Cererea de chemare în judecată. Stabilirea competenței de soluționare a cauzei (NCPC)

7 mai 2020
Vizualizari: 474
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 402/2020

NCPC: art. 107-112, art. 113 alin. (1) pct. 9, art. 116

Conform art. 107 alin. (1) C. proc. civ., „Cererea de chemare în judecată se introduce la instanța în a cărei circumscripție domiciliază sau își are sediul pârâtul, dacă legea nu prevede altfel”.

Înalta Curte reține că obiectul prezentului dosar îl constituie cererea reclamantului Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, în calitate de proprietar al motocicletei marca x, de obligare a pârâtului la repararea pagubei suferite, respectiv la plata sumei de 7.929 RON, necesară pentru remedierea avariilor produse motocicletei în cauză.

Așadar, se constată că suma de bani pretinsă de reclamant își are izvorul în fapta cauzatoare de prejudicii a pârâtului.

Înalta Curte reține că aceste pretenții sunt întemeiate pe fapta pârâtului, de a produce accidentul care a avariat motocicleta a cărui proprietar este reclamantul.

Art. 113 alin. (1) pct. 9 C. proc. civ. prevede că „În afară de instanțele prevăzute la art. 107-112, mai sunt competente: (…) instanța în a cărei circumscripție s-a săvârșit fapta ilicită sau s-a produs prejudiciul, pentru cererile privind obligațiile izvorâte dintr-o asemenea faptă”.

Conform art. 116 C. proc. civ. „Reclamantul are alegerea între mai multe instanțe deopotrivă competente”.

În speță, sunt deopotrivă competente atât instanța de la domiciliul pârâtului A., respectiv Judecătoria Sectorului 6 București, cât și instanța de la locul săvârșirii accidentului, respectiv Judecătoria Ploiești.

Față de cele arătate mai sus, competența de soluționare revine Judecătoriei Ploiești, prima instanță sesizată.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cererea de chemare în judecată. Stabilirea competenței de soluționare a cauzei (NCPC) was last modified: mai 7th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.