Conflictul de competenţă ivit între o instanţă judecătorească şi un alt organ cu activitate jurisdicţională. Instanţa judecătorească ierarhic superioară instanţei în conflict (NCP, NCPP)

11 mart. 2021
Vizualizari: 469
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 461/2020

NCP: art. 135 alin. (3); NCPP: art. 275 alin. (3)

Se constată că, prin cererea înregistrată sub nr. x/2020 pe rolul Judecătoriei Buzău, reclamantul A. a chemat în judecată Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor și Penitenciarul Focșani, solicitând constatarea încălcării drepturilor protejate de art. 3 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale în perioada 3 martie 1999 – 10 decembrie 1999, când reclamantul se afla în custodia Statului Român ca urmare a unei condamnări la o pedeapsă privativă de libertate.

Se observă că, în cauză, conflictul de competență s-a ivit între Judecătoria Buzău, secția civilă, ca instanță judecătorească, și judecătorul de supraveghere a privării de libertate la Penitenciarul Focșani care este organ cu activitate jurisdicțională.

Astfel, potrivit art. 135 alin. (3) C. proc. civ., în cazul în care conflictul de competență ivit între o instanță judecătorească și un alt organ cu activitate jurisdicțională se rezolvă de instanța judecătorească ierarhic superioară instanței în conflict.

Prin urmare, având în vedere că, în speță, instanța judecătorească în conflict este Judecătoria Buzău, secția civilă iar, instanța judecătorească ierarhic superioară este Tribunalul Buzău, secția civilă, Înalta Curte va trimite cauza privind pe petentul A. la această instanță, spre competentă soluționare.

Conform art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Conflictul de competență ivit între o instanță judecătorească și un alt organ cu activitate jurisdicțională. Instanța judecătorească ierarhic superioară instanței în conflict (NCP, NCPP) was last modified: martie 10th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.