ASF. Proiect: Regulament pentru modificarea Regulamentului ASF şi al BNR nr. 10/4/2018 privind protejarea instrumentelor financiare şi a fondurilor care aparţin clienţilor, obligaţiile de guvernanţă a produsului şi normele aplicabile la acordarea sau primirea de onorarii

7 ian. 2022
Vizualizari: 470

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a supus dezbaterii publice Proiectul de Regulament pentru modificarea și completarea Regulamentului Autorității de Supraveghere Financiară și al Băncii Naționale a României nr. 10/4/2018 privind protejarea instrumentelor financiare și a fondurilor care aparțin clienților, obligațiile de guvernanță a produsului și normele aplicabile la acordarea sau primirea de onorarii, comisioane sau alte tipuri de beneficii pecuniare sau nepecuniare, cu modificările și completările ulterioare.

Propunerile și observațiile cu privire la proiect vor fi trimise la adresa reglementari.siif@asfromania.ro, până la data de 21 ianuarie 2022.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:

Art. I. – Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară și al Băncii Naționale a României nr. 10/4/2018 privind protejarea instrumentelor financiare și a fondurilor care aparțin clienților, obligațiile de guvernanță a produsului și normele aplicabile la acordarea sau primirea de onorarii, comisioane sau alte tipuri de beneficii pecuniare sau nepecuniare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 708 din 14 august 2018, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 2 alineatul (2), după litera a) se introduce o nouă literă, litera a¹), cu următorul cuprins:

,,a¹) factori de durabilitate – factori de durabilitate astfel cum sunt definiți la art. 2 pct. 24 din Regulamentul (UE) 2019/2088 al Parlamentului European și al Consiliului privind informațiile privind durabilitatea în sectorul serviciilor financiare;”.

2. La articolul 28, alineatele (1) și (2) se modifică și vor avea următorul cuprins:

,,Art. 28 – (1) S.S.I.F. identifică, la un nivel suficient de detaliere, potențiala piață-țintă pentru fiecare instrument financiar și specifică tipul/ tipurile de client cu ale cărui nevoi, caracteristici și obiective, inclusiv eventuale obiective legate de durabilitate, este compatibil instrumentul financiar.

(2) În aplicarea prevederilor alin. (1), S.S.I.F. identifică grupul/grupurile de clienți cu ale căror nevoi, caracteristici și obiective nu este compatibil instrumentul financiar, cu excepția cazului în care instrumentul financiar ia în considerare factorii de durabilitate.”.

3. La articolul 30 alineatul (1), litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:

,,a) dacă profilul de risc/randament al instrumentului financiar corespunde pieței-țintă;”.

4. La articolul 30 alineatul (1), după litera b) se introduce o nouă literă, litera c), cu următorul cuprins:

,,c) dacă factorii de durabilitate ai instrumentului financiar, atunci când este cazul, corespund pieței-țintă.”.

5. La articolul 31 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:

,,(2) Factorii de durabilitate ai instrumentului financiar se prezintă în mod transparent și le furnizează distribuitorilor informațiile relevante pentru a lua în considerare în mod corespunzător orice obiective legate de durabilitate ale clientului sau ale clientului potențial.”.

(…)

Pentru mai multe detalii cu privire la proiect și referat de aprobare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(Copyright foto: freepik)

Vezi și ASF. Deciziile adoptate de Consiliu în cadrul ședinței din 5 ianuarie 2022

ASF. Proiect: Regulament pentru modificarea Regulamentului ASF și al BNR nr. 10/4/2018 privind protejarea instrumentelor financiare și a fondurilor care aparțin clienților, obligațiile de guvernanță a produsului și normele aplicabile la acordarea sau primirea de onorarii was last modified: ianuarie 6th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.