Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 23/2022 (Comunicat): art. 38 alin. (1) lit. c) şi art. 40 alin. (1) din Codul de procedură penală

15 nov. 2022
Vizualizari: 577
Decizia ÎCCJComplet ÎCCJAct normativSumar
Decizia ÎCCJ nr. 23/2022Complet RILArt. 38 alin. (1) lit. c) și art. 40 alin. (1) din Codul de procedură penalăCompetența instanței de judecată în soluționarea cauzelor penale având ca obiect infracțiuni săvârșite de judecători și procurori care au dobândit un grad profesional superior celui al instanței/parchetului în care își desfășoară efectiv activitatea se determină prin raportare la instanța/parchetul la care își desfășoară efectiv activitatea magistratul cercetat și nu la gradul profesional superior al acestuia.

 

În ședința din 14 noiembrie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru soluționarea recursului în interesul legii, legal constituit în cauză, a soluționat un recurs în interesul legii privind interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 38 alin. (1) lit. c) și art. 40 alin. (1) din Codul de procedură penală.

Astfel, Înalta Curte a statuat: competența instanței de judecată în soluționarea cauzelor penale având ca obiect infracțiuni săvârșite de judecători și procurori care au dobândit un grad profesional superior celui al instanței/parchetului în care își desfășoară efectiv activitatea se determină prin raportare la instanța/parchetul la care își desfășoară efectiv activitatea magistratul cercetat și nu la gradul profesional superior al acestuia.

Obiectul recursului în interesul legii

Art. 38 alin. (1) lit. c) din Codul de procedură penală
„(1) Curtea de apel judecă în primă instanță:
c) infracțiunile săvârșite de judecătorii de la judecătorii, tribunale și de procurorii de la parchetele care funcționează pe lângă aceste instanțe”;
Art. 40 alin. (1) din Codul de procedură penală

„(1) Înalta Curte de Casație și Justiție judecă în primă instanță infracțiunile săvârșite de Președintele României, senatori și deputați, de membrii Guvernului ori de persoanele asimilate acestora, de judecătorii care își desfășoară activitatea în cadrul instanțelor internaționale, de europarlamentari, de judecătorii și magistrații-asistenți de la Curtea Constituțională, de judecătorii și magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, de judecătorii de la curțile de apel și curtea militară de apel, de procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanțe, de mareșali, amirali, generali, precum și de persoanele care au gradul profesional asimilat generalilor și mareșalilor”.

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 23/2022

Prin Decizia nr. 23/2022, ÎCCJ (Complet RIL) a admis recursul în interesul formulat de Procurorul General al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și, în consecință, stabilește că: „În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 38 alin. (1) lit. c) și art. 40 alin. (1) din Codul de procedură penală, competența instanței de judecată în soluționarea cauzelor penale având ca obiect infracțiuni săvârșite de judecători și procurori care au dobândit un grad profesional superior celui al instanței/parchetului în care își desfășoară efectiv activitatea se determină prin raportare la instanța/parchetul la care își desfășoară efectiv activitatea magistratul cercetat și nu la gradul profesional superior al acestuia.

Sursa informației

Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 23/2022 (Comunicat): art. 38 alin. (1) lit. c) și art. 40 alin. (1) din Codul de procedură penală was last modified: noiembrie 15th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.