Cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecţie la locul de muncă – republicare (H.G. nr. 1048/2006)

7 apr. 2022
Vizualizari: 425

Actul publicat în Monitorul Oficial

Sumar
H.G. nr. 1.048/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecție la locul de muncă – republicare

(M. Of. nr. 338 din 6 aprilie 2022)

 

Se republică cerințele minime de securitate și sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecție la locul de muncă.

În M. Of. nr. 338 din 6 aprilie 2022 s-a publicat H.G. nr. 1.048/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecție la locul de muncă – republicare. 

Vă precizăm că H.G. nr. 1.048/2006 a fost republicată în temeiul art. II din H.G. nr. 1.315/2021 pentru modificarea și completarea H.G. nr. 1.048/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecție la locul de muncă, publicată în M. Of. nr. 32 din 11 ianuarie 2022, dându-se textelor o nouă numerotare.

Redăm, în cele ce urmează, structura respectivului act normativ.

Structura

Capitolul I: Dispoziții generale

Capitolul II: Obligațiile angajatorilor

Secțiunea 1: Prevederi generale

Secțiunea 2: Evaluarea echipamentului individual de protecție

Secțiunea 3: Informarea, consultarea și participarea lucrătorilor

Capitolul III: Dispoziții finale

Mai departe, vă prezentăm cele mai importante dispoziții din hotărâre.

Art. 5

„(1) Echipamentul individual de protecție trebuie să respecte cerințele esențiale de sănătate și securitate prevăzute de Regulamentul (UE) 2016/425 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 privind echipamentele individuale de protecție și de abrogare a Directivei 89/686/CEE a Consiliului.

(2) Orice echipament individual de protecție trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

a) să fie corespunzător pentru riscurile implicate, fără să conducă el însuși la un risc mărit;

b) să corespundă condițiilor existente la locul de muncă;

c) să ia în considerare cerințele ergonomice și starea sănătății lucrătorului;

d) să se potrivească în mod corect persoanei care îl poartă, după toate ajustările necesare”.

Art. 6

„În cazul în care prezența unor riscuri multiple impune purtarea simultană a mai multor echipamente individuale de protecție, aceste echipamente trebuie să fie compatibile și să își păstreze eficacitatea în raport cu riscul/riscurile respectiv/respective”.

Art. 7

„Condițiile de utilizare a echipamentului individual de protecție, în special durata purtării, sunt determinate în funcție de gravitatea riscului, frecvența expunerii la risc, caracteristicile postului de lucru al fiecărui lucrător și de performanța echipamentului individual de protecție”.

Art. 8

„(1) Echipamentul individual de protecție este, în principiu, destinat purtării de către o singură persoană.

(2) Dacă împrejurările impun purtarea echipamentului individual de protecție de către mai multe persoane, se iau măsuri corespunzătoare pentru a se asigura că această utilizare nu creează diferiților utilizatori nicio problemă de sănătate sau de igienă”.

Art. 14

„(1) Înainte de a alege echipamentul individual de protecție, angajatorul trebuie să evalueze dacă echipamentul individual de protecție pe care intenționează sa îl folosească îndeplinește cerințele prevăzute la art. 5 și 6.

(2) Această evaluare cuprinde:

a) analiza și evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate prin alte mijloace;

b) definirea caracteristicilor pe care trebuie să le posede echipamentul individual de protecție pentru a fi eficace împotriva riscurilor prevăzute la lit. a), luându-se în considerare orice riscuri pe care le poate crea echipamentul în sine;

c) compararea caracteristicilor echipamentului individual de protecție disponibil cu caracteristicile prevăzute la lit. b)”.

Art. 15

„Evaluarea prevăzută la art. 14 este revizuită în funcție de modificările aduse oricărui element al echipamentului individual de protecție”.

Art. 17

„Fără a aduce atingere prevederilor art. 16 din Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, cu modificările și completările ulterioare, lucrătorii și/sau reprezentanții acestora sunt informați cu privire la toate măsurile ce trebuie luate în domeniul securității și sănătății lucrătorilor, atunci când aceștia utilizează echipamente individuale de protecție la locul de muncă”.

Art. 18

„Consultarea și participarea lucrătorilor și/sau a reprezentanților acestora cu privire la problemele la care se face referire în prezenta hotărâre, inclusiv în anexele la aceasta, se desfășoară în conformitate cu prevederile art. 18 din Legea nr. 319/2006, cu modificările și completările ulterioare”.

Totodată, vă precizăm că anexa nr. 1, care face parte integrantă din hotărâre, cuprinde lista riscurilor în ceea ce privește părți ale corpului care trebuie protejate de echipamente individuale de protecție, iar anexa nr. 2 conține lista neexhaustivă a tipurilor de echipamente individuale de protecție în ceea ce privește riscurile împotriva cărora acestea asigură protecție.

În final, vă menționăm că anexa nr. 3 conține lista neexhaustivă a activităților și sectoarelor de activitate care pot necesita utilizarea de echipament individual de protecție.

Cerințele minime de securitate și sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecție la locul de muncă – republicare (H.G. nr. 1048/2006) was last modified: aprilie 7th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.