Ghidul carierei poliţiştilor de penitenciare a fost aprobat (OMJ nr. 4.225/C/2021)

27 aug. 2021
Vizualizari: 568

Actul publicat în Monitorul Oficial

Sumar
 

Ordinul ministrului justiției (OMJ) nr. 4.225/C/2021 pentru aprobarea Ghidului carierei polițiștilor de penitenciare

 

(M. Of. nr. 820 din 26 august 2021)

 

Se aprobă Ghidul carierei polițiștilor de penitenciare.

 

În M. Of. nr. 820 din 26 august 2021 s-a publicat Ordinul ministrului justiției (OMJ) nr. 4.225/C/2021 pentru aprobarea Ghidului carierei polițiștilor de penitenciare.

Redăm, în cele ce urmează, cele mai importante dispoziții din respectivul Ordin.

 

Structură

CAPITOLUL I: Dispoziții generale

CAPITOLUL II: Evoluția în carieră a polițiștilor de penitenciare

CAPITOLUL III: Dispoziții finale

 

Art. 1

(1) Ghidul carierei polițiștilor de penitenciare, denumit în continuare ghid, stabilește modalități și reguli de evoluție în cariera profesională pentru polițiștii de penitenciare în activitate.

(2) În prezentul ghid, prin Statut se înțelege Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, cu modificările și completările ulterioare.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

 

Art. 3

(1) Cariera polițistului de penitenciare începe cu numirea în prima funcție și acordarea primului grad profesional.

(2) Prima numire în funcție se face ca polițist de penitenciare debutant sau ca polițist de penitenciare definitiv, după caz.

(3) Perioada de stagiu și definitivarea în funcție a polițistului de penitenciare debutant se realizează în conformitate cu prevederile Statutului și ale Metodologiei de organizare și desfășurare a pregătirii profesionale a polițiștilor de penitenciare, precum și criteriile de evaluare a rezultatelor acesteia, aprobată prin Ordinul ministrului justiției nr. 3.513/C/2020.

 

 

Art. 4

Managementul carierei polițistului de penitenciare se asigură de către:

a) Ministerul Justiției, prin gestionarea carierei profesionale a polițiștilor de penitenciare din Ministerul Justiției;

b) Administrația Națională a Penitenciarelor, prin organizarea, monitorizarea, evaluarea și îndrumarea activităților de gestionare a carierei realizate la nivelul unităților subordonate și prin gestionarea carierei profesionale a personalului propriu;

c) unitățile din sistemul administrației penitenciare, prin gestionarea carierei profesionale a personalului propriu;

d) polițistul de penitenciare, prin propriile acțiuni întreprinse în procesul gestionării carierei profesionale.

 

 

Art. 6

În vederea realizării evoluției în carieră este necesară, după caz, îndeplinirea următoarelor condiții, conform Statutului:

a) promovarea unor examene/concursuri, conform regulamentului privind condițiile de participare, organizare și desfășurare a concursurilor de ocupare a posturilor vacante de polițist de penitenciare, respectiv criteriilor stabilite prin ordin al ministrului justiției pentru obținerea gradului profesional de chestor de poliție penitenciară;

b) îndeplinirea criteriilor de vechime ca polițist de penitenciare definitiv, vechime efectivă în poliția penitenciară, respectiv în sistemul administrației penitenciare, vechime efectivă în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției, vechime efectivă în funcții de conducere din poliția penitenciară, stagiu în gradul profesional deținut;

c) obținerea anumitor calificative la evaluarea anuală a activității profesionale într-o anumită perioadă de timp;

d) respectarea normelor de conduită profesională, respectiv inexistența sancțiunilor disciplinare neradiate și/sau punerii la dispoziție;

e) îndeplinirea condițiilor specifice de ocupare a funcției, respectiv specializarea studiilor, cursuri sau programe de pregătire absolvite, avize, autorizații, atestate, certificate, calificări, abilități, calități, aptitudini;

f) îndeplinirea condițiilor privind aptitudinile medicale și psihologice.

 

 

Art. 8

(1) Avansarea în grade profesionale se face în ordinea ierarhică a gradelor, în conformitate cu prevederile art. 93-95 din Statut, după cum urmează:

a) la împlinirea stagiului minim în gradul profesional deținut;

b) înaintea împlinirii stagiului minim în gradul profesional deținut.

(2) Polițiștii de penitenciare sunt avansați în gradul profesional următor la împlinirea stagiului minim, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) au împlinit stagiul minim în gradul profesional deținut;

b) au obținut calificativul cel puțin „bun” la ultimele două evaluări ale activității profesionale anuale din cadrul stagiului minim în gradul deținut; persoanele care ocupă funcții de conducere salarizate în cadrul unei organizații sindicale pot fi avansate în gradul profesional următor fără a fi necesară îndeplinirea condiției privind existența evaluării activității profesionale anuale;

c) gradul profesional în care se avansează este mai mic sau egal cu gradul maxim prevăzut pentru funcția pe care o deține polițistul de penitenciare sau pentru funcția rezervată persoanei care îndeplinește o funcție de conducere salarizată în cadrul unei organizații sindicale.

(3) Polițiștii de penitenciare pot fi avansați în gradul profesional următor înaintea împlinirii stagiului minim, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) au fost apreciați în ultimul an cu calificativul „excepțional”;

b) au efectuat jumătate din stagiul minim în grad;

c) gradul profesional în care se avansează este mai mic sau egal cu gradul maxim prevăzut pentru funcția pe care o deține polițistul de penitenciare.

(4) Obținerea gradului profesional de chestor de poliție penitenciară se poate realiza potrivit art. 93 alin. (7) și (8) din Statut, astfel:

a) după promovarea examenului organizat în acest sens; sunt exceptați de la susținerea examenului comisarii șefi de poliție penitenciară care au dobândit titlul științific de doctor în specialitatea funcției pe care o dețin sau într-o specialitate înrudită;

b) la încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare.

(5) La avansarea în gradul profesional următor, ofițerilor și agenților care înainte de încadrarea în sistemul administrației penitenciare au avut calitatea de cadru militar în rezervă sau funcționar public cu statut special în sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, gradul fiindu-le echivalat la încadrare, li se ia în calcul, în vederea stabilirii stagiului minim în grad pentru acordarea gradului profesional următor, și perioada scursă de la ultima avansare până la data trecerii în rezervă, respectiv încetării raporturilor de serviciu.

Ghidul carierei polițiștilor de penitenciare a fost aprobat (OMJ nr. 4.225/C/2021) was last modified: august 27th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.