Codul de conduită pentru membrii Tribunalului, membrii Tribunalului de apel și mediatori – adoptare (Decizia nr. 1/2021)

24 feb. 2021
Vizualizari: 248
Actul normativSumar
Decizia nr. 1/2021 a comitetului pentru servicii și investiții din 29 ianuarie 2021 de adoptare a unui cod de conduită pentru membrii Tribunalului, membrii Tribunalului de apel și mediatori [2021/263]

(J. Of. UE nr. L 59/36 din 19 februarie 2021)

Se adoptă un cod de conduită pentru membrii Tribunalului, membrii Tribunalului de apel și mediatori [2021/263].

 

În J. Of. UE nr. L 59/36 din 19 februarie 2021 s-a publicat Decizia nr. 1/2021 a comitetului pentru servicii și investiții din 29 ianuarie 2021 de adoptare a unui cod de conduită pentru membrii Tribunalului, membrii Tribunalului de apel și mediatori [2021/263].

Prin respectivul act normativ se adoptă un cod de conduită pentru membrii Tribunalului, membrii Tribunalului de apel și mediatori [2021/263].

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante dispoziții ale Decizia nr. 1/2021 a comitetului pentru servicii și investiții din 29 ianuarie 2021 de adoptare a unui cod de conduită pentru membrii Tribunalului, membrii Tribunalului de apel și mediatori [2021/263].

 

Prezentare generală

 

Candidații pentru membrii Tribunalului, membrii Tribunalului de apel și mediatori trebuie să declare părților orice interese, relații sau aspecte din trecut și din prezent care le-ar putea afecta sau care ar putea fi în mod rezonabil considerate ca fiind de natură să le afecteze independența sau imparțialitatea, care creează sau ar putea fi, în mod rezonabil, considerate ca generând un conflict de interese direct sau indirect, sau care dau naștere sau ar putea da naștere, în mod rezonabil, la o aparență de încălcare a deontologiei sau de lipsă de imparțialitate. În acest scop, candidații depun toate eforturile rezonabile pentru a se informa în legătură cu existența unor astfel de interese, relații sau aspecte. Divulgarea unor interese, relații sau aspecte din trecut trebuie să acopere cel puțin ultimii cinci ani înainte de depunerea candidaturii sau înainte de a lua cunoștință în alt mod de faptul că este luat în considerare pentru selectarea ca membru.

Astfel,  membrii nu trebuie să fie influențați de interesul personal, de presiuni externe, de considerente de ordin politic, de proteste publice, de loialitatea față de o parte la acord sau față de o parte implicată în litigiu sau orice altă persoană implicată sau care participă la proceduri, ori de teama de a face obiectul criticilor sau de raporturile sau responsabilitățile financiare, de afaceri, profesionale, familiale sau sociale.

Conform art. 6, niciun membru sau fost membru nu poate, în niciun moment, să comunice sau să utilizeze informațiile cu caracter confidențial referitoare la o procedură sau obținute în cadrul unei proceduri decât pentru scopurile procedurii și nu poate, în niciun caz, să comunice sau să utilizeze astfel de informații pentru a dobândi avantaje personale, pentru a favoriza alte persoane sau pentru a influența în mod negativ interesele altora.

Președintele Tribunalului și președintele Tribunalului de apel sunt asistați fiecare de un comitet consultativ pentru a garanta aplicarea corectă a prezentului cod de conduită și a articolului 8.30 (Norme etice) din acord, precum și pentru îndeplinirea oricărei alte sarcini, dacă se prevede acest lucru.

Codul de conduită pentru membrii Tribunalului, membrii Tribunalului de apel și mediatori – adoptare (Decizia nr. 1/2021) was last modified: februarie 24th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.