata rovignetei și a taxei de pod din zona Fetești – Cernavodă pentru misiunile umanitare efectuate pe teritoriul României.
Exceptarea se face pe baza solicitării prealabile desfășurării acestor misiuni, transmisă de Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență.
Decizia are în vedere faptul că DSU, prin structurile aflate în coordonare, organizează și participă la misiuni umanitare, atât prin intermediul Mecanismului European de Protecție Civilă, cât și prin alte mecanisme internaționale de cooperare în domeniul protecției civile și cel umanitar.
− Ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Legii nr.219/2015 privind economia socială:
Ordonanța de urgență modifică și completează prevederile Legii nr.219/2015 privind economia socială, cu scopul de a crea un mediu favorabil de dezvoltare a acestui sector, având în vedere că întreprinderile sociale oferă un răspuns adaptat unor probleme sociale complexe. Aceste întreprinderi creează locuri de muncă și oportunități de angajare pentru tinerii aflați în situații de risc, pentru femei și persoane cu dizabilități, oferindu-le instruire profesională teoretică și practică, pregătire pentru locul de muncă și mentoratul necesar pentru a intra pe piața muncii și pentru a avea o carieră pe termen lung.
II. HOTĂRÂRI DE GUVERN
− Hotărâre privind domeniile și programele de studii universitare de master acreditate și numărul maxim de studenți ce pot fi școlarizați în anul universitar 2022-2023:
Hotărârea actualizează domeniile și programele de studii universitare de master acreditate și numărul maxim de studenți ce pot fi școlarizați în anul universitar 2022-2023 în cadrul instituțiilor de învățământ superior.
Actualizarea se face în fiecare an, conform prevederilor Legii educației naționale nr. 1/2011, și are la bază hotărârile Senatelor universitare, rectificări ale capacității de școlarizare, încadrări în domenii ale unor programe de studii universitare din cadrul instituțiilor de învățământ superior conform rapoartelor agențiilor de asigurare a calității din țară sau din străinătate.
Astfel, sunt 82 instituții de învățământ superior acreditate care organizează studii universitare de masterat, din care 53 instituții de învățământ superior de stat și 29 instituții de învățământ superior particulare acreditate.
Au fost evaluate 23 de domenii de studii universitare de master, cu 52 de programe; 12 programe au fost încadrate în domenii acreditate și au fost acreditate 3 domenii noi; 63 de programe de master au fost încadrate la categoria master profesional, iar 4 programe de master au fost încadrate la categoria master de cercetare. În lichidare au intrat 5 programe de studii din cadrul a 3 domenii de studiu.
− Hotărâre privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor și al specializărilor programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2022-2023:
Nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare a fost actualizat, prin înființarea a 3 specializări/programe de studii universitare de licență: Chimie tehnologică, în cadrul domeniului de licență Chimie, Tehnologii industriale Inteligente, în cadrul domeniului de licență Inginerie Industrială, și Științe de Laborator Aplicate, în cadrul domeniului de licență Științe Inginerești Aplicate.
Actualizarea se face în fiecare an, conform prevederilor Legii educației naționale nr. 1/2011, în baza evaluării și validării consiliilor ARACIS și a solicitărilor instituțiilor de învățământ superior.
La nivel național, funcționează 93 instituții de instituții de învățământ superior, din care 53 instituții de învățământ superior de stat, care cuprind 2153 specializări/programe de studii universitare de licență. Dintre acestea, 12 specializări au obținut acreditarea, 8 sunt specializări noi, iar 21 programe din 12 universități sunt în lichidare.
34 instituții de învățământ superior particulare acreditate, care cuprind 356 de specializări, din care 2 sunt specializări noi, iar 1 specializare a obținut acreditarea; 5 programe din 3 instituții au intrat în lichidare. 6 instituții de învățământ superior particulare autorizate provizoriu.
− Hotărâre privind înființarea Spitalului „George Emil Palade”, unitate sanitară cu paturi în subordinea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș:
Actul normativ adoptat prevede înființarea Spitalului „George Emil Palade”, unitate sanitară cu paturi în subordinea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș. Obiectivul înființării Spitalului „George Emil Palade” este acela de a completa la un nivel înalt oferta de servicii medicale oferite de spitalele publice din județul Mureș. Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș va pune la dispoziție infrastructura și spațiile necesare desfășurării activității spitalului pe bază de contract de comodat prin protocol de predare-preluare, încheiat între părți. Finanțarea Spitalului „George Emil Palade” se va asigura integral din fonduri proprii și va funcționa pe baza principiului autonomiei financiare.
− Hotărâre privind actualizarea valorii de inventar și a caracteristicilor tehnice ale unui bun imobil înscris în Anexa nr. 8 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului;
− Hotărâre privind înscrierea imobilului – clădire și teren aferent, situat în municipiul Alba Iulia, strada Militari nr. 3, județul Alba, în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestuia în administrarea Ministerului Educației, pentru Palatul Copiilor Alba Iulia, aflat în subordinea Inspectoratului Școlar Județean Alba;
− Hotărâre privind scoaterea din inventarul centralizat a unor bunuri ca urmare a restituirii acestora către persoanele îndreptățite, în condițiile legii, respectiv pentru îndreptarea unei erori de înregistrare, și actualizarea datelor de identificare și a valorii de inventar a unor imobile care se transmit, pentru o perioadă de 24 de luni, din administrarea Ministerului Educației prin Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, în administrarea Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul de Poliție Județean Gorj;
− Hotărâre privind înscrierea unei părți din imobilul, teren și construcție, situat în municipiul Oradea, str. Piața 1 Decembrie 1918 nr. 10, în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestuia în administrarea Universității din Oradea;
− Hotărâre privind aprobarea unor programe de interes național pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice:
Guvernul a aprobat suma de 161,034 milioane lei în vederea finanțării a patru programe de interes național pentru dezvoltarea de servicii sociale integrate destinate persoanelor vârstnice.
− Hotărâre pentru aprobarea Strategiei naționale privind incluziunea socială și reducerea sărăciei pentru perioada 2022-2027 și a Planului de acțiune pentru perioada 2022-2027:
Guvernul a aprobat Strategia națională privind incluziunea socială și reducerea sărăciei și Planul de acțiune pentru perioada 2022-2027, având ca obiectiv reducerea numărul persoanelor expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială cu cel puțin 7%, până în anul 2027 față de anul 2020.
− Hotărâre privind aprobarea repartizării la bugetul de stat, pentru exercițiul financiar al anului 2021, sub formă de dividende, a unei cote de 50%, din profitul contabil al Societății Naționale de Transport Gaze Naturale Transgaz S.A. rămas după deducerea impozitului pe profit:
Actul normativ prevede reducerea ponderii dividendelor pe anul 2021 ale Societății Naționale de Transport Gaze Naturale Transgaz S.A repartizate la bugetul de stat de la 90% la 50%. Este o măsură necesară pentru susținerea proiectelor de investiții ale companiei destinate modernizării și extinderii infrastructurii de transport a gazelor naturale.
Fondurile provenite la bugetul de stat din cota de 50% a dividendelor încasate de la Transgaz vor contribui la susținerea pachetului de măsuri din domeniul energiei pentru protejarea cetățenilor și economiei de creșterea prețurilor.
− Hotărâre privind aprobarea Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Judiciar 2022- 2025 și a Planului de acțiune aferent acesteia:
Elaborarea unui nou cadru de dezvoltare strategică la nivelul sistemului judiciar se înscrie în angajamentul sistemului judiciar de a continua experiența anterioară de planificare strategică, concretizată în Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020 și Planul de acțiune aferent, care și-au încetat aplicabilitatea la finele anului 2020.
Elaborarea și aprobarea unei strategii de dezvoltare a sistemului judiciar pentru perioada 2022 – 2025 reprezintă unul dintre indicatorii reformei ”Garantarea independenței justiției, creșterea calității și eficienței acesteia” asumate de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (Componenta C14. Buna guvernanță, jalon 421).
Acesta include o descriere a elementelor principale pe care trebuie să le includă noua strategie, respectiv faptul că aceasta se va axa pe doi piloni:
• Politici de consolidare a independenței sistemului judiciar și a statului de drept
• Politici de consolidare a capacității instituționale în ceea ce privește resursele, procesele și gestionarea, precum și politicile privind calitatea și eficiența serviciilor în sistemul judiciar, cum ar fi: a) utilizarea eficientă a resurselor umane; b) politica de optimizare a infrastructurii instanțelor, inclusiv a infrastructurii fizice; c) transformarea digitală.
− Hotărâre privind recunoașterea Fundației Prison Fellowship România ca fiind de utilitate publică:
Prin hotărârea de guvern aprobată se recunoaște statului Fundației Prison Fellowship România ca fiind de utilitate publică.
Fundația Prison Fellowship România, persoană juridică neguvernamentală cu caracter non profit, cu sediul în Cluj-Napoca, înscrisă în registrul asociațiilor și fundațiilor, îndeplinește condițiile prevăzute în Ordonanața Guvernului nr. 26/2000 pentru a fi declarată de utilitate publică.
Prison Fellowship România este activă din anul 1993, desfășoară activități caritabile în beneficiul persoanelor private de libertate, acordă asistență morală și spirituală în timpul detenției cât și ulterior, acordă instruire culturală și ajutoare materiale în beneficiul persoanelor private de libertate aflate în detenție și al familiilor acestora.
În perioada pandemiei COVID 19, Fundația Prison Fellowship România a sprijinit penitenciarele cu produse alimentare și de igienă personală necesare persoanelor private de libertate, iar voluntarii au oferit consiliere familiilor deținuților.
Demersurile eficiente și utile ale Fundației Prison Fellowship România, respectiv oferirea servicii sociale, contribuie la combaterea factorilor de risc care stau la baza fenomenului recidivei.
Fundația își continuă activitatea caritabilă și după eliberare, pentru a-i ajuta pe foștii deținuți la reinserția socială. Beneficiarii programelor desfășurate de Fundația Prison Fellowship România au reușit să își găsească un loc de muncă în țară și în străinătate ori s-au reîntors în familie.
Prison Fellowship România are peste 150 de voluntari implicați în programe religioase, care se desfășoară în 15 penitenciare din România, aceștia efectuând vizite săptămânale pentru a-i încuraja pe deținuți și pentru a-i sprijini spiritual.
− Hotărâre pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli aferent activității de privatizare al Ministerului Energiei pe anul 2022:
Guvernul, la propunerea ministerului Energiei, a adoptat Hotărârea pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli aferent activității de privatizare al Ministerului Energiei pe anul 2022.
În bugetul de venituri și cheltuieli aferent activității de privatizare a Ministerului Energiei s-au prevăzut peste 830 milioane lei pentru cheltuieli de administrare, privatizare și pentru procesele de selecție a firmelor de consultanță juridică ce se vor realiza prin proceduri transparente, competitive și nediscriminatorii precum și pentru alte activități specifice.
Totodată, au fost prevăzuți bani pentru participarea Ministerului Energiei la majorarea capitalului social al unor societăți la care exercită, în numele Statului, calitatea de acționar. Majorarea efectivă a capitalului social cu aport în numerar se va face numai în condițiile în care societatea prezintă un plan de redresare care să demonstreze restabilirea viabilității societății și care să cuprindă strategia și perspectivele de dezvoltare.
Procesul de privatizare derulat de Ministerul Energiei precum și administrarea în condiții de eficiență a participațiilor statului român, cu respectarea principiilor guvernanței corporative, contribuie în mod direct la diminuarea implicării statului în economie, la suplimentarea veniturilor bugetului de stat, precum și la dezvoltarea sectoarelor strategice ale economiei naționale.
− Hotărâre pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2022 al Fondului pentru mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu:
Programele Administrației Fondului pentru Mediu vor avea anul acesta un buget destinat plăților de aproximativ 2,7 miliarde de lei. Sunt continuate programele deja consacrate și vor fi lansate sesiuni de finanțare pentru programe noi, adaptate la cerințele impuse de realitatea socio-economică.
− Hotărâre privind înscrierea unor bunuri imobile în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea în administrarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – Regia Națională a Pădurilor – Romsilva;
− Hotărâre privind actualizarea valorilor de inventar și modificarea codului de clasificație ale unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Naționale „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Mureș, instituție publică aflată în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prevăzute în anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, ca urmare a reevaluării și actualizării legislației în domeniu;
− Hotărâre privind aprobarea caracteristicilor principale și a indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Reducerea riscului la inundații în bazinul hidrografic Ialomița aval de acumularea Pucioasa – componenta I b.h. Ialomița Superioară”;
Actul normativ aprobă caracteristicile și indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții pentru reducerea riscului la inundații favorizate de schimbările climatice în zona Ialomița Superioară, aval de acumulare Pucioasa. Valoarea investiției este de 97,604 milioane lei și este finanțată din fonduri externe nerambursabile, prin Fondul de Coeziune, și de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Durata de execuție a investiției este de 19 luni.
− Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1327/2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului;
− Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 998/2020 privind stabilirea numărului de bilete de tratament balnear și de recuperare, a condițiilor și modului de acordare, precum și a modului de distribuire sau de decontare a acestora în sistemul pensiilor militare de stat:
Executivul a modificat condițiile specifice de ierarhizare și punctajele aferente care se utilizează pentru ierarhizarea pensionarilor militari și persoanelor beneficiare ale prevederilor actelor normative cu caracter reparatoriu care solicită de bilete de tratament balnear și de recuperare.
Astfel, pentru a evita apariția unor situații dezavantajoase pentru pensionarii militari, la realizarea punctajului aferent pentru ierarhizarea solicitanților de bilete de tratament și recuperare, se va lua în calcul cuantumul net al drepturilor de pensie.
Până acum, pentru realizarea punctajului se avea în vedere cuantumul brut al pensiei.
Totodată, beneficiarii care au același punctaj se ierarhizează în funcție de cuantumul net al pensiei, de la mic la mare.
De asemenea, vor beneficia de bilete de tratament și persoanele cu pensii cuprinse între 2001 lei și 2500 lei.
Această categorie nu era inclusă în prevederile H.G . nr. 998/2020 și cei care au pensiile în acest cuantum ar fi putut fi excluși de la acest drept din cauza realizării unui punctaj mai mic comparativ cu beneficiarii ale căror cuantumuri nete s-ar situa între 2501 și 3000 lei.
Modificarea este necesară pentru evitarea situațiilor care pot genera disfuncționalități în activitatea sistemului pensiilor militare de stat în ceea ce privește acordarea biletelor de tratament balnear și de recuperare.
Actul normativ nu implică modificări alte cheltuielilor bugetare.
Potrivit H.G. nr. 998/2020, în fiecare an, 5% din numărul pensionarilor aflați în plată la fiecare casă de pensii sectorială vor beneficia de bilete, respectând anumite criterii de selecție.
− Hotărâre privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unei construcții și darea acesteia în administrarea Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Brăila;
− Hotărâre privind actualizarea valorii de inventar a unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului și în administrarea Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Caraș-Severin;
− Hotărâre privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unor imobile și darea acestora în administrarea Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară;
− Hotărâre privind aprobarea modelului steagului comunei Peregu Mare, județul Arad;
− Hotărâre privind actualizarea valorii de inventar și a datelor de identificare ale imobilelor aflate în domeniul public al statului și administrarea Instituției Prefectului – Județul Bistrița – Năsăud din subordinea Ministerului Afacerilor Interne;
− Hotărâre privind actualizarea anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, trecerea unor construcții din domeniul privat al statului în domeniul public al acestuia, înscrierea lor în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestora în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Direcția Generală Anticorupție, precum și trecerea unor construcții din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia pentru scoaterea din funcțiune, în vederea valorificării și, după caz, casării;
− Hotărâre privind înscrierea unor imobile în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestora în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul de Poliție al Județului Dâmbovița;
− Hotărâre privind actualizarea valorii de inventar a unui imobil aflat în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul de Poliție al Județului Argeș, precum și trecerea unor construcții din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia pentru scoaterea din funcțiune în vederea casării;
− Hotărâre pentru aprobarea conținutului instrumentului de prezentare și motivare, a structurii raportului privind implementarea actelor normative, a instrucțiunilor metodologice pentru realizarea evaluării impactului, precum și pentru înființarea Consiliului consultativ pentru evaluarea impactului actelor normative:
Hotărârea are ca scop realizarea unei mai bune fundamentări a proiectelor de acte normative, precum și monitorizarea în mod sistematic a efectelor produse de reglementările adoptate de Executiv.
Se introduc cerințe suplimentare pentru inițiatori cu privire la descrierea impactului social, referitor la sănătate, siguranța cetățenilor, educație, cultură, drepturi și libertăți fundamentale ale omului, egalitatea de șanse și nondiscriminarea, inovarea și digitalizarea.
Actul normativ va avea un impact direct asupra administrației publice centrale și asupra bunei guvernări în ansamblu și este un jalon din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.
− Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice privind crearea, amenajarea și omologarea traseelor de cicloturism
Aprobarea acestor norme reprezintă una dintre reformele asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin Componenta 11 – Turism și Cultură, prin care se urmărește înființarea Centrului Național de Coordonare Velo (CNCV), în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, și crearea cadrului pentru operaționalizarea, la nivel național, a 3.000 km de trasee cicloturistice, având un buget dedicat de 247,5 milioane de euro.
III. NOTE
− Notă de informare privind vaccinurile împotriva COVID-19 achiziționate de România în perioada 2020-2022
Guvernul a luat act de această Notă.
IV. MEMORANDUMURI
− Memorandum cu tema: Încadrarea schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității întreprinderilor care își focalizează producția în mediul rural și urban mic în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 prin Programul RURAL INVEST în politicile economico-bugetare și financiare ale statului roman
Memorandumul aprobat instituie o schemă de ajutor de stat pentru a facilita accesul la finanțare a întreprinderilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și industriei alimentare, precum și a întreprinderilor din alte domenii, care își localizează producția în mediul rural și urban mic, pentru încurajarea dezvoltării afacerilor în aceste zone.
Măsurile de sprijin vizează îmbunătățirea accesului la creditare al beneficiarilor care se confruntă cu dificultăți generate de pandemia de COVID-19, precum și stimularea investițiilor în mediul rural ceea ce creează premise favorabile pentru modernizarea comunităților locale și dezvoltarea mediului de afaceri în toate localitățile din România.
Ajutorul de stat se acordă sub formă de:
– garanții de maximum 90% din creditele bancare acordate pentru investiții și/sau pentru susținerea activității curente; valoarea maximă a fiecărei finanțări acordate unui beneficiar nu poate depăși 5.000.000 lei pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, respectiv 10.000.000 lei pentru creditele de investiții, în baza unor condiții;
– precum și un grant, în limita cumulului rezultat dintre valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garanției acordate, și a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credite, datorate de beneficiarii Programului pe o perioadă de maxim 24 de luni de la data acordării creditului, precum și o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 2.300.000 euro per întreprindere în cazul în care întreprinderea nu își desfășoară activitatea în sectorul agriculturii, pescuitului și acvaculturii, 345.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii sau 290.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare.
Bugetul schemei de ajutor de stat este de 530,5833 milioane lei, sumele urmând a fi asigurate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finanțelor – Acțiuni generale, cu încadrarea în prevederile bugetare anuale.
− Memorandum cu tema: Aprobarea negocierii și semnării, de către România, a Programului lnterreg VI-A România-Bulgaria, aprobarea semnării scrisorii de angajament, în vederea transmiterii spre negociere cu Comisia Europeană, precum și mandatarea Ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației să realizeze modificările solicitate în urma procesului de negociere cu Comisia Europeană și să retransmită documentul către Comisia Europeană
În perioada 2021-2027, România va beneficia de asistență financiară comunitară nerambursabilă pentru dezvoltarea de programe și proiecte de cooperare teritorială europeană (transfrontalieră, transnațională și interregională), având ca scop dezvoltarea echilibrată a întregului teritoriu comunitar, prin încurajarea cooperării și schimbului de bune practici între toate regiunile UE.
Scopul Programului Interreg VI-A România-Bulgaria este acela de a consolida coeziunea și cooperarea între actorii politicii regionale de pe teritoriul programului. Investițiile direcționate vor spori cooperarea și vor îmbunătăți condițiile de bază pentru dezvoltarea durabilă și rezistentă a economiei regionale, prin promovarea conectivității și mobilității, sprijinirea turismului, protecția mediului, reducerea riscurilor de mediu, dezvoltarea capitalului uman și asistarea afacerilor locale.
− Memorandum cu tema: Aprobarea negocierii și semnării contractului de finanțare dintre Guvernul României reprezentat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Banca Europeană de Investiții privind Fondul de Fonduri pentru digitalizare, acțiune climatică și alte domenii de interes, finanțat din Planul național de redresare și reziliență al României (PNRR)
Fondul de Fonduri pentru digitalizare, acțiune climatică și alte domenii de interes este o subcomponentă a Planului Național de Redresare și Reziliență și are o alocare de 300 de milioane euro.
Desemnarea BEI pentru implementare a avut la bază, printre altele, faptul că BEI reprezintă instituția financiară a UE și este unul dintre cei mai mari furnizori de finanțare pentru schimbările climatice.
Guvernul marchează, astfel, îndeplinirea de către România a încă unui jalon asumat prin PNRR.
V. PUNCTE DE VEDERE
− Punct de vedere cu privire la 10 inițiative legislative.
VI. ANALIZE
− Analiză referitoare la Memorandumul privind liniile directoare privind atragerea investițiilor, ca urmare a relocării companiilor din Federația Rusă, Ucraina și Belarus, în contextul actualei situații geostrategice.
Memorandumul analizat are scopul să pregătească economia românească pentru a gestiona efectele generate de agresiunea militară rusă din Ucraina. În acest sens, sunt analizate pârghii de susținere a investițiilor care ar putea ajunge în Romania, respectiv acordarea de garanții guvernamentale, mecanisme mixte în parteneriat cu sectorul privat pentru finanțare eficientă a economiei și pentru a stimula coordonarea dintre mediul privat și instituțiile de stat, asigurarea accesului la finanțări din fonduri externe nerambursabile pentru industrii cu efecte multiplicator în economie și cu valoare adăugată ridicată, precum auto, IT, electronică, construcții.
Publicăm agenda ședinței Guvernului României din data de 30 martie 2022, în cadrul căreia vor fi discutate mai multe proiecte de acte normative:
I. PROIECTE DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ
− Proiect de Ordonanță de urgență pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România;
− Proiect de Ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Legii nr. 219/2015 privind economia socială.
II. PROIECTE DE HOTĂRÂRI DE GUVERN
− Proiect de Hotărâre privind domeniile și programele de studii universitare de master acreditate și numărul maxim de studenți ce pot fi școlarizați în anul universitar 2022-2023;
− Proiect de Hotărâre privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor și al specializărilor programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2022-2023;
− Proiect de Hotărâre privind înființarea Spitalului „George Emil Palade”, unitate sanitară cu paturi în subordinea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș;
− Proiect de Hotărâre privind actualizarea valorii de inventar și a caracteristicilor tehnice ale unui bun imobil înscris în Anexa nr. 8 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului;
− Proiect de Hotărâre privind înscrierea imobilului – clădire și teren aferent, situat în municipiul Alba Iulia, strada Militari nr. 3, județul Alba, în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestuia în administrarea Ministerului Educației, pentru Palatul Copiilor Alba Iulia, aflat în subordinea Inspectoratului Școlar Județean Alba;
− Proiect de Hotărâre privind scoaterea din inventarul centralizat a unor bunuri ca urmare a restituirii acestora către persoanele îndreptățite, în condițiile legii, respectiv pentru îndreptarea unei erori de înregistrare, și actualizarea datelor de identificare și a valorii de inventar a unor imobile care se transmit, pentru o perioadă de 24 de luni, din administrarea Ministerului Educației prin Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, în administrarea Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul de Poliție Județean Gorj;
− Proiect de Hotărâre privind înscrierea unei părți din imobilul, teren și construcție, situat în municipiul Oradea, str. Piața 1 Decembrie 1918 nr. 10, în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestuia în administrarea Universității din Oradea;
− Proiect de Hotărâre privind aprobarea unor programe de interes național pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice;
− Proiect de Hotărâre pentru aprobarea Strategiei naționale privind incluziunea socială și reducerea sărăciei pentru perioada 2022-2027 și a Planului de acțiune pentru perioada 2022-2027;
− Proiect de Hotărâre pentru modificarea și completarea normelor metodologice de aplicare a Legii recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 și pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 1.412/2004;
− Proiect de Hotărâre privind aprobarea repartizării la bugetul de stat, pentru exercițiul financiar al anului 2021, sub formă de dividende, a unei cote de 50%, din profitul contabil al Societății Naționale de Transport Gaze Naturale Transgaz S.A. rămas după deducerea impozitului pe profit;
− Proiect de Hotărâre privind aprobarea Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Judiciar 2022-2025 și a Planului de acțiune aferent acesteia;
− Proiect de Hotărâre privind recunoașterea Fundației Prison Fellowship România ca fiind de utilitate publică;
− Proiect de Hotărâre pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli aferent activității de privatizare al Ministerului Energiei pe anul 2022;
− Proiect de Hotărâre pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2022 al Fondului pentru mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu;
− Proiect de Hotărâre privind înscrierea unor bunuri imobile în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea în administrarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – Regia Națională a Pădurilor – Romsilva;
− Proiect de Hotărâre privind actualizarea valorilor de inventar și modificarea codului de clasificație ale unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Naționale „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Mureș, instituție publică aflată în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prevăzute în anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, ca urmare a reevaluării și actualizării legislației în domeniu;
− Proiect de Hotărâre privind aprobarea caracteristicilor principale și a indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Reducerea riscului la inundații în bazinul hidrografic Ialomița aval de acumularea Pucioasa – componenta I b.h. Ialomița Superioară”;
− Proiect de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1327/2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului;
− Proiect de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 998/2020 privind stabilirea numărului de bilete de tratament balnear și de recuperare, a condițiilor și modului de acordare, precum și a modului de distribuire sau de decontare a acestora în sistemul pensiilor militare de stat;
− Proiect de Hotărâre privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unei construcții și darea acesteia în administrarea Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Brăila;
− Proiect de Hotărâre privind actualizarea valorii de inventar a unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului și în administrarea Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Caraș-Severin;
− Proiect de Hotărâre privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unor imobile și darea acestora în administrarea Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară;
− Proiect de Hotărâre privind aprobarea modelului steagului comunei Peregu Mare, județul Arad;
− Proiect de Hotărâre privind actualizarea valorii de inventar și a datelor de identificare ale imobilelor aflate în domeniul public al statului și administrarea Instituției Prefectului – Județul Bistrița – Năsăud din subordinea Ministerului Afacerilor Interne;
− Proiect de Hotărâre privind actualizarea anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, trecerea unor construcții din domeniul privat al statului în domeniul public al acestuia, înscrierea lor în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestora în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Direcția Generală Anticorupție, precum și trecerea unor construcții din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia pentru scoaterea din funcțiune, în vederea valorificării și, după caz, casării;
− Proiect de Hotărâre privind înscrierea unor imobile în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestora în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul de Poliție al Județului Dâmbovița;
− Proiect de Hotărâre privind actualizarea valorii de inventar a unui imobil aflat în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul de Poliție al Județului Argeș, precum și trecerea unor construcții din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia pentru scoaterea din funcțiune în vederea casării.
III. NOTE
− Notă de informare privind vaccinurile împotriva COVID 19 achiziționate de România în perioada 2020-2022.
IV. MEMORANDUMURI
− Memorandum cu tema: Încadrarea schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității întreprinderilor care își focalizează producția în mediul rural și urban mic în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 prin Programul RURAL INVEST în politicile economico-bugetare și financiare ale statului roman
− Memorandum cu tema: Aprobarea negocierii și semnării, de către România, a Programului lnterreg VI-A România-Bulgaria, aprobarea semnării scrisorii de angajament, în vederea transmiterii spre negociere cu Comisia Europeană, precum și mandatarea Ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației să realizeze modificările solicitate în urma procesului de negociere cu Comisia Europeană și să retransmită documentul către Comisia Europeană
− Memorandum cu tema: Aprobarea negocierii și semnării contractului de finanțare dintre Guvernul României reprezentat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Banca Europeană de Investiții privind Fondul de Fonduri pentru digitalizare, acțiune climatică și alte domenii de interes, finanțat din Planul național de redresare și reziliență al României.
V. PUNCTE DE VEDERE
− Puncte de vedere cu privire la 10 inițiative legislative.
VI. ANALIZE
− Analiză referitoare la Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea conținutului instrumentului de prezentare și motivare, a structurii raportului privind implementarea actelor normative, a instrucțiunilor metodologice pentru realizarea evaluării impactului, precum și pentru înființarea Consiliului consultativ pentru evaluarea impactului actelor normative;
− Analiză referitoare la proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice privind crearea, amenajarea și omologarea traseelor de cicloturism;
− Analiză referitoare la Memorandumul privind liniile directoare privind atragerea investițiilor, ca urmare a relocării companiilor din Federația Rusă, Ucraina și Belarus, în contextul actualei situații geostrategice.