ASF. Proiect: Normă pentru modificarea Normei ASF nr. 15/2016 privind aprobarea Reglementărilor contabile aferente situaţiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare a asiguraţilor

17 feb. 2022
Vizualizari: 230

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a supus dezbaterii publice Proiectul de Normă pentru modificarea și completarea Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 15/2016 privind aprobarea Reglementărilor contabile aferente situațiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare a asiguraților.

Propunerile și observațiile cu privire la proiect vor fi trimise la adresa reglementare.consultare@asfromania.ro, până pe 26 februarie 2022, inclusiv.

Redăm, în continuare, cele mai importante prevederi ale Proiectului:

Art. I. – Norma Autorității de Supraveghere Financiară nr. 15/2016 privind aprobarea Reglementărilor contabile aferente situațiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare a asiguraților, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 170 din 07 martie 2016 cu completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La anexă, la capitolul 1 „Domeniul de aplicare, definiții, reglementări privind contabilitatea”, la secțiunea 1.2. „Definiții”, la articolul 3, preambulul se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 3. – Termenii și expresiile din prezenta normă au semnificațiile prevăzute în Legea nr. 213/2015, cu modificările și completările ulterioare, precum și următoarele semnificații:

2. La anexă, la capitolul 1 „Domeniul de aplicare, definiții, reglementări privind contabilitatea”, la secțiunea 1.2. „Definiții”, la articolul 3, punctele 6, 7 și 8 se abrogă.

3. La anexă, la capitolul 1 „Domeniul de aplicare, definiții, reglementări privind contabilitatea”, la secțiunea 1.3. „Reglementări privind contabilitatea”, la articolul 4, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

(2) Contabilitatea Fondului este organizată astfel încât constituirea și evidența resurselor pentru plata despăgubirii/indemnizației către creditorii de asigurări să se facă în mod distinct pentru asigurări generale și asigurări de viață.

4. La anexă, la capitolul 1 „Domeniul de aplicare, definiții, reglementări privind contabilitatea”, la secțiunea 1.3. „Reglementări privind contabilitatea”, articolul 5 se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 5. – Fondul, în calitatea sa de administrator al Fondului de rezoluție, are obligația să evidențieze distinct în contabilitate contribuția asigurătorilor la Fondul de rezoluție.

5. La anexă, la capitolul 2 „Dispoziții și principii generale”, la secțiunea 2.1 „Dispoziții generale”, la articolul 7, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:

(4) Situațiile financiare anuale trebuie însoțite de o declarație scrisă de asumare a răspunderii conducerii Fondului pentru întocmirea situațiilor financiare anuale potrivit prezentelor reglementări. Informațiile cuprinse în această declarație sunt cele prevăzute de Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

6. La anexă, la capitolul 2 „Dispoziții și principii generale”, la secțiunea 2.4 „Principii generale de raportare financiară”, la articolul 27, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:

(4) Prevederile prezentului articol referitoare la înregistrarea ajustărilor pentru deprecierea creanțelor și la înregistrarea provizioanelor se pot aplica și cu ocazia raportărilor periodice întocmite potrivit legii. O asemenea metodă de recunoaștere trebuie aplicată consecvent de la o perioadă de raportare la alta.

7. La anexă, la capitolul 2 „Dispoziții și principii generale”, la secțiunea 2.5 „Politici contabile”, la articolul 35, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:

(2) Politicile contabile, fără a fi enumerate exhaustiv, sunt:

a) reevaluarea imobilizărilor corporale sau păstrarea costului istoric al acestora;

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

b) înregistrarea, pe perioada în care imobilizările corporale sunt trecute în conservare, a unei cheltuieli cu amortizarea sau a unei cheltuieli corespunzătoare ajustării pentru deprecierea constatată;

c) alegerea metodei de evaluare a stocurilor;

d) contabilitatea stocurilor prin inventarul permanent sau intermitent.

8. La anexă, la capitolul 2 „Dispoziții și principii generale”, la secțiunea 2.5 „Politici contabile”, la subsecțiunea 2.5.2 „Estimări”, la articolul 45, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 45. – (1) Ca rezultat al incertitudinilor inerente în desfășurarea activităților, unele elemente ale situațiilor financiare anuale nu pot fi evaluate cu precizie, ci pot fi doar estimate. Estimarea implică raționamente bazate pe cele mai recente informații fiabile disponibile. Pot fi prevăzute estimări, de exemplu, ale: uzurii morale a stocurilor; duratelor de viață utile ale activelor amortizabile sau modului preconizat de consumare a beneficiilor economice viitoare încorporate în acestea (metoda de amortizare) etc.

9. La anexă, la capitolul 3 „Reguli generale de evaluare”, la secțiunea 3.1 „Evaluarea la data intrării”, la articolul 53, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatele (11 ) și (12 ), cu următorul cuprins:

(1 ind. 1) Dacă reducerile comerciale înscrise pe factura de achiziție acoperă în totalitate contravaloarea bunurilor achiziționate, acestea se înregistrează în contabilitate la valoarea justă, pe seama veniturilor curente (contul 758 «Alte venituri din exploatare») în cazul stocurilor, respectiv a veniturilor în avans (contul 475 «Subvenții pentru investiții»), în cazul imobilizărilor corporale și necorporale; veniturile în avans aferente acestor imobilizări se reiau în contul de profit și pierdere pe durata de viață a imobilizărilor respective.

(1 ind. 2) Reducerile comerciale primite ulterior facturării unor imobilizări corporale și necorporale identificabile reprezintă venituri în avans (contul 475 «Subvenții pentru investiții»), fiind reluate în contul de profit și pierdere pe durata de viață rămasă a imobilizărilor respective; reducerile comerciale primite ulterior facturării unor imobilizări corporale și necorporale care nu pot fi identificabile reprezintă venituri ale perioadei (contul 758 «Alte venituri din exploatare»).

10. La anexă, la capitolul 3 „Reguli generale de evaluare”, la secțiunea 3.4 „Reguli de evaluare alternative a activelor imobilizate la valori reevaluate”, la subsecțiunea 3.4.1 „Reevaluarea imobilizărilor corporale”, articolul 102 se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 102. – În cazul în care se realizează reevaluarea, în cadrul notelor explicative la situațiile financiare anuale trebuie prezentate următoarele informații:

a) dacă a fost implicat un evaluator autorizat, potrivit legii;

b) pentru fiecare categorie de imobilizări corporale reevaluată, valoarea contabilă care ar fi fost recunoscută dacă activele ar fi fost înregistrate la cost istoric;

c) surplusul din reevaluare, indicând modificarea aferentă perioadei.

11. La anexă, la capitolul 3 „Reguli generale de evaluare”, după secțiunea 3.4 „Reguli de evaluare alternative a activelor imobilizate la valori reevaluate”, se introduce o nouă secțiune, secțiunea 3.41 „Evaluarea titlurilor de stat recunoscute ca imobilizări financiare”, care cuprinde articolele 1021 și 1022, cu următorul cuprins:

SECȚIUNEA 3.41

Evaluarea titlurilor de stat recunoscute ca imobilizări financiare

Art. 102 ind. 1. – Prin derogare de la prevederile art. 33, în cazul achiziționării de titluri de stat pentru care suma plătită la achiziție este mai mare decât suma care urmează a fi rambursată la scadență, diferența dintre cele două valori este înregistrată în contul 2678 «Alte creanțe imobilizate»/analitic distinct. Această diferență va fi recunoscută în contul de profit și pierdere linear, pe perioada deținerii titlurilor respective.

Art. 102 ind. 2. – Dacă suma plătită pentru achiziționarea titlurilor de stat este mai mică decât suma care urmează a fi rambursată la scadență, entitatea recunoaște titlurile achiziționate la valoarea care urmează a fi rambursată la scadență. În acest caz, diferența dintre cele două valori se înregistrează în contul 2678 «Alte creanțe imobilizate»/analitic distinct, urmând a fi recunoscută în contul de profit și pierdere linear, pe perioada deținerii titlurilor respective.

12. La anexă, la capitolul 4 „Bilanțul și contul de profit și pierdere”, la secțiunea 4.3 „Active imobilizate”, la subsecțiunea 4.3.1 „Reguli de evaluare de bază”, la articolul 116, la alineatul (1), litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:

b) imobilizările fac obiectul unor ajustări de valoare astfel încât ele să fie evaluate la cea mai mică valoare atribuibilă la data bilanțului, dacă se estimează că reducerea valorii lor va fi permanentă;

13. La anexă, la capitolul 4 „Bilanțul și contul de profit și pierdere”, la secțiunea 4.3 „Active imobilizate”, la subsecțiunea 4.3.3 „Imobilizări corporale Recunoașterea imobilizărilor corporale”, articolul 154 se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 154. – În categoria imobilizărilor corporale se urmăresc distinct investițiile imobiliare; pentru acestea se aplică regulile generale de recunoaștere, evaluare și amortizare, aplicabile imobilizărilor corporale.

14. La anexă, la capitolul 4 „Bilanțul și contul de profit și pierdere”, la secțiunea 4.3 „Active imobilizate”, la subsecțiunea 4.3.3 „Imobilizări corporale”, la articolul 160 literele b) și d) se abrogă.

(…)

Art. II. – Prezenta normă se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și intră în vigoare la data publicării.

 

Pentru mai multe detalii cu privire la proiect și referat de aprobare, vă rugăm să accesați sursa informației.

 

Sursa informației

(Copyright foto: freepik)

 

📎VEZI ȘI ASF. Proiect: Normă privind calculul actuarial al provizionului tehnic pentru fondurile de pensii ocupaționale

ASF. Proiect: Normă pentru modificarea Normei ASF nr. 15/2016 privind aprobarea Reglementărilor contabile aferente situațiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare a asiguraților was last modified: februarie 16th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.