Cerere de sesizare cu o excepție de neconstituționalitate. Termenul pentru exercitarea apelului (NCP, NCPP)

27 sept. 2017
Vizualizari: 1320
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 107/A/2017

NCP: art. 127; NCPP: art. 243 alin. (2), art. 268 alin. (1), art. 269 alin. (4), art. 275 alin. (2) și (6), art. 421 pct. 1 lit. a) teza I; Legea nr. 47/1992: art. 29 alin. (5)

În conformitate cu prevederile art. 29 alin. (5) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, dacă excepția este inadmisibilă, fiind contrară prevederilor alin. (1), (2) sau (3), instanța respinge printr-o încheiere motivată cererea de sesizare a Curții Constituționale.

Aceleași dispoziții legale anterior menționate reglementează posibilitatea exercitării căii de atac împotriva unei astfel de încheieri, la instanța imediat superioară, în termen de 48 de ore de la pronunțare.

În prezenta cauză, hotărârea prin care s-a respins, ca inadmisibilă, cererea de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 127 C. pen. și art. 243 alin. (2) C. proc. pen., a fost pronunțată de Curtea de Apel București, secția I penală, la data de 13 octombrie 2016. Cum nu a fost indicată ora pronunțării dispoziției de respingere a cererii de sesizare a Curții Constituționale, rezultă că termenul de 48 de ore, prevăzut de lege pentru exercitarea căii de atac, a început să curgă la sfârșitul zilei de 13 octombrie 2016, la orele 24:00 și se împlinea la sfârșitul zilei de 15 octombrie 2016 (chiar dacă era o zi de sâmbătă, având în vedere că, în cazul termenelor pe ore, nu operează prorogarea acestora, astfel cum se întâmplă în situația termenelor socotite pe luni sau pe ani – aspect ce poate fi dedus și din modul în care este redactat textul art. 269 alin. (4) C. proc. pen.).

Cu toate acestea, se constată că exercitarea căii de atac a apelului s-a realizat abia la data de 17 octombrie 2016, ora 14:44, prin fax, rezultând în aceste condiții depășirea termenului legal de 48 de ore prevăzut de dispozițiile art. 29 alin. (5) din Legea nr. 47/1992.

Se reține în acest sens că instituția termenului în procesul penal prefigurează un principiu fundamental al acestei activități judiciare, și anume operativitatea și are ca scop, pe de o parte, limitarea în timp a duratei unor măsuri procesuale, iar pe de altă parte, împiedică tergiversarea desfășurării procesului penal, asigurând operativitatea acțiunilor cerute de justa soluționare a cauzelor penale.

Dispozițiile art. 268 alin. (1) C. proc. pen. reglementează consecințele nerespectării termenului înăuntrul căruia trebuie exercitat dreptul procesual, sancțiune ce constă în pierderea dreptului procesual care nu a fost exercitat în termenul peremtoriu prevăzut de lege.

Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 421 pct. 1 lit. a) teza I C. proc. pen., Înalta Curte va respinge, ca tardiv, apelul declarat de inculpații D. și C. împotriva dispoziției cuprinse în Decizia penală nr. 1519/A din 13 octombrie 2016, pronunțată de Curtea de Apel București, secția I penală, în Dosarul nr. x/740/2015 (nr. x/2016), privind excepția de neconstituționalitate invocată de aceștia.

În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen., apelanții inculpați vor fi obligați la plata cheltuielilor judiciare către stat, conform dispozitivului.

În temeiul art. 275 alin. (6) C. proc. pen., onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru apelanții inculpați, până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de câte 35 lei, va rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cerere de sesizare cu o excepție de neconstituționalitate. Termenul pentru exercitarea apelului (NCP, NCPP) was last modified: septembrie 27th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.