Guvernul României. O.U.G. pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 și alte acte adoptate în ședința din 27 octombrie 2023

27 oct. 2023
4.580 views

Guvernul României a făcut publică lista proiectelor de acte normative adoptate în cadrul ședinței din 27 octombrie 2023, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial:

I.    PROIECTE DE LEGI
– Proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare:
Prin proiectul de lege adoptat de Guvern, care va fi transmis spre dezbatere și aprobare Parlamentului, sunt introduse reglementări pentru îmbunătățirea răspunsului la riscurile asociate tehnologiei informațiilor și comunicațiilor, pe care societățile de asigurare și reasigurare trebuie să le aplice în exercitarea activității. Aceste măsuri sunt în concordanță cu normele europene.
Mai exact, conform Legii 237/2015, societățile au obligația să adopte măsuri pentru asigurarea continuității activității prin elaborarea de planuri pentru situații de urgență și prin utilizarea de sisteme, resurse și proceduri adecvate.
Noile prevederi, introduse prin acest proiect, completează această responsabilitate. Concret, sunt introduse reglementări în sensul în care, societățile de asigurare și reasigurare vor avea, în plus, obligația de a institui și administra sisteme și rețele informatice, în conformitate cu regulamentele europene în domeniu.
În condițiile în care activitatea societăților de asigurare și reasigurare este dependentă de sistemele informatice, acestea vor avea obligativitatea de a institui un sistem de guvernanță, inclusiv de managementul riscului, care să mențină reziliența operațională și siguranța sistemelor informatice.
– Proiect de Lege pentru acceptarea amendamentelor la Acordul de înființare a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la Paris la 29 mai 1990, adoptate prin Rezoluțiile nr. 259 și nr. 260 din 18 mai 2023 ale Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare
Actul normativ prevede modificarea Acordului de înființare al BERD în ceea ce privește limitele și extinderea treptată a operațiunilor Băncii spre Africa Subsahariană și Irak, precum și eliminarea limitării statutare a capitalului privind operațiunile curente ale Băncii.
La reuniunea anuală BERD, care a avut loc în perioada 16-18 mai 2023, s-a discutat aprobarea extinderii limitate și progresive a operațiunilor Băncii în zona Africii Subsahariene și în Irak, precum și care va fi domeniul și amploarea sprijinului acordat de BERD în cadrul programului de reziliență și reconstrucție pentru Ucraina.
Extinderea activității BERD spre zona Africii Subsahariene și Irak reflectă legăturile economice tot mai mari dintre țările actuale ale Băncii și aceste teritorii, precum și potențialul Băncii de dezvoltare a sectorului privat în aceste economii. Conform analizelor BERD, extinderea limitată și progresivă către noi țări de operațiuni nu va afecta capacitatea Băncii de a-și susține țările actuale de operațiuni, nu va compromite ratingul triplu A al Băncii și nu va conduce la o solicitare de contribuții suplimentare de capital sau o deviere de la nivelul Băncii.

II.    ORDONANȚE DE URGENȚĂ
– Ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare
Guvernul prelungește programul de limitare a adaosului comercial la unele alimente de bază și adaugă noi produse la actuala listă.
Pentru a sprijini în continuare cetățenii și pe perioada sezonului rece, când cheltuielile sunt mai mari, Guvernul a extins cu 90 de zile, respectiv până la 31 ianuarie 2024, măsurile de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare.
Acest program guvernamental se va aplica într-o variantă extinsă. Pe lista produselor pentru care se va limita adaosul comercial se vor adăuga următoarele produse agricole și alimentare: carne tocată, la categoria legume proaspete s-a adăugat usturoiul, orez, bulion de roșii, cozonac, margarină, drojdie, smântână și pere, adăugate la categoria fructe proaspete.
Lista integrală conține 21 de produse agricole și alimentare. Pe lângă cele menționate mai sunt: pâine, lapte, brânză telemea de vacă, iaurt, făină, mălai, ouă de găină, ulei, carne de pui, carne de porc, legume proaspete (roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei capia, usturoi), fructe proaspete vrac(înseamnă mere roșii și mere golden, prune, struguri de masă, pere), cartofi, zahăr.

– Ordonanță de urgență pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumată prin Programul de Convergență și pentru modificarea unor acte normative
Un set de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în țința de deficit bugetar asumat prin Programul de Convergență a fost aprobat astăzi de Guvern, prin Ordonanță de Urgență.
Aceste modificări au în vedere limitarea și reducerea cheltuielilor bugetare până la sfârșitul acestui an, în contextul în care depășirea deficitului bugetar ar genera consecințe asupra creșterii costurilor finanțării deficitului bugetar, dar și asupra fondurilor alocate pentru investiții în cadrul Politicii de Coeziune și prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Odată cu intrarea în vigoare a actului normativ, autoritățile și instituțiile publice nu vor mai încheia, în anul 2023, angajamente pentru următoarele categorii de cheltuieli:
1.Bunuri și servicii pentru alineatele ”Furnituri de birou” și ”Alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare”;
2.Reparații curente;
3.Bunuri de natura obiectelor de inventar;
4.Cărți, publicații și materiale documentare;
5.Consultanță și expertiză;
6.Pregătire profesională;
7.Studii și cercetări;
8.Contribuții ale administrației publice locale la realizarea unor lucrări și servicii de interes public local, în baza unor convenții sau contracte de asociere;
9.Alte cheltuieli, cu excepția alineatelor ”Chirii” și ”Executarea silită a creanțelor bugetare”;
10.Asociații și fundații, cu excepția angajamentelor ce vizează domeniile ”Sănătate” și ”Asistență socială”;
Plățile lunare efectuate în lunile noiembrie-decembrie la cheltuielile cu bunuri și servicii se limitează la cel mult nivelul mediei plăților efectuate în perioada ianuarie-septembrie 2023, în limita bugetului aprobat la acest titlu de cheltuieli.
Prevederile nu se aplică pentru cheltuielile cu medicamentele și materialele sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuielile cu acțiuni și programe de sănătate, precum și în cazul cheltuielilor aferente unităților de învățământ preuniversitar și universitar, intervențiilor în situații de urgență, ordine publică și acțiuni de deszăpezire.
De asemenea, în 2023 nu se mai pot finanța din fonduri publice, cu excepția celor provenite din donații și sponsorizări, organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea. Sunt exceptate evenimentele ocazionate de zilele declarate oficiale, sărbătorile publice, cele organizate la sfârșitul anului și cele incluse în cadrul Proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană.
Potrivit Ordonanței de Urgență aprobate, conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și de subordonare au obligația de a dispune măsurile necesare astfel încât plățile lunare efectuate în perioada noiembrie-decembrie la cheltuieli de investiții să fie cel mult la nivelul mediei plăților efectuate în perioada ianuarie-septembrie, în limita bugetului aprobat. În cazuri temeinic justificate Guvernul României poate să aprobe pe bază de memorandum depășirea limitelor de plăți pentru cheltuielile de investiții.
Actul normativ include și alte măsuri privind eficientizarea cheltuielilor bugetare,  alimentarea  Fondului de rezervă bugetară și disponibilizarea sumelor din acest fond.
– Ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru bunurile proprietatea publică și privată a statului precum și pentru administrarea eficientă a proprietăților statului
Actul normativ reglementează posibilitatea ca bunurile de natura clădirilor și a terenurilor aferente, indiferent de natura acestora, echipamente încorporate în acestea, clădiri speciale, precum și orice alte bunuri imobile, indiferent de natura acestora, intrate în proprietatea statului român prin confiscare, aflate în gestionarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, situate pe teritoriul unor unități administrative-teritoriale, să fie transferate în domeniul public ala cestora, fără plată. Beneficiarul transferului are obligativitatea de a respecta cumulativ mai multe condiții: nu poate transfera bunurile în domeniul privat al unităților administrativ-teritoriale și nu le poate înstrăina prin vânzare-cumpărare pe o perioadă de 10 ani de la data transferului; va executa lucrările de reparații curente și întreținere, precum și lucrările de modernizare/reabilitare/reparații capitale care sunt necesare, cu precizarea surselor de finanțare necesare acestor lucrări; va utiliza bunurile astfel cum s-a angajat prin cererea de transfer.
Bunurile imobile transferate către domeniul public al autorităților locale, după încheierea celor 10 ani de la data transferului, pot fi trecute în domeniul privat al acestora și valorificate, urmând ca o cotă de 50% din valoarea încasată, care nu poate fi mai mică de 50% din valoarea la care s-a făcut transferul, să fie datorată și virată la bugetul de stat.
Bunurile aflate în procedura de licitație nu intră sub incidența prevederilor acestei ordonanțe.
Acest transfer al bunurilor are ca scop dezvoltarea de proiecte investiționale pentru comunitățile locale, prin Politica de Coeziune, pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență și pentru realizarea investițiilor din programe naționale finanțate de la bugetul de stat sau investiții din surse proprii ale autorităților publice locale sau județene.
Alte reglementări vizează instituirea regulii de indexare anuală a unor tarife, taxe și redevențe, precum și reașezarea sistemului de redevențe.

– Ordonanță de urgență pentru unele măsuri fiscal-bugetare privind acordarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului
Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, un act normativ prin care unitățile administrativ-teritoriale pot solicita contractarea de împrumuturi, de la Trezoreria Statului, în limita sumei de 1 miliard de lei, pentru asigurarea cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și de la donatori europeni în cadrul programelor interguvernamentale, inclusiv pentru finanțarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor.
Modalitatea de acordare a împrumuturilor soluționează unele probleme urgente ale autorităților administrației publice locale, ținând cont de faptul că, în prezent, sunt în implementare 2.835 de proiecte cu finanțare din fonduri europene nerambursabile care trebuie finalizate până la 31 decembrie 2023.

III.    HOTĂRÂRI DE GUVERN
– Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Actului adițional nr. 1 pentru anul 2023 la Contractul de activitate și performanță al Companiei Naționale de Căi Ferate ,,CFR” SA pentru perioada 2021-2025, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 920/2021
– Hotărâre de Guvern privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum și aprobarea listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Drum Expres Conexiune Satu Mare (VO Satu Mare) – Oar (Granița Româno – Ungară – Drum Expres M49 Ungaria)”
Prin acest act normativ, se aprobă sumele aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ”Drum Expres Conexiune Satu Mare (VO Satu Mare)- Oar (Granita Româno-Ungară – Drum Expres M49 Ungaria)”, aflate pe raza localităților Satu Mare, Vetiș și Livada din județul Satu Marc.
Valoarea totală a sumei aferente despăgubirilor se ridică la 7,323 milioane lei, pentru o suprafață totală de 1,6 milioane metri pătrați și un număr de 593 de imobile. Fondurile se alocă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor.
– Hotărâre de Guvern privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor  proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar, precum și aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Varianta de ocolire Timișoara Sud”
Pentru realizarea Variantei de ocolire Timișoara Sud, Guvernul a aprobat declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar al acestei lucrări de utilitate publică de interes național. Lista imobilelor proprietate privată supuse exproprierii include un număr de 20 de imobile aflate pe raza Municipiului Timișoara, având o suprafață totală de expropriat de 2.666 mp, pentru care sumele estimate de expropriator aferente despăgubirilor sunt în cuantum total de aproximativ 800.000 lei, care se alocă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, din banii alocați proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă.

– Hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli rectificat pe anul 2023 al Companiei Naționale „Administrația Canalelor Navigabile” – S.A. aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii

– Hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli rectificat pe anul 2023 al Regiei Autonome „Registrul Auto Român”, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii

– Hotărâre de Guvern privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii

– Hotărâre de Guvern privind modificarea datelor de identificare și actualizarea valorii de inventar a unor bunuri din domeniul public al statului prevăzute în Anexa nr. 16 la H.G. nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu modificările și completările ulterioare, ca urmare a intabulării și evaluării unor terenuri din domeniul public al statului, administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, concesiunea CNCF „CFR” SA – SRCF Galați

– Hotărâre de Guvern pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ,,Institutul Regional de Oncologie Timișoara”
În ședința de Guvern de astăzi, 27 octombrie 2023, s-au aprobat noii indicatori tehnico-economici ai obiectivului de investiții “Institutul Regional de Oncologie Timișoara”, centru vital pentru bolnavii oncologici din regiunea de Vest a României.
Institutul Regional de Oncologie Timișoara reprezintă un obiectiv de investiții de interes major al programului național de investiții în infrastructura de sănătate din PNRR și vizează  creșterea accesului la servicii medicale specializate de calitate și a siguranței pacienților, prin investiții în infrastructura spitalicească publică.
Valoarea totală a investiției este estimată la 1,153 miliarde de lei, comparativ cu 511 milioane lei cât s-a estimat inițial.
Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile prin PNRR, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, precum și din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.
Institut Regional de Oncologie Timișoara va avea 250 de paturi destinate spitalizării continue și de zi și un ambulatoriu integrat cu 26 cabinete medicale, zonă de servicii de diagnosticare, bloc operator, terapie intensivă, laborator radioterapie, laborator medicină nucleară, Centru pentru transplant medular și afereză celule stem.
Institutul va avea, de asemenea, și un Centru pentru primirea urgențelor oncologice, spații pentru deservirea funcției educaționale și de cercetare (sală multifuncțională, săli studiu, săli prezentări practice, birouri etc.).
Totodată, Institutul Regional de Oncologie Timișoara va funcționa ca institut didactic universitar pentru universitatea din regiunea de Vest și va contribui la consolidarea educației medicale și la îmbunătățirea cercetării în domeniul sănătății.

– Hotărâre de Guvern pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ,,Construire Spital Regional de Urgență Iași”

Guvernul a reaprobat indicatorii tehnico-economici pentru proiectul de construire a Spitalului Regional de Urgență Iași, în sensul majorării valorii investiției finanțate din fonduri europene și cofinanțare națională.
Urmare a majorării prețului materiilor prime materialelor de construcții, echipamentelor, utilajelor, energiei, precum și adaptării soluțiilor tehnice, Guvernul a aprobat creșterea valorii investiției.
Valoarea proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgență Iași se estimează la 3,27 miliarde de lei, comparativ cu 2,38 miliarde de lei, valoare aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 290/2019.
Acest spital regional de urgență va fi centru pentru rețeaua de spitale din regiunea Nord-Est și va deservi în principal pacienții care necesită îngrijiri acute de urgență, cazuri care presupun tehnologie și expertiză la nivel înalt.
Obiectivului de investiții “Construire Spital Regional de Urgență Iași” se realizează de către Ministerul Sănătății prin intermediul Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, precum și din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.
– Hotărâre de Guvern pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ,,Construire Spital Regional de Urgență Cluj”
Hotărârea aprobată de Executiv are în vedere actualizarea valorii obiectivului de investiții la suma totală de 3,4 miliarde lei, reprezentând o creștere de 32,49% raportat la valoarea inițială de 2,568 miliarde de lei aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 667/2019.
Spitalul Regional de Urgență Cluj va deveni un centru pentru rețeaua de spitale din regiunea Nord-Vest a României
Este estimată creșterea valorii investiției având în vedere majorarea prețului materiilor prime, materialelor de construcții, echipamentelor, dotărilor, utilajelor, energiei, combustibilului, precum și a actualizării soluțiilor tehnice.
Obiectivului de investiții “Construire Spital Regional de Urgență Cluj” se realizează de către Ministerul Sănătății prin intermediul Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, precum și din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii. Durata de execuție a obiectivului de investiții este de 4 ani.

– Hotărâre de Guvern privind modificarea valorii de inventar și caracteristicilor tehnice ale unui bun aflat în domeniul public al statului și în administrarea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț

– Hotărâre de Guvern privind acordarea unor ajutoare de urgență
Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgență în valoare de 1.756.400 lei pentru sprijinirea a 427 de familii și persoane singure care se află în situații de necesitate din cauza incendiilor sau fenomenelor meteorologice periculoase, ori care au probleme grave de sănătate sau se află în situații care pot conduce la apariția sau sporirea riscului de excluziune socială.

– Hotărâre de Guvern privind suplimentarea bugetului Ministerului Public pe anul 2023 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru plata ajutorului public judiciar

– Hotărâre de Guvern privind aprobarea normativelor de cheltuieli și a devizului estimativ de cheltuieli aferente evenimentului ”Forumul global privind viitorul educației și al competențelor 2030, ediția a V-a”, organizat în cadrul proiectului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică „Educația 2030”, în perioada 6-8 decembrie 2023

– Hotărâre de Guvern privind înscrierea unui imobil – clădire în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestuia în administrarea Ministerului Educației prin Inspectoratul Școlar Județean Cluj

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

– Hotărâre de Guvern privind trecerea unei suprafețe de 1,54 ha teren cu destinație agricolă din domeniul public al statului în domeniul privat al statului și în administrarea Agenției Domeniilor Statului, în vederea reconstituirii dreptului de proprietate

– Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar a unui bun imobil aflat în domeniul public al statului și în administrarea Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice Brăila, instituție subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale

– Hotărâre de Guvern pentru aprobarea plății contribuției financiare voluntare a României la bugetul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), destinată Programului Regional de Competitivitate EURASIA
La propunerea Ministerului Afacerilor Externe, Guvernul a aprobat plata contribuției financiare voluntare a României, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 200.000 de euro, la bugetul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în vederea cofinanțării, în anul 2023, a proiectului ”Programul Regional de Competitivitate EURASIA” (ECP).
Contravaloarea în lei a contribuției financiare voluntare se suportă din bugetul anual aprobat al Ministerul Afacerilor Externe pentru anul 2023.
Contribuția voluntară în cadrul Programului va asigura vizibilitate României în contextul procesului de aderare la OCDE și va contribui la consolidarea profilului activ atât în cadrul organizației și a membrilor OCDE, cât și față de țările partenere. Având în vedere sprijinul constant al României față de Republica Moldova și Ucraina, alăturarea la programul ECP reprezintă și o continuare a sprijinului multidimensional acordat de România celor două state, inclusiv prin implicarea în diferite activități ale programului, contribuind la dezvoltarea economică în vecinătate.
Informații suplimentare: Programul Regional de Competitivitate EURASIA (ECP) al OCDE a fost lansat în 2008 și are ca obiectiv sprijinirea punerii în aplicare a politicilor de creștere a competitivității, îmbunătățirea climatului de afaceri și sprijinirea tranziției la economia de piață în țări din Europa de Est, Caucazul de Sud și Asia Centrală. Acesta include cele șase țări acoperite de Inițiativa OCDE pentru Europa de Est și Caucazul de Sud (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina) și cele șapte acoperite de Inițiativa pentru Asia Centrală (Afganistan, Kazahstan, Kârgâzstan, Mongolia). Astfel, ECP sprijină implementarea reformelor prin încurajarea utilizării standardelor OCDE și are un rol central în coordonarea și furnizarea sprijinului direcționat al OCDE pentru Ucraina și Moldova.
Actualul mandat al Programului, care se finalizează la sfârșitul anului 2025, pune accent pe trei priorități legate de politicile de competitivitate: instituții, interconexiune și incluziune. Servicii guvernamentale mai bune pentru afaceri, condiții de concurență echitabile pentru firmele străine, dezvoltarea sectorului privat sau politicile de promovare ale antreprenoriatului se numără printre prioritățile Programului.
– Hotărâre de Guvern privind aprobarea plății contribuțiilor financiare voluntare asumate de România în cadrul Conferinței internaționale a donatorilor în sprijinul populațiilor din Turcia și Siria, ca urmare a seismului din 6 februarie 2023 și pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Externe pe anul 2023
Bugetul Ministerului Afacerilor Externe se suplimentează cu 6,5 milioane lei, credite de angajament și bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
Fondurile sunt necesare pentru plata contribuției financiare voluntare a României, în cuantum total de 1,3 milioane euro, asumate de România în cadrul Conferinței internaționale a donatorilor în sprijinul populațiilor din Turcia și Siria, afectate de seismul din 6 februarie 2023.
Angajamentul financiar va fi direcționat către următoarele organizații internaționale:
–   150.000 de euro către Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) în beneficiul populației din Republica Turcia;
–    150.000 de euro către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în beneficiul populației din Republica Turcia;
–   700.000 de euro sub forma unei contribuții voluntare în beneficiul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) pentru redresare rapidă în Republica Turcia;
–    150.000 de euro către Programul Alimentar Mondial (PAM) în beneficiul populației din Republica Arabă Siriană;
–    150.000 de euro către Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) în beneficiul populației din Republica Arabă Siriană.

– Hotărâre de Guvern pentru modificarea art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 592/2002 privind instituirea „Zilei statisticianului”

– Hotărâre de Guvern privind declararea de interes public și de importanță națională a candidaturii României, în vederea desfășurării la București a finalei UEFA EUROPA LEAGUE din anul 2026 sau 2027
Candidatura României pentru desfășurarea la București a Finalei UEFA Europa League din anul 2026 sau 2027 este de interes public și de importanță națională, potrivit hotărârii Guvernului.
În acest sens, Executivul a aprobat constituirea Comitetului interministerial de coordonare pentru susținerea candidaturii României, pregătirea și desfășurarea la București a Finalei UEFA Europa League în anul 2026 sau 2027.
Se instituie, astfel, cadrul legal pentru asigurarea condițiilor necesare, dreptului de organizare, pregătirea și desfășurarea efectivă a acestui eveniment, care reprezintă o reală oportunitate de promovare a României în mediului internațional, în calitate de gazdă atractivă pentru competiții sportive de calitate.
Comitetul interministerial, structură fără personalitate politică, va fi coordonat de Șeful Cancelariei Prim-Ministrului și reunește factori de decizie ai instituțiilor implicate. Ministerele și autoritățile guvernamentale de resort vor fi abilitate pentru semnarea și implementarea acordurilor, scrisorilor de garanție și de confirmare necesare în vederea creării condițiilor necesare pentru obținerea dreptului de organizare, precum și pentru desfășurarea Finalei UEFA Europa League la București.
Guvernul României, Primăria Municipiului București și Federația Română de Fotbal susțin candidatura României pentru găzduirea finalei Europa League. România ar putea fi astfel, din nou, destinația pentru eveniment sportiv major, după ce a găzduit în 2012, pe Arena Națională, o finală a aceleiași competiții.
– Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar și a descrierii tehnice ale unui imobil aflat în domeniul public al statului și în administrarea Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză
– Hotărâre de Guvern privind actualizarea denumirii, descrierii tehnice, adresei poștale și valorilor de inventar ale bunurilor imobile cu nr. M.F. 26540 și cu nr. M.F. 26550 înscrise în domeniul public al statului aflate în administrarea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor – Direcția Sanitar – Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, precum și trecerea unor părți din acestea din domeniul public al statului în domeniul privat al statului în vederea scoaterii din funcțiune, casării și valorificării

– Hotărâre de Guvern privind actualizarea denumirii, descrierii tehnice și valorilor de inventar ale unor bunuri imobile din domeniul public al statului, aflate în administrarea Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară din subordinea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor

– Hotărâre de Guvern privind înscrierea unor imobile în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestora în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul de Poliție Județean Iași

– Hotărâre de Guvern privind actualizarea anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, precum și pentru trecerea unor construcții aflate în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Lt. Col. Dumitru Petrescu” al Județului Gorj, din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia, în vederea scoaterii din funcțiune, casării și valorificării

– Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar și scoaterea din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a bunului înscris cu nr. MF 145347, aflat în administrarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

– Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar a unui bun imobil aflat în domeniul public al statului și în administrarea Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sălaj

– Hotărâre de Guvern pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 526/2023 privind aprobarea programului „Gala Cercetării Românești”
Actul normativ prevede adaptarea titulaturii premiilor din cadrul Programului ”Gala Cercetării Românești”, astfel încât să reflecte toate domeniile științifice de actualitate, recunoscute de comunitatea științifică. Măsura este necesară în vederea corelării denumirii premiilor cu domeniile de cercetare pentru care se acordă, astfel încât să fie cuprins un spectru larg de discipline, fără a se modifica valoarea fiecărui premiu aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 526/2023.

– Hotărâre de Guvern privind actualizarea descrierii tehnice și a valorii de inventar a unui drum forestier precum și trecerea cu titlu gratuit a acestuia și a terenului aferent, din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al comunei Rucăr, județul Argeș

– Hotărâre de Guvern privind actualizarea valorilor de inventar ale unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Fondului pentru Mediu, prevăzute în anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, ca urmare a reevaluării și comasarea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a numărului MF 149664 la numărul MF 149663, ca urmare a înscrierii bunurilor imobile în aceeași carte funciară

– Hotărâre de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli rectificat pe anul 2023 pentru Administrația Națională „Apele Române”, aflată în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor

– Hotărâre de Guvern privind suplimentarea bugetului Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor din Fondul de. rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru plata unor drepturi de natură salarială

– Hotărâre de Guvern privind suplimentarea bugetului Serviciului de informații Externe din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru plata unor drepturi de natură socială

– Hotărâre de Guvern privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Serviciului de Protecție și Pază pe anul 2023
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
IV.    MEMORANDUMURI
– Memorandum cu tema: Majorarea limitei de credite de angajament pentru bugetul de stat pe luna octombrie 2023

– Memorandum cu tema: Modificarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament pentru bugetul asigurărilor sociale de stat pe luna octombrie 2023

– Memorandum cu tema: Majorarea limitei de credite de angajament pentru bugetul de stat pe luna octombrie 2023, pentru Ministerul Muncii și Solidarității Sociale

– Memorandum cu tema: Aprobarea semnării Declarației de aderare la inițiativa europeană ”EBSIC EDIC”

– Memorandum cu tema: Încadrarea schemei de ajutor de stat privind finanțarea activităților de cercetare, dezvoltare și inovare cu caracter economic, din cadrul Planului Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2022-2027 al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, în politicile economico-bugetare și financiare ale statului român
Măsurile aprobate prin schema de ajutor de stat privind finanțarea activităților de cercetare, dezvoltare și inovare cu caracter economic, din cadrul PNCDI IV (Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2022-2027) al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, contribuie la atingerea obiectivelor Strategiei Naționale de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă  2022 – 2027.
Acestea sunt corelate cu strategia României de a crește predictibil cheltuielile publice pentru cercetare-dezvoltare, în vederea atingerii nivelului de 1% din PIB, în acord cu legislația în vigoare.
Ajutorul de stat se acordă sub formă de asistență financiară nerambursabilă (grant) pentru activitățile eligibile cuprinse în proiecte de cercetare, dezvoltare și inovare, implementate prin contracte de finanțare din cadrul Programului Infrastructuri de cercetare, Programului Provocări, Programului Parteneriate pentru inovare, Programului Cooperare europeană și internațională, Programului Cercetare în domenii de interes strategic.
Bugetul total estimat pentru finanțarea proiectelor aferente celor cinci programe prin schema de ajutor de stat, pentru perioada 2023-2027, este de 3,1 miliarde lei, reprezentând alocări de la bugetul de stat Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării
Prin bugetul total estimat se vor sprijini atât activități cu caracter economic cât și activități care constau în oferirea de produse/servicii destinate comercializării pe piață.
Beneficiarii ajutorului de stat sunt întreprinderile (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari), indiferent de statutul juridic, care au în obiectul de activitate cercetarea și dezvoltarea.
Numărul maxim de beneficiari ai schemei de ajutor de stat este de 7500.
– Memorandum cu tema: Stabilirea limitelor de credite bugetare și credite de angajament pe luna noiembrie 2023

– Memorandum cu tema: Suplimentarea limitelor de cheltuieli aprobate Ministerului Public pe luna octombrie 2023

– Memorandum cu tema: Suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pe luna octombrie 2023 pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

V.    NOTE
– Notă privind transmiterea unei cereri către Consiliul Local al Comunei Șugag, județul Alba, în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unui imobil din domeniul public al comunei Șugag în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Ministerului Afacerilor Interne prin Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Unirea” al județului Alba (UM 0170), în vederea construirii unui sediu în care să funcționeze subunitatea de pompieri din Șugag
– Notă privind aprobarea transmiterii de către Guvern, prin Secretariatul General al Guvernului, a unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Galați, în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea imobilului înscris în cartea funciară nr. 122884 Galați din domeniul public al municipiului Galați în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Ministerului Sănătății – Institutul Național de Sănătate Publică, pentru înființarea unui laborator de diagnostic seroepidemiologic în cadrul Centrului Regional de Sănătate Publică Galați.

VI.    PUNCTE DE VEDERE
– Punct de vedere cu privire la 4 inițiative legislative.

Sursa informației

🔔Vezi și Guvernul României. O.U.G. privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României, adoptată în ședința din 16 octombrie 2023

Guvernul României. O.U.G. pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 și alte acte adoptate în ședința din 27 octombrie 2023 was last modified: octombrie 27th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.