Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere. Aplicarea pedepselor în alte limite decât cele prevăzute de lege. Admiterea recursului în casaţie (NCP, NCPP)

9 sept. 2021
2.968 views
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 223/RC/2021

NCPP: art. 275 alin. (3), art. 438 alin. (1) pct. 12, art. 448 alin. (1) pct. 2 lit. b); NCP: art. 335 alin. (1)

Analizând recursul în casație, din perspectiva motivului de recurs în casație privind aplicarea pedepsei în alte limite decât cele prevăzute de lege, prevăzut de art. 438 alin. (1) pct. 12 din C. proc. pen., se constată că este întemeiat.

În cauză, prin decizia instanței de apel, a fost condamnat inculpatul A. pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 335 alin. (1) din C. pen., la 180 de zile amendă penală, stabilindu-se cuantumul unei zile amendă la 10 RON, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa amenzii de 1800 de RON.

Verificând conformitatea deciziei atacate cu regulile de drept aplicabile, prin prisma cazului de casare prevăzut de art. 438 alin. (1) pct. 12 din C. proc. pen., potrivit căruia hotărârea este supusă casării dacă s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege, Înalta Curte constată că pedeapsa aplicată inculpatului inculpatul A. pentru fapta dedusă judecății nu este prevăzută de lege.

Potrivit dispozițiilor art. 335 alin. (1) din C. pen., infracțiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Prin raportare la încadrarea juridică a faptei pentru care inculpatul a fost condamnat – infracțiunea prevăzută de art. 335 alin. (1) din C. pen., se constată că textul de lege nu prevede pentru această faptă pedeapsa alternativă a amenzii, astfel că amenda în cuantum de 1800 RON aplicată inculpatului de instanța de apel este nelegală.

Înalta Curte reține că individualizarea judiciară a pedepsei presupune un proces de evaluare și apreciere a împrejurărilor concrete ale cauzei, care intră în atributul exclusiv al instanțelor de fond sau apel și care, prin urmare, nu poate fi realizat în cadrul prezentului demers judiciar.

Pentru aceste considerente, având în vedere că în cauză este incident cazul de recurs în casație prevăzut de art. 438 alin. (1) pct. 12 din C. proc. pen., în conformitate cu prevederile art. 448 alin. (1) pct. 2 lit. b) din C. proc. pen., instanța va admite recursul în casație declarat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova împotriva deciziei penale nr. 1453 din data de 19 noiembrie 2020 pronunțată de Curtea de Apel Craiova, secția penală și pentru cauze cu minori, în dosarul nr. x/2019.

Va casa decizia atacată și va trimite cauza spre rejudecarea apelului declarat de inculpatul A. împotriva sentinței penale nr. 99 din data de 1 noiembrie 2019, pronunțată de Judecătoria Strehaia în dosarul nr. x/2019, la Curtea de Apel Craiova, secția penală și pentru cauze cu minori.

În baza art. 275 alin. (3) din C. proc. pen., cheltuielile judiciare efectuate în recurs în casație vor rămâne în sarcina statului.

Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul inculpat, în cuantum de 627 RON, va rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere. Aplicarea pedepselor în alte limite decât cele prevăzute de lege. Admiterea recursului în casație (NCP, NCPP) was last modified: septembrie 6th, 2021 by Redacția ProLege
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.