Guvernul „locomotivă” și Ordonanța „trenuleț” aduc cadouri de Crăciun

21 dec. 2021
Vizualizari: 424

Ne-am obișnuit ca, la fiecare schimbare de Guvern, cadrul fiscal să fie modificat pe ici, pe colo, în părțile mai mult sau mai puțin esențiale.

Este o practică nesănătoasă care vine în contradicție flagrantă cu prevederile Codului fiscal conform cărora acesta se modifică și se completează prin lege, care trebuie să intre în vigoare în termen de minimum șase luni de la data publicării în Monitorul Oficial.

Fiind, însă, o cutumă românească adânc înrădăcinată, este greu de renunțat la ea. Ca atare, iată că, și pe final de an 2021, avem de a face cu un hocus pocus fiscal precipitat și pompieristic.

De ce hocus pocus pompieristic? În primul rând, datorită freneziei cu care au fost introduse, respectiv eliminate, reglementări în versiunile intermediare, iar, în al doilea rând, datorită rapidității cu care s-a lucrat.

În acest sens, sugestivă este declarația Ministrului Finanțelor care a precizat public faptul că este extrem de obosit pentru că a lucrat „până la patru dimineața” la draftul modificărilor fiscale, pentru a pune, apoi, acest material în dezbatere publică pe site-ul instituției pentru doar câteva ore (NB: reamintim faptul că perioada minimă de dezbatere publică este de 30 de zile).

În scurta perioadă cât draftul actului normativ a fost pus în dezbatere publică s-a reușit performanța rarisimă de a elimina din conținutul său cea mai controversată prevedere și anume cea legată de reducerea pragului maxim de eligibilitate a microîntreprinderilor de la 1 milion de euro la 500.000 de euro.

Nu discutăm dacă eliminarea prevederii respective este o măsură bună sau rea, ci remarcăm doar faptul că, într-un context favorabil, se poate renunța la măsuri intempestive și se poate menține un cadru legal predictibil. Dincolo de această decizie „salvatoare” de ultim moment, noi am milita, mai degrabă, pentru respectarea cadrului legal, a predictibilității prevederilor fiscale și a principiilor fiscalității în mod consistent și continuu.

Trecând de contextul „facerii” acestei Ordonanțe de urgență a Guvernului, dacă ne uităm la ansamblul actului normativ adoptat într-adevăr „de urgență” (într-o zi nelucrătoare – sâmbătă !!!) putem constata că aceasta este un fel de carte de căpătâi a guvernării deoarece conține modificarea unui număr record de acte normative (peste 10) de unde și numele de ordonanța „trenuleț”.

Materialul integral este disponibil aici.

Guvernul „locomotivă” și Ordonanța „trenuleț” aduc cadouri de Crăciun was last modified: decembrie 21st, 2021 by Alex Tabacu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice