Transmisie Live [CUM A FOST] Conferințele online Universul Juridic: Probleme de dreptul familiei în perioada pandemiei

2310       0

[CUM A FOST] Conferințele online Universul Juridic: Probleme de dreptul familiei în perioada pandemiei 📅 26 mai 2020 [CUM A FOST] Conferințele online Universul Juridic: Probleme de dreptul familiei în perioada pandemiei

Data 26 mai 2020
Locația

În seara zilei de marți, 26 mai 2020, a avut loc transmisiunea LIVE a conferinței cu tema: „Probleme de dreptul familiei în perioada pandemiei”. Moderatorul conferinței a fost prof. univ. dr. Valeriu Stoica, Founding Partner STOICA & Asociații, avându-i ca invitați pe câțiva specialiști recunoscuți din domeniu: av. Cătălina Dicu, Senior Partner STOICA & Asociații, Ofelia Dobra, executor judecătoresc, Dobra & Căliman, și mediator Mirela Dragu, Birou de mediator Mirela Dragu.

Principala temă a dezbaterii a fost cea despre exercitarea legăturilor personale cu minorii în vremea pandemiei, dar nu numai. Pe parcursul celor 90 de minute de discuții, au existat numeroase puncte de vedere pertinente, din care am spicuit câteva idei:

Prof. univ. dr. Valeriu Stoica, Founding Partner STOICA & Asociații

„Perioadele stării de urgență (și acum de alertă) au reprezentat și reprezintă o mare dificultate pentru legăturile dintre părinți și copii atunci când părinții sunt despărțiți și când copiii nu pot sta mereu cu ambii părinți. Această chestiune a fost extrem de delicată pentru aceste persoane aflate într-o astfel de situație. S-a pus, pe bună dreptate, problema păstrării legăturii dintre părintele care nu stă în mod constant cu copilul și minorul față de care are responsabilități și drepturi acesta. Evident, simpla comunicare prin telefon sau online este, desigur, insuficientă pentru dezvoltarea unor relații normale părinte-copil.”

Av. Cătălina Dicu, Senior Partner STOICA & Asociații

„În această perioadă, acest domeniu a fost foarte zbuciumat, și sunt convinsă că și în perioada care urmează vor exista tensiuni în această privință, care se vor reflecta inclusiv în numărul de litigii de pe rolul instanțelor judecătorești. Pentru a înțelege cum stau lucrurile, trebuie să vedem ce presupune acest drept la legături personale care aparține părintelui care nu locuiește în mod statornic cu copilul. Vorbim despre art. 262 și art. 496 alin. (5) din Codul civil, de unde se desprinde faptul că primează dreptul copilului și apoi cel al părintelui. Din păcate, unii părinți care sunt titulari ai unor hotărâri judecătorești sau ai unor convenții legale insistă asupra faptului că ei au un drept și că trebuie să-și exercite acest drept. (…)

Fiind vorba despre un drept al copilului, art. 262 din Codul civil prevede faptul că exercițiul acestui drept poate fi limitat în condițiile prevăzute de lege, pentru motive temeinice, care țin de interesul superior al copilului. Legea nr. 272/2004 consacră și aceasta interesul superior al minorului. Aceste legi transpun, practic, convențiile internaționale pe această temă. Legile respective se referă la dreptul, dar mai ales la îndatorirea părinților de a-și crește copilul. (…)

Atunci când ne referim la legăturile personale, ne referim la acele legături care se exercită în perioada obișnuită și în timpul vacanțelor școlare, când există posibilitatea ca părintele care nu locuiește în mod statornic cu copilul să plece cu acesta în concediu, în țară sau în străinătate. Prin decretul de instituire a stării de urgență a fost restrâns și dreptul la viața de familie. S-a ridicat problema gestionării relațiilor personale în această perioadă. Una dintre ordonanțele militare a restrâns și dreptul la liberă circulație. Chestionat în această problemă, Grupul de Comunicare Strategică de la Guvern a încercat să răspundă problemei, transmițând că, dacă există o hotărâre notarială sau de divorț privind dreptul la legături personale, atunci copilul poate fi preluat la domiciliul părintelui. Dar s-a vorbit doar despre părinții cu hotărâri notariale sau convenții legale, și nu și despre ceilalți, chiar dacă dreptul la legături personale se naște din lege. Documentele despre care vorbim se referă doar la modalitatea exercitării acestui drept și la un program de exercitare a lui. Dar dreptul la legături personale nu se naște de pe urma unei hotărâri judecătorești! (…)

Apoi, ce înseamnă că părintele îndrituit poate lua copilul la domiciliul său? În aceeași localitate? Dar ce se întâmplă atunci când acesta locuiește în altă localitate? Ce se întâmplă cu localitățile carantinate și izolate? Ce se întâmplă cu copiii cu sensibilități speciale, care trebuie protejați și feriți de riscuri? Mai mult, ce se întâmplă atunci când părintele respectiv are locuința în străinătate? Au existat foarte multe probleme în această perioadă, iar părinții au reacționat diferit. Au existat situații cu părinți care locuiesc în țări afectate, cu restricții dure, unde relațiile s-au limitat obiectiv la modalitatea de interacțiune online (Italia, Spania, Franța etc.). Au existat situații cu părinți care locuiesc în aceeași localitate; pe unii părinți nu i-a interesat că este pandemie sau stare de urgență, ci doar exercitarea dreptului de părinte, de regulă cu sprijinul Poliției, executorilor etc. O a treia categorie, mai rezonabilă, a fost aceea constituită din părinți care, locuind în altă localitate, au înțeles pe parcurs că nu este în interesul copilului ca acesta să fie deplasat, cu riscuri de contaminare.”

Ofelia Dobra, executor judecătoresc, Dobra & Căliman

„Câteva zile după instituirea stării de urgență, executarea silită a tăcut în România, fiindcă lista cauzelor a căror judecată avea să continue avea să fie stabilită abia mai târziu de către colegiul de conducere al ÎCCJ, respectiv al Curților de Apel din țară. Pe 18 martie 2020 a fost emisă Hotărârea nr. 53 a Colegiului Curții de Apel București, prin care s-a stabilit că vor fi judecate în continuare cauzele având ca obiect încuviințarea executărilor silite ce privesc minorii. Atitudinea colegiilor curților de apel a fost una unitară. Pe 24 martie 2020, CSM a menținut aceste cauze. Executorul judecătoresc a continuat să funcționeze în această perioadă. Personal, m-am confruntat cu situații de executare silită în care părinții ajunseseră să depășească momentele critice și stabilizaseră lucrurile. Greutăți mari am avut însă în chestiunea recuperării creanțelor reprezentate de obligațiile de întreținere.”

Mediator Mirela Dragu, Birou de mediator Mirela Dragu

„Pentru noi, mediatorii, perioada aceasta a fost una foarte plină. Primele telefoane au sunat după 11 martie, când OMS a declarat pandemia. Cred că medierea și-a găsit locul în această perioadă și mediatorii au fost puși, în sfârșit, în valoare! Potrivit art. 65 și art. 66 din Legea 192/2006 care reglementează și organizează activitatea noastră, mediatorul este un protector al copilului. Personal, m-a ajutat mult faptul că sunt și mamă, reușind să înțeleg problemele unui minor, dar și ale unor părinți care au trecut printr-un divorț sau nu. Au cerut sprijin, de regulă, cei care aveau deja un acord de mediere, care trecuseră printr-o mediere încuviințată de instanță sau care s-a transformat într-o convenție notarială. Am fost adepta ședințelor online, care au ajutat mult în situațiile în care clienții nu erau din București sau din România. În maximum două ședințe am reușit împreună să reconfigurăm planurile parentale. Am constatat o creștere a responsabilității părinților în această perioadă, lucru îmbucurător!”


Marți, 26 mai 2020, începând cu ora 19,00, va avea loc transmisia LIVE a conferinței cu tema: „Probleme de dreptul familiei în perioada pandemiei ”.

Moderatorul conferinței va fi: Prof. univ. dr. Valeriu Stoica, Founding Partner STOICA & Asociații

Speakerii invitați sunt:

–  Av. Cătălina Dicu, Senior Partner STOICA & Asociații;

– Ofelia Dobra, Executor judecătoresc, Dobra & Căliman;

– mediator Mirela Dragu, Birou de mediator Mirela Dragu.

Dintre temele ce urmează a fi abordate, enumerăm:

– Exercitarea legăturilor personale cu minorii în vremea pandemiei

 Acreditare INPPA

 

Taxa de participare este de 300 lei + TVA/ persoană și include următoarele beneficii:

 

– Acces la vizionarea conferinței video live la calitate 4k

– Acces la înregistrarea video la 3 zile după data evenimentului (o puteți accesa din link-ul primit pe mail)

– Speakeri de calitate, profesori universitari, experți în domeniu

– 20% reducere la următoarele conferințe

– 3 luni acces la abonamentul Universul Juridic Premium, care include printre altele:

Peste 10.000 de opinii juridice atent selecționate de colectivul editorial Universul Juridic, actualizate și segmentate zilnic. Peste 500 de autori consacrați, peste 9.000 de știri juridice, peste 700 de newslettere și o bogată bază de date organizată în funcție de anumite cuvinte-cheie.

Accesul la conferință se face online, pe bază de utilizator și parolă.

Detaliile privind modalitatea de acces la conferința video vă sunt transmise în mod automat, prin e-mail, după înscrierea dvs. prin completarea formularului de mai jos.

Conferința video va fi transmisă LIVE la data și ora afișate. De asemenea, înregistrarea VIDEO a conferinței vă va fi pusă la dispoziție în cel mai scurt timp după finalizarea transmisiei LIVE.

Atât transmisia LIVE, cât și înregistrarea VIDEO sunt disponibile doar pe bază de utilizator și parolă pentru persoanele care s-au înscris cu succes prin formularul evenimentului și care au achitat contravaloarea accesului.

Vizualizarea și accesarea transmisiei LIVE și a înregistrării se fac doar pe Portalul Universul Juridic. Aveți nevoie doar de o conexiune la internet și nu sunt necesare programe software ori setări tehnice speciale în afară de autentificarea cu utilizator și parolă pe www.universuljuridic.ro







Pentru mai multe detalii, nu ezitați să ne contactați:

0733.674.555conferintele@universuljuridic.ro

 


* Persoanele care au achitat taxa de participare, dar care, din motive obiective, nu mai pot participa la conferință, pot solicita returnarea banilor, cu cel puțin două zile (48 de ore) înaintea evenimentului, la adresa de e-mail: conferintele@universuljuridic.ro.
Solicitările ulterioare nu vor fi luate în calcul, având în vedere costurile logistice aferente manifestării. Mulțumim pentru înțelegere.

[CUM A FOST] Conferințele online Universul Juridic: Probleme de dreptul familiei în perioada pandemiei was last modified: iunie 3rd, 2020 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: