Contestaţia la executare. Procedeu jurisdicţional prin intermediul căruia se soluţionează exclusiv incidente prevăzute limitativ de lege (NCP, NCPP, VCP)

22 mart. 2021
Vizualizari: 731
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 740/2020

NCPP: cu art. 275 alin. (2) și (6), art. 598 alin. (1) lit. c), VCP: art. 34 lit. b); NCP: art. 174, art. 175 lit. a)

Contestația la executare este un procedeu jurisdicțional prin intermediul căruia se soluționează exclusiv incidente prevăzute limitativ de lege, ivite în cursul punerii în executare a hotărârilor penale definitive, cu scopul de a se asigura legalitatea executării hotărârilor judecătorești, fără a se putea, însă, modifica soluția pronunțată, care se bucură de autoritate de lucru judecat.

Potrivit art. 598 alin. (1) lit. c) C. proc. pen., contestația împotriva executării hotărârii penale se poate face când se ivește vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută.

Regimul juridic al contestației la executare este acela al unui mijloc procesual prin care se asigură punerea în executare și executarea propriu-zisă a hotărârii penale definitive în conformitate cu legea, prin aplicarea acelor dispoziții de drept penal și drept procesual penal care se referă exclusiv la executarea unei condamnări penale.

Așadar, prin contestația la executare nu se poate analiza legalitatea sau temeinicia hotărârii penale, ci doar aspectele de nelegalitate constatate în procedura punerii în executare a hotărârii penale definitive.

Critica contestatoturului, întemeiată, în drept, pe dispozițiile art. 598 lit. c) C. proc. pen., vizează, în esență, faptul că la pedepsele contopite potrivit art. 34 lit. b) C. pen. de la 1969 i s-a aplicat un spor de 4 ani închisore, spor care, în opinia contestatorului, nu a fost legal stabilit.

Potrivit art. 34 lit. b) C. pen. de la 1969, în caz de concurs de infracțiuni se stabilește pedeapsa pentru fiecare infracțiune în parte, iar când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, care poate fi sporită până la maximul ei special, iar când acest maxim nu este îndestulător, se poate adăuga un spor de până la 5 ani.

În acest context, se observă că, pedeapsa cea mai grea stabilită prin sentința penală nr. 223 din 21 decembrie 2007 pronunțată de Tribunalul Olt în dosarul nr. x/2007, inculpatului A. a fost de 23 de ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat prev.de art. 174, art. 175 lit. a) C. pen., pedeapsă ce a fost menținută prin decizia penală nr. 136 din data de 15.10.2008 pronunțată de Curtea de Apel Craiova la care instanța de apel a adăugat un spor de 4 ani.

În această ordine de idei, Înalta Curte constată, pe de o parte, că pedeapsa aplicată contestatorului este stabilită conform textului legal, iar pe de altă parte, că motivul invocat nu poate fi circumscris vreunei nelămuriri cu privire la hotărârea care se execută, în înțelesul dat acestei sintagme prin dispozițiile art. 598 alin. (1) lit. c) teza I C. proc. pen.

Pentru aceste motive, Înalta Curte va respinge, ca nefondată, contestația formulată de contestatorul condamnat A. împotriva deciziei nr. 949/2020 din data de 03 septembrie 2020 a Curții de Apel Craiova, secția penală și pentru cauze cu minori.

În conformitate cu art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga contestatorul condamnat la plata sumei de 200 RON cheltuieli judiciare către stat.

Potrivit art. 275 alin. (6) C. proc. pen., onorariul apărătorului desemnat din oficiu, în sumă de 313 RON, va rămâne în sarcina statului și se plătește din fondul Ministerului Justiției.

Sursa informației: www.scj.ro.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Contestația la executare. Procedeu jurisdicțional prin intermediul căruia se soluționează exclusiv incidente prevăzute limitativ de lege (NCP, NCPP, VCP) was last modified: martie 22nd, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.