Cerere privind obligarea pârâtei cu achitarea contribuţiei la asigurările sociale în procentele corespunzătoare condiţiilor deosebite de muncă (NCPC, L. nr. 62/2011, C. muncii)

21 feb. 2022
Vizualizari: 248
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 750/2021

C. muncii: art. 269 alin. (1); L. nr. 62/2011: art. 210; NCPC: art. 135 alin. (4)

Analizând actele dosarului din perspectiva conflictului de competență ivit în soluționarea cauzei, Înalta Curte reține următoarele:

Tribunalul Vâlcea a fost învestit cu un conflict de muncă ivit între reclamanții A., B., C., D., E., F., G., H., I., J., K. și L. și pârâta S.C. COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A.

Constatând că reclamanții nu își au domiciliul și nici locul de muncă în circumscripția sa, Tribunalului Vâlcea a declinat competența de soluționare a cauzei în favoarea Tribunalului Gorj.

La rândul său, notând că din probele administrate în cauză reiese că, la momentul formulării cererii de chemare în judecată, reclamanții (cu excepția lui J.) aveau fie domiciliul, fie reședința stabilită pe raza județului Vâlcea, Tribunalul Gorj a disjuns cererea formulată de reclamantul J., a declinat competența de soluționare a cauzei formulată de reclamanții A., B., C., D., E., F., G., H., I., K. și L. în favoarea Tribunalului Vâlcea, secția I civilă și a constatat, totodată, ivit conflictul negativ de competență.

Potrivit art. 269 alin. (1) din Codul Muncii, „judecarea conflictelor de muncă este de competența instanțelor judecătorești, stabilite conform legii”, iar potrivit alin. (2), „cererile referitoare la cauzele prevăzute la alin. (1) se adresează instanței competente în a cărei circumscripție reclamantul își are domiciliul sau reședința ori, după caz, sediul”.

Totodată, conform art. 210 din Legea nr. 62/2011 „cererile referitoare la soluționarea conflictelor individuale de muncă se adresează tribunalului în a cărui circumscripție își are domiciliul sau locul de muncă reclamantul”.

Înalta Curte constată că la dosar se află copii ale cărților de identitate ale reclamanților, din care rezultă că aceștia aveau la data sesizării instanței fie domiciliul, fie reședința în județul Vâlcea.

Trebuie menționat că, deși noțiunile de ”domiciliu” și „reședință” nu se suprapun din punct de vedere al evidenței populației, această distincție nu este relevantă în procedura civilă. Noțiunea de domiciliu, care interesează în sens procedural se identifică cu noțiunea de domiciliu de fapt, în cazul de față cu reședința reclamanților, iar în raport de locuința statornică a părților se stabilesc atât legalitatea procedurii de citare, cât și instanța competentă să soluționeze pricina.

O interpretare contrară ar conduce, în speță, la atribuirea competenței de soluționare a cauzei în favoarea unei instanțe în circumscripția căreia reclamanții nu domiciliază în fapt, aspect de natură a invalida voința legiuitorului, care, prin dispozițiile art. 210 din Legea nr. 62/2011, a urmărit să asigure reclamantului accesul facil la instanța de judecată aflată în circumscripția teritorială în care locuiește.

Prin urmare, raportat la dispozițiile legale menționate mai sus, competența soluționării cauzei aparține Tribunalului Vâlcea, inițial învestit, în a cărui circumscripție sunt situate domiciliile/reședințele reclamanților.

Având în vedere considerentele anterior expuse, în temeiul art. 135 alin. (4) C. proc. civ. Înalta Curte va stabili competența de soluționare a litigiului în favoarea Tribunalului Vâlcea.

Sursa informației: www.scj.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Cerere privind obligarea pârâtei cu achitarea contribuției la asigurările sociale în procentele corespunzătoare condițiilor deosebite de muncă (NCPC, L. nr. 62/2011, C. muncii) was last modified: februarie 21st, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.