Bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 (Legea nr. 318/2021)

29 dec. 2021
Vizualizari: 1831

Actul publicat în Monitorul Oficial

Sumar
Legea nr. 318/2021 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022

 

 

(M. Of. nr. 1239 din 28 decembrie 2021)

Se aprobă bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2022.

În M. Of. nr. 1239 din 28 decembrie 2021 s-a publicat Legea nr. 318/2021 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022. 

Redăm, în cele ce urmează, structura respectivei legi.

Structura

Capitolul I: Dispoziții generale

Secțiunea 1: Dispoziții generale referitoare la bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul asigurărilor pentru șomaj pe anul 2022

Secțiunea 2: Dispoziții referitoare la bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2022

Secțiunea 3: Dispoziții referitoare la bugetul asigurărilor pentru șomaj pe anul 2022

Capitolul II: Responsabilități în aplicarea prezentei legi și dispoziții în gestionarea proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile

Secțiunea 1: Responsabilități în aplicarea prezentei legi

Secțiunea 2: Dispoziții referitoare la proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 pe anul 2022

Secțiunea 3: Dispoziții referitoare la proiecte cu finanțare din fonduri europene, aferente perioadei de programare a Uniunii Europene 2021-2027, pe anul 2022

Capitolul III: Dispoziții finale

Art. 2

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(1)Sinteza veniturilor și cheltuielilor bugetare alocate pe surse de finanțare, detaliată la venituri pe capitole și subcapitole, iar la cheltuieli, pe părți, capitole și titluri, este prevăzută în anexa nr. 1/03.

(2)Cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat, detaliate pe părți, capitole, subcapitole, paragrafe, respectiv titluri de cheltuieli, articole și alineate, după caz, sunt prevăzute în anexa nr. 2/03.

Art. 4

(1)Sinteza veniturilor și cheltuielilor bugetare alocate pe surse de finanțare, detaliată la venituri pe capitole și subcapitole, iar la cheltuieli, pe părți, capitole și titluri, este prevăzută în anexa nr. 1/04.

(2)Cheltuielile bugetului asigurărilor pentru șomaj, detaliate pe părți, capitole, subcapitole, paragrafe, respectiv titluri de cheltuieli, articole și alineate, după caz, sunt prevăzute în anexa nr. 2/04.

(3)Sumele alocate din fonduri externe nerambursabile, detaliate la cheltuieli pe capitole, subcapitole, paragrafe, respectiv titluri, articole și alineate, după caz, sunt prevăzute în anexa nr. 3/04.

Art. 6

(1)În anul 2022, în condițiile prevăzute de Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, ordonatorul principal de credite poate efectua virări de credite de angajament și de credite bugetare între titlurile și articolele de cheltuieli din cadrul aceluiași capitol sau de la alte capitole, după caz, în vederea asigurării plății la scadență a cotizațiilor și contribuțiilor la organisme internaționale, a derulării corespunzătoare a programelor finanțate din fonduri ale Uniunii Europene postaderare.

(2)Ordonatorul principal de credite comunică lunar Ministerului Finanțelor modificările efectuate potrivit prevederilor alin. (1).

Art. 10

(1)În anul 2022 se autorizează ordonatorul principal de credite să introducă în anexele la bugetul asigurărilor sociale de stat bugetul asigurărilor pentru șomaj și în bugetele instituțiilor finanțate parțial din bugetul asigurărilor pentru șomaj, după caz, în condițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 105/2016, cu modificările și completările ulterioare, proiecte noi aferente perioadei de programare bugetară 2014-2020.

(2)Se autorizează ordonatorul principal de credite să introducă în bugetele prevăzute la alin. (1) creditele de angajament necesare implementării proiectelor noi la nivelul prevăzut în contractele/deciziile/ordinele de finanțare/avizele de principiu cu beneficiarii în cadrul programelor aferente perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2014-2020.

(3)Se autorizează ordonatorul principal de credite să introducă în anexele nr. 3/03 și 4/04, după caz, creditele de angajament și creditele bugetare necesare implementării proiectelor noi la nivelul prevăzut în contractele/deciziile/ordinele de finanțare/avizele de principiu cu autoritățile de management în cadrul programelor aferente perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2014-2020, să majoreze creditele bugetare aferente estimărilor pentru anii 2023-2025 și anii ulteriori și, după caz, să modifice Programul de investiții publice.

(4)Se autorizează ordonatorul principal de credite să efectueze, în cursul întregului an, virări de credite bugetare în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile postaderare, inclusiv prin diminuarea cheltuielilor de natura investițiilor și majorarea cheltuielilor curente, astfel încât să asigure implementarea corespunzătoare a proiectelor noi și, după caz, să modifice Programul de investiții publice.

(5)În condițiile prevăzute de Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, în cursul întregului an, se autorizează ordonatorul principal de credite să efectueze virări de credite bugetare între titlurile, articolele și alineatele de cheltuieli din cadrul aceluiași capitol sau de la alte capitole pentru asigurarea creditelor bugetare necesare la titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020”, pentru finanțarea proiectelor noi cu încadrarea în nivelul total al creditelor bugetare aprobate prin bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetul asigurărilor pentru șomaj, după caz.

Art. 14

(1)În anul 2022, pentru implementarea proiectelor/investițiilor/reformelor/programelor aferente perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2021-2027 privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii de coeziune, politicii agricole comune, politicii comune de pescuit și politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene, precum și a fondurilor europene din Mecanismul de redresare și reziliență, alocate prin intermediul Planului național de redresare și reziliență, prin derogare de la prevederile art. 47 alin. (16) din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, se autorizează ordonatorul principal de credite al bugetului asigurărilor sociale de stat și al bugetului asigurărilor pentru șomaj, dacă prin legislația în vigoare se prevede astfel, să introducă poziții noi de venituri și titluri noi de cheltuieli.

(2)Se autorizează ordonatorul principal de credite să introducă în bugetul asigurărilor sociale de stat și în bugetul asigurărilor pentru șomaj, după caz, creditele de angajament necesare implementării proiectelor noi la nivelul prevăzut în contractele/deciziile/ordinele de finanțare/avizele de principiu cu beneficiarii, în cadrul programelor aferente perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2021-2027.

(3)Se autorizează ordonatorul principal de credite să efectueze, în cursul întregului an, în bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul asigurărilor pentru șomaj, după caz, virări de credite bugetare și credite de angajament la titlurile prevăzute la alin. (1) de la titlurile, articolele și alineatele de cheltuieli din cadrul aceluiași capitol sau de la alte capitole, pentru asigurarea sumelor necesare finanțării proiectelor/investițiilor/reformelor aferente perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2021-2027 și aferente Mecanismului de redresare și reziliență.

(4)Ordonatorul principal de credite al bugetului asigurărilor sociale de stat și bugetului asigurărilor pentru șomaj poate efectua, în cursul întregului an, virări de credite bugetare și credite de angajament la titlurile prevăzute la alin. (1), de la titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020” pentru asigurarea fondurilor necesare implementării proiectelor aferente perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2021-2027, cu respectarea prevederilor art. 13 alin. (4).

(5)Se interzice ordonatorului principal de credite să efectueze virări de credite de la titlurile noi introduse potrivit alin. (1) la celelalte titluri de cheltuieli din cadrul aceluiași capitol sau la alte capitole bugetare.

(6)Pentru punerea în aplicare a dispozițiilor prezentului articol, se autorizează ordonatorul principal de credite să introducă proiecte/programe noi aferente perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2021-2027 și, respectiv, investiții/reforme noi aferente Mecanismului de redresare și reziliență și să modifice corespunzător anexele bugetului asigurărilor sociale de stat și bugetului asigurărilor pentru șomaj, după caz.

(7)Ordonatorul principal de credite comunică în termen de 5 zile lucrătoare Ministerului Finanțelor modificările efectuate potrivit alin. (6), concomitent cu transmiterea anexelor modificate corespunzător.

(8)Se autorizează Ministerul Finanțelor să aprobe, la propunerea ordonatorului principal de credite, repartizarea pe trimestre ca urmare a modificărilor efectuate potrivit prezentului articol.

Art. 15

Câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 este de 6.095 lei.

Art. 16

Cuantumul ajutorului de deces se stabilește, în condițiile legii, în cazul:

a)asiguratului sau pensionarului, la 6.095 lei;

b)unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 3.048 lei.

De asemenea, anexele nr. 1/03-5/03 și nr. 1/04-7/04 fac parte integrantă din prezenta lege, acestea fiind în lucru.

Bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 (Legea nr. 318/2021) was last modified: decembrie 29th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.