CEDO a hotărât că România nu a investigat și nu a pedepsit violul unei fete în vârstă de 14 ani

26 mai 2016
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 2148
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cauza I.C. împotriva României (nr. 36934/08) privind plângerea unei investigații inadecvate a acuzării unui viol de către o fată de 14 ani, a hotărât că s-a produs o încălcare a art. 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Curtea a considerat că autoritățile române au pus un accent nejustificat pe lipsa dovezilor reclamantei cum că a opus rezistență în timpul incidentului și și-au bazat concluziile doar pe declarațiile acuzaților, aceștia spunând că fata și-ar fi dat acordul pentru întreținerea relației sexuale, împreună cu faptul că nu existau urme de violență pe corpul ei. Mai mult, nici procurorii și nici judecătorii implicați în caz nu au luat în considerare vârsta ei tânără și ușoara ei dizabilitate intelectuală.

Monitor Dosare

Statul Român a fost obligat la plata a 12.000 € victimei.

Cu privire la această hotărâre, doamna judecător Iulia Motoc a scris pe Facebook: „Azi (n.r: 25 mai 2016), CEDO a publicat hotărârea I.C. contra României, cauză în care s-a constatat că România nu a efectuat o investigație efectivă într-o infracțiune de viol asupra unei minore de 14 ani, care avea consimțământul afectat de o ușoară dizabilitate intelectuală. Autoritățile române au fost criticate pentru că au considerat că, în lipsa semnelor de violentă, nu există dovezi relevante referitoare la viol. Este o cauză importantă în jurisprudența CEDO care se referă la viol și la persoanele cu dizabilități intelectuale”.

Hotărârea poate fi consultată integral, în limba engleză, accesând sursa informației.

CEDO a hotărât că România nu a investigat și nu a pedepsit violul unei fete în vârstă de 14 ani was last modified: mai 25th, 2016 by Universul Juridic
0 Shares

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter