Condiţiile de exercitare a acţiunii civile în vederea protecţiei dreptului subiectiv. Interes actual, determinat şi legitim

8 feb. 2023
Vizualizari: 439
  • NCPC: art. 248 alin. (1)
  • NCPC: art. 414 alin. (1) şi (2)
  • NCPC: art. 458
  • NCPC: art. 493 alin. (5)

Prin încheierea din 9 decembrie 2020, pronunțată de Curtea de Apel Timișoara, secția I civilă, în dosarul nr. x/2020, în baza art. 411 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ., a fost suspendată judecata cererii de revizuire formulată de revizuentul A. împotriva deciziei civile nr. 412 din 15 septembrie 2020, pronunțată de Curtea de Apel Timișoara, secția I civilă.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1920 din 30 septembrie 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Examinând recursul, în condițiile art. 493 alin. (5) C. proc. civ., în raport de excepția lipsei de interes, față de dispozițiile art. 248 alin. (1) C. proc. civ., Înalta Curte constată următoarele:

Potrivit dispozițiilor art. 414 alin. (1) și (2) C. proc. civ. „(1) Asupra suspendării judecării procesului instanța se va pronunța prin încheiere, care poate fi atacată cu recurs, în mod separat, la instanța ierarhic superioară. Când suspendarea a fost dispusă de Înalta Curte de Casație și Justiție, hotărârea este definitivă.

(2) Recursul se poate declara cât timp durează suspendarea cursului judecării procesului, atât împotriva încheierii prin care s-a dispus suspendarea, cât și împotriva încheierii prin care s-a dispus respingerea cererii de repunere pe rol a procesului”.

În speță, potrivit verificărilor efectuate, recursul a fost formulat la 17 decembrie 2020, dată la care judecata recursului era suspendată, însă, la data pronunțării asupra admisibilității în principiu a recursului, cauza era soluționată prin decizia nr. 221 din 16 iunie 2021 a Curții de Apel Timișoara, secția I civilă, prin care a fost respinsă cererea de revizuire formulată de revizuentul A. împotriva deciziei civile nr. 412 din 15 septembrie 2020, pronunțată de Curtea de Apel Timișoara, secția I civilă.

Potrivit art. 458 C. proc. civ. „Căile de atac pot fi exercitate numai de părțile aflate în proces care justifică un interes, în afară de cazul în care, potrivit legii, acest drept îl au și alte organe sau persoane”.

Una dintre condițiile de exercitare a acțiunii civile în vederea protecției dreptului subiectiv este și aceea ca titularul ei să justifice, printre altele, un interes actual, determinat și legitim, condiție ce subzistă și în cazul exercitării căilor de atac.

Întrucât recursul a vizat nemulțumirea reclamantului legată de măsura dispusă de instanța de judecată, în sensul suspendării judecării recursului, iar cauza a fost repusă pe rol și soluționată, pe fond, la 16 iunie 2021, prezenta cale extraordinară de atac a devenit lipsită de interes, conform dispozițiilor legale menționate, câtă vreme situația care a determinat formularea ei, respectiv suspendarea judecății, a încetat, fără a avea drept consecință un rezultat vătămător pentru recurent cum ar fi, spre exemplu, intervenirea perimării cererii sale.

Pentru aceste considerente, în temeiul art. 493 alin. (5) C. proc. civ., Înalta Curte va respinge recursul declarat de recurentul A. împotriva încheierii din 9 decembrie 2020, pronunțată de Curtea de Apel Timișoara, secția I civilă, în dosarul nr. x/2020.

Sursa informației: www.scj.ro.

Condițiile de exercitare a acțiunii civile în vederea protecției dreptului subiectiv. Interes actual, determinat și legitim was last modified: februarie 7th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.