Condițiile şi criteriile de recrutare a candidaţilor la profesia militară. Instrucțiunile privind organizarea sistemului de recrutare – modificări (OMApN nr. M.52/2022)

13 apr. 2022
Vizualizari: 302

Actul modificat

Actul modificatorPreambulSumar
Ordinul ministrului apărării naționale (OMApN) nr. M.217/2019 pentru aprobarea condițiilor și criteriilor de recrutare, precum și a instrucțiunilor privind organizarea și funcționarea sistemului de recrutare, selecție și formare profesională inițială a candidaților la profesia militară

(M. Of. nr. 987 din 9 decembrie 2019)

 

Ordinul ministrului apărării naționale (OMApN) nr. M.52/2022 pentru modificarea și completarea Condițiilor și criteriilor de recrutare a candidaților la profesia militară, precum și pentru modificarea Instrucțiunilor privind organizarea și funcționarea sistemului de recrutare și selecție a candidaților în vederea admiterii la studii/cursuri de formare a cadrelor militare în activitate, respectiv pentru dobândirea calității de soldat/gradat profesionist în structurile Ministerului Apărării Naționale, aprobate prin OMApN nr. M.217/2019

(M. Of. nr. 361 din 12 aprilie 2022)

În temeiul:

– art. 40 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea MApN.

– modifică: Condițiile și criteriile de recrutare a candidaților la profesia militară: art. 3 alin. (2) lit. c), art. 4 alin. (2) – partea introductivă și lit. e), art. 4 alin. (3) lit. e) și f), art. 6 alin. (1) lit. c);

Instrucțiunile privind organizarea și funcționarea sistemului de recrutare și selecție a candidaților: art. 12 alin. (1) lit. c);

-introduce: Condițiile și criteriile de recrutare a candidaților la profesia militară: art. 4 alin. (3) lit. g);

– abrogă: Condițiile și criteriile de recrutare a candidaților la profesia militară: art. 4 alin. (2) lit. f);

Instrucțiunile privind organizarea și funcționarea sistemului de recrutare și selecție a candidaților: art. 5 alin. (2) lit. a), b), e), f), art. 23 alin. (4).

În M. Of. nr. 361 din 12 aprilie 2022 s-a publicat Ordinul ministrului apărării naționale (OMApN) nr. M.52/2022 pentru modificarea și completarea Condițiilor și criteriilor de recrutare a candidaților la profesia militară, precum și pentru modificarea Instrucțiunilor privind organizarea și funcționarea sistemului de recrutare și selecție a candidaților în vederea admiterii la studii/cursuri de formare a cadrelor militare în activitate, respectiv pentru dobândirea calității de soldat/gradat profesionist în structurile Ministerului Apărării Naționale, aprobate prin OMApN nr. M.217/2019. 

Redăm, în cele ce urmează, modificările și completările aduse respectivului act normativ.

Condițiile și criteriile de recrutare a candidaților la profesia militară

Art. 3 alin. (2) lit. c)

Vechea reglementare

„(2) Criteriile specifice de recrutare a candidaților la programele de studii postliceale militare pentru formarea maiștrilor militari și a subofițerilor în activitate sunt următoarele: (…)

c) să posede permis de conducere auto valabil, categoria B și C, eliberat de către autoritățile române – candidații pentru subofițeri în armele «auto», «geniu» și «tancuri»”.

Noua reglementare

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

La articolul 3 alineatul (2), litera c) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Criteriile specifice de recrutare a candidaților la programele de studii postliceale militare pentru formarea maiștrilor militari și a subofițerilor în activitate sunt următoarele: (…)

c) să posede permis de conducere auto valabil, categoriile B și C – candidații pentru subofițeri în armele «auto», «geniu» sau «tancuri»”.

 

Art. 4 alin. (2) – partea introductivă și lit. e)

Vechea reglementare

„(2) Criteriile specifice de recrutare a candidaților la cursurile de formare a maiștrilor militari în activitate, corespunzător surselor de proveniență prevăzute de statutul cadrelor militare, sunt următoarele: (…)

e) să aibă cel puțin 3 ani vechime în serviciu ca soldați/gradați profesioniști în activitate, calculată de la data finalizării programului de instruire și până la data începerii cursului de formare, și să fi fost apreciați prin ultimele trei documente de evaluare profesională anuală cu calificativul cel puțin «Foarte bun» – candidații care provin din rândul soldaților/gradaților profesioniști în activitate”.

Noua reglementare

„(2) Criteriile specifice de recrutare a candidaților la cursurile de formare a maiștrilor militari în activitate sunt următoarele: (…)

e) să aibă cel puțin 3 ani vechime în serviciu ca soldați/gradați profesioniști în activitate, calculată de la data finalizării programului de instruire și până la data începerii cursului de formare, și să fi fost apreciați prin ultimele trei documente de evaluare profesională anuală cu calificativul cel puțin «Foarte bun»”.

 

Art. 4 alin. (2) lit. f)

Vechea reglementare

„f) să aibă cel puțin 3 ani de experiență în domeniul studiilor prevăzute la lit. c) – candidații care provin din rândul personalului celorlalte instituții din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, al personalului militar în rezervă sau al persoanelor civile”.

Noua reglementare

La articolul 4 alineatul (2), litera f) se abrogă.

 

Art. 4 alin. (3) lit. e) și f)

Vechea reglementare

„e) să aibă cel puțin 3 ani vechime în serviciu ca soldați/gradați profesioniști în activitate, calculată de la data finalizării programului de instruire și până la data începerii cursului de formare, și să fi fost apreciați prin ultimele trei documente de evaluare profesională anuală cu calificativul cel puțin «Foarte bun» – candidații care provin din rândul soldaților/gradaților profesioniști în activitate.

f) să aibă cel puțin 3 ani de experiență în domeniul studiilor prevăzute la lit. c) – candidații care provin din rândul personalului celorlalte instituții din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, personalului militar în rezervă sau al persoanelor fără pregătire militară anterioară”.

Noua reglementare

La articolul 4 alineatul (3), literele e) și f) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„e) să aibă cel puțin un an vechime în serviciu ca soldați/gradați profesioniști în activitate, calculată de la data finalizării programului de instruire și până la data începerii cursului de formare, și să fi fost apreciați prin ultimul document de evaluare profesională anuală cu calificativul cel puțin «Foarte bun» – candidații care provin din rândul soldaților/gradaților profesioniști în activitate;

f) să aibă cel puțin un an de experiență în domeniul studiilor prevăzute la lit. c) – candidații care provin din rândul persoanelor care nu au grad de cadru militar în rezervă”.

 

Art. 4 alin. (3) lit. g)

Noua reglementare

La articolul 4 alineatul (3), după litera f) se introduce o nouă literă, litera g), cu următorul cuprins:

„g) să posede permis de conducere auto valabil, categoriile B și C – candidații care optează pentru armele «auto», «geniu» sau «tancuri»”.

 

Art. 6 alin. (1) lit. c)

Vechea reglementare

„c) să posede permis de conducere auto valabil, categoriile B și C, eliberat de către autoritățile române – candidații care optează pentru arma «auto» și/sau pentru specialitățile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto din arma «geniu»”.

Noua reglementare

La articolul 6 alineatul (1), litera c) se modifică și va avea următorul cuprins:

„c) să posede permis de conducere auto valabil, categoriile B și C – candidații care optează pentru arma «auto» și/sau pentru specialitățile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto din arma «geniu»”.

 

Instrucțiunile privind organizarea și funcționarea sistemului de recrutare și selecție a candidaților în vederea admiterii la studii/cursuri de formare a cadrelor militare în activitate, respectiv pentru dobândirea calității de soldat/gradat profesionist în structurile Ministerului Apărării Naționale

Art. 5 alin. (2) lit. a), b), e), f)

Vechea reglementare

„a) normele de organizare și funcționare a birourilor informare-recrutare și a centrelor zonale de selecție și orientare;

b) metodologiile utilizate în procesul de recrutare și selecție a candidaților, precum și metodologia de repartizare a candidaților pentru posturile de soldat și gradat profesionist; (…)

e) planurile de învățământ ale unităților/instituțiilor de învățământ militar;f) tematica și bibliografia pentru concursurile de admitere la cursurile de formare a ofițerilor/maiștrilor militari/subofițerilor în activitate (…)”.

Noua reglementare

La articolul 5 alineatul (2), literele a), b), e) și f) se abrogă.

 

Art. 12 alin. (1) lit. c)

Vechea reglementare

„c) Planul de recrutare a candidaților pentru posturile de soldat și gradat profesionist în activitate întocmit pe serii de instruire, de către Direcția personal și mobilizare a Statului Major al Apărării, pe baza propunerilor categoriilor de forțe, comandamentelor și structurilor centrale sau subordonate nemijlocit ministrului apărării naționale, corelat cu posibilitățile financiare puse la dispoziție prin buget”.

Noua reglementare

„Planul de recrutare a candidaților pentru posturile de soldat și gradat profesionist în activitate, întocmit pe serii de instruire de către Direcția personal și mobilizare a Statului Major al Apărării și aprobat de către șeful acestei direcții, pe baza propunerilor categoriilor de forțe, comandamentelor și structurilor centrale sau subordonate nemijlocit ministrului apărării naționale, corelat cu posibilitățile financiare puse la dispoziție prin buget”.

 

Art. 23 alin. (4)

Vechea reglementare

„(4) Interviul de evaluare finală se execută în vederea orientării vocaționale a candidaților, în baza criteriilor stabilite de către Direcția personal și mobilizare”.

Noua reglementare

La articolul 23, alineatul (4) se abrogă.

(Copyright foto: freepik)

Condițiile și criteriile de recrutare a candidaților la profesia militară. Instrucțiunile privind organizarea sistemului de recrutare – modificări (OMApN nr. M.52/2022) was last modified: aprilie 13th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.