Cartierul de Justiție va fi o oază vibrantă de schimbare și regenerare în inima Bucureștiului. Interviu cu arh. Radu Petre Năstase, fondator și proprietar al biroului ADEST ARCHITECTURE, cadru didactic la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”

2 mai 2024
Vizualizari: 212

Sunteți un arhitect și un întreprinzător reputat, cu diplomă de licență în arhitectură și de master în urbanism la Paris, precum și un doctorat în arhitectură la București. Ați deținut funcții prestigioase, cum ar fi director general al Institutului Național al Patrimoniului, președinte al Comisiei Tehnice de Urbanism și Amenajarea Teritoriului a Primăriei Municipiului București; ați fost membru al C.N.M.I., C.N.D.T. și CZMI și sunteți membru fondator al Ordinului Arhitecților din România. De asemenea, în anul 2000 ați înființat la București biroul de arhitectură și urbanism Adest Architecture. Ce reprezintă astăzi acest brand pentru piața de profil, după 24 de ani?

La 24 de ani de la înființare, Adest Architecture a devenit un punct de referință în domeniul arhitecturii și urbanismului din București. Reflectăm angajamentul nostru pentru inovație și calitate, promovând cu dăruire și consecvență nevoile și interesele clienților noștri, mereu având în vedere prezervarea interesului general al comunității.

De la începuturi, am avut în minte jurământul depus la finalul studiilor mele în Franța, conștient fiind că practicarea arhitecturii implică în mod fundamental salvgardarea interesului public și crearea de spații care să îmbunătățească calitatea vieții oamenilor și să inspire comunitățile locale. Pentru echipa noastră, practicarea arhitecturii reprezintă în primul rând un act de cultură.

Fiecare proiect pe care l-am abordat a reprezentat o oportunitate de a contribui modest, dar cu pasiune, la transformarea peisajului urban și arhitectural din București. Cu o echipă dedicată și talentată, am reușit, sperăm noi, să definim standarde și să modelăm mediul în care trăim și lucrăm. Este un privilegiu să vedem cum viziunile noastre prind viață și cum fiecare clădire pe care o creăm devine parte din povestea orașelor în care trăim sau lucrăm.

Proiectul special „Cartierului de Justiție” a luat startul acum mai bine de 10 ani, când vi s-a cerut sprijinul specializat, mai ales că subiectul se articula cu tema doctoratului dumneavoastră „Arhitectura și regenerarea urbană”. Cum va contribui acest viitor cartier la procesul de regenerare urbană a Bucureștiului?

Cartierul de Justiție reprezintă mai mult decât un simplu mare proiect investițional; este o oază vibrantă de schimbare și regenerare în inima Bucureștiului. Prin integrarea conceptelor de regenerare urbană și arhitectură contemporană, acest cartier va aduce un suflu nou peisajului urban al orașului nostru.

Va deveni un loc în care nu doar administrarea justiției va fi eficientă și funcțională, ci și un loc al transformării urbanistice. Spațiile publice și designul sustenabil al fațadelor proiectului nu vor fi doar elemente decorative, ci vor reprezenta fundamentul unei noi paradigme în dezvoltarea urbană. Prin acest proiect, Bucureștiul își va redescoperi vitalitatea și va stabili noi standarde pentru dezvoltarea sa viitoare.

Ați elaborat, la solicitarea Ministerului Justiției de atunci, primul concept al proiectului, încercând să oferiți o perspectivă inițială a sinergiilor cumulate de viitorul ansamblu cele de ordin juridic, cultural și funcțional, prin volumele clădirilor propuse. V-ați inspirat dintr-un alt precedent, dintr-un proiect asemănător din altă parte sau a fost o propunere personală, originală?

Da, este adevărat că am avut privilegiul unic de a coordona primul concept arhitectural și urbanistic pentru Cartierul de Justiție în cadrul studiului realizat de UAUIM la solicitarea Ministerului Justiției pentru alegerea amplasamentului acestuia. Acest concept a rămas o prezență marcantă pe internet și în imaginația bucureștenilor mult timp.

Ulterior, în procesul de elaborare a conceptului final pentru master planul acestui cartier, urbaniștii de la Gensler au reconfigurat soluția și au contribuit cu experiența lor și bunele practici din alte orașe, adaptându-le la specificul și nevoile Bucureștiului.

Prin colaborarea strânsă cu birourile Viguier din Paris, Tractebel Engineering din România și cu ceilalți parteneri implicați în realizarea Studiului de fezabilitate, inclusiv noi, Adest Architecture, prin proiectarea clădirii numărul 8, proiectul Cartierului de Justiție a prins contur și forma sa mult visată. Am reușit să dăm viață acestui cartier într-o manieră care integrează atât aspectele esențiale de funcționalitate și eficiență ale actului de justiție, cât și evidențiind elementele distinctive și autentice care reflectă identitatea și valorile locale ale sitului. Astfel, Cartierul de Justiție este cu adevărat o realizare colectivă, care va servi comunitatea în multiple moduri și va defini peisajul urban al Bucureștiului pentru generațiile viitoare.

Am înțeles că ați avut o inițiativă inspirată, oferind studenților de la Arhitectură din anii terminali tema Cartierului de Justiție și cerându-le să concureze prin imaginație pentru a contura aspectul acestui viitor cartier. Cum s-a desfășurat această experiență? Ce impact au avut expozițiile de machete ale studenților în holurile UAUIM și apoi în cele ale Ministerului Justiției?

Implicarea studenților de la „Ion Mincu” în proiectul Cartierului de Justiție a fost cu adevărat utilă și inspiratoare. Am simțit o energie și un entuziasm creativ extraordinare în rândul viitorilor noștri arhitecți.

Expozițiile de machete ale studenților în holurile Universității și apoi la Ministerul Justiției au fost momente deosebite, care au evidențiat talentul și potențialul lor uimitor. A fost o experiență valoroasă, care nu numai că a stimulat discuții profunde, dar a adus și perspective noi și inovatoare asupra proiectului. Această colaborare cu ministerul a fost cu adevărat una constructivă, reprezentând o oportunitate de învățare și de creștere atât pentru studenți, cât și pentru noi, cei implicați.

Vom avea motive să ne mândrim, atât ca români, cât și ca locuitori ai Bucureștiului, cu Cartierul de Justiție atunci când acesta va fi gata, chiar dacă ideea de a ne mândri poate părea un verb al unei lozinci învechite?

Cu siguranță, Cartierul de Justiție va fi unul dintre cele mai importante puncte de reper pentru București, simbolizând nu doar progresul, ci și excelența în arhitectură și urbanism. Acest proiect nu numai că va oferi un cadru eficient pentru administrarea justiției, ci va crea și un spațiu încărcat de inspirație pentru întreaga noastră comunitate. Va deveni un loc de întâlnire și de referință, oferindu-ne ocazia să ne mândrim și să ne bucurăm de frumusețea orașului nostru contribuind în mod semnificativ la îmbogățirea peisajului urban și a calității vieții în Capitală.

Cartierul de Justiție va fi o oază vibrantă de schimbare și regenerare în inima Bucureștiului. Interviu cu arh. Radu Petre Năstase, fondator și proprietar al biroului ADEST ARCHITECTURE, cadru didactic la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” was last modified: mai 2nd, 2024 by Radu Petre Năstase

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice