Aprobarea şi finanţarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească (O.U.G. nr. 24/2022)

21 mart. 2022
Vizualizari: 319
Actul publicat în Monitorul OficialSumar

Ordonanța de urgență a Guvernului (O.U.G.) nr. 24/2022 privind aprobarea și finanțarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească

 

(M. Of. nr. 266 din 18 martie 2022)

Se aprobă programele de garantare în domeniile prioritare sub formă de scheme de garantare cu componentă de ajutor de stat, care au ca obiectiv deblocarea accesului la finanțare al beneficiarilor care se confruntă cu dificultăți generate de pandemia de COVID-19.

În M. Of. nr. 266 din 18 martie 2022 s-a publicat Ordonanța de urgență a Guvernului (O.U.G.) nr. 24/2022 privind aprobarea și finanțarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească.

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante prevederi ale O.U.G.:

Art. 1

(1) Prin prezenta ordonanță de urgență se aprobă programele de garantare în domeniile prioritare sub formă de scheme de garantare cu componentă de ajutor de stat, care au ca obiectiv deblocarea accesului la finanțare al beneficiarilor care se confruntă cu dificultăți generate de pandemia de COVID-19, în vederea realizării proiectelor de investiții și asigurării continuității în desfășurarea activității acestora.

(2) Prin derogare de la prevederile art. 4 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările și completările ulterioare, prin prezenta ordonanță de urgență se instituie un mecanism de garantare în baza căruia Ministerul Finanțelor este autorizat să mandateze Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii F.N.G.C.I.M.M – S.A. – IFN, denumit în continuare F.N.G.C.I.M.M., și Fondul Român de Contragarantare – S.A., denumit în continuare F.R.C., pentru a acorda beneficiarilor eligibili ai programelor de garantare prevăzute la art. 2, 6 și 8, respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural – S.A. – IFN, denumit în continuare F.G.C.R., pentru programul prevăzut la art. 4, în numele și în contul statului, ajutor de stat sub formă de garanții, care acoperă în proporție de maximum 90% creditele acordate de către instituții de credit pentru realizarea investițiilor și/sau pentru susținerea activității curente.

(3) Sursa de plată a garanțiilor acordate de către F.N.G.C.I.M.M., F.R.C., respectiv F.G.C.R. în numele și în contul statului pentru creditele obținute de beneficiarii eligibili în cadrul programelor de garantare în domenii prioritare pentru economia românească este bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor – Acțiuni generale, titlul „Alte transferuri”, cod 55, alineatul „Sume rezultate din executarea garanțiilor acordate din bugetul de stat”, cod 55.01.50.

(4) Facilitățile în vederea susținerii accesului beneficiarilor eligibili la finanțare constau în:

a) ajutor de stat sub formă de garanții, care acoperă în proporție de maximum 90% creditele acordate de către instituții de credit pentru realizarea investițiilor și/sau pentru susținerea activității curente, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare, aferente creditului garantat;

b) ajutor de stat sub forma de grant, care acoperă integral valoarea comisionului de risc și a comisionului de administrare pe toată perioada de valabilitate a garanției acordate, dobânda aferentă creditelor/liniilor de credit pe perioadele prevăzute în procedurile de implementare a fiecărui program, precum și o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate, după caz, în condițiile prevăzute în procedurile de implementare.

(5) Ajutoarele de stat sub forma grantului se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor – Acțiuni generale.

Art. 2

(1) Se aprobă Programul IMM PROD pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor realizate de către întreprinderile mici și mijlocii, denumite în continuare IMM-uri, inclusiv start-upuri, din zona urbană, pentru următoarele obiective:

a) încurajarea producției autohtone de bunuri de larg consum, creșterea capacității de producție;

b) reconversia de la intermediere la producție;

c) digitalizarea activității;

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

d) alinierea/îmbunătățirea standardelor de mediu, inclusiv îmbunătățirea eficienței energetice în cadrul proceselor de producție.

(2) În vederea realizării obiectivelor prevăzute la alin. (1), se pot finanța următoarele cheltuieli:

a) achiziția de echipamente și utilaje, inclusiv pentru reconversia de la intermediere la producție sau demararea de activități noi de producție;

b) achiziția, amenajarea de terenuri și achiziția/construcția de hale destinate producției;

c) achiziția de echipamente, softuri, consultanță pentru transformarea digitală a IMM-urilor, inclusiv proiecte de retehnologizare pentru IMM-urile care activează și dezvoltă proiecte în industria producătoare;

d) achiziția de echipamente în vederea alinierii la obiectivele de mediu care să genereze eficiență energetică consumului propriu, panouri solare, stații de biogaz, stații de reciclare;

e) finanțarea capitalului de lucru pentru stocuri materii prime, materiale și mărfuri (în cazul companiilor producătoare care dețin propriile lanțuri de distribuție) și a altor cheltuieli de exploatare, pentru firmele care intenționează să deschidă/dezvolte/diversifice activități de producție, inclusiv pentru internaționalizare, ori să facă reconversia de la intermediere la producție.

(…)

Art. 4

(1) Se aprobă Programul RURAL INVEST pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor realizate de către beneficiarii eligibili care își localizează producția în mediul rural și urban mic, pentru încurajarea dezvoltării afacerilor în aceste zone.

(2) În cadrul programului prevăzut la alin. (1) sunt eligibile următoarele destinații ale finanțărilor aferente creditelor de investiții și capital de lucru:

a) achiziția de terenuri agricole și achiziția de părți sociale ale întreprinderilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și industriei alimentare;

b) dotare/retehnologizare și automatizare;

c) alinierea la obiectivele de mediu care să genereze eficiență și independență energetică;

d) refinanțare credite de investiții și/sau credite pentru capital de lucru;

e) adeverințe de depozitare pentru producătorii de cereale;

f) agricultură, industrie alimentară, piscicultură și acvacultură.

(3) Activitățile eligibile la finanțare în cadrul Programului RURAL INVEST asociate destinațiilor prevăzute la alin. (2), caracteristicile creditelor garantate în cadrul programului, categoriile de beneficiari eligibili, modalitatea și condițiile de acordare a garanțiilor, de monitorizare și soluționare a cererilor de plată a garanțiilor de stat și de acordare a granturilor, precum și modelul convenției cu instituțiile finanțatoare se stabilesc prin ordinul comun al ministrului finanțelor și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale prevăzut la art. 12 alin. (3).

(…)

Art. 6

(1) Se aprobă Programul GARANT CONSTRUCT destinat proiectelor privind îmbunătățirea eficienței energetice, investiții în domeniul energiei verzi și aliniere la obiectivele de mediu implementate de IMM-uri din sectorul construcțiilor și unități administrativ-teritoriale.

(2) În cadrul programului prevăzut la alin. (1) se aprobă Subprogramul de susținere a proiectelor de investiții pentru IMM-urile din sectorul construcțiilor și Subprogramul de susținere a proiectelor de investiții de scară mică pentru unitățile administrativ-teritoriale, care presupun finanțarea unor activități din sectorul construcțiilor.

(3) În cadrul programului prevăzut la alin. (1) sunt eligibile următoarele categorii de cheltuieli:

a) achiziția de echipamente și utilaje de construcții, logistică industrială, inclusiv pentru demararea de activități noi în sectorul construcții;

b) construcția, achiziția, amenajarea de hale pentru uz propriu, inclusiv pentru demararea de activități noi în sectorul construcții;

c) achiziția de echipamente, softuri, consultanță pentru transformarea digitală a beneficiarilor care derulează contracte în sectorul construcții;

d) achiziția de echipamente în vederea alinierii la obiectivele de mediu care să genereze eficiența consumului propriu, panouri solare, stații de biogaz, stații de reciclare;

e) finanțarea capitalului de lucru pentru achiziția de materiale de construcții, combustibil, energie;

f) plata salariilor pentru IMM-urile care derulează contracte în sectorul construcții.

(…)

Art. 8

(1) Se aprobă Programul INNOVATION în vederea sprijinirii capacității de inovare, susținerii activităților la export ale IMM-urilor cu activitate în domenii de comerț și servicii, cu cifra de afaceri mai mică de 1 milion euro, care activează în industria exportatoare, nepoluantă.

(2) Finanțările în cadrul programului prevăzut la alin. (1) pot avea următoarele destinații:

a) stimularea exporturilor românești;

b) susținerea tranzacțiilor internaționale și a investițiilor românești în străinătate;

c) stimularea comerțului online și a digitalizării;

d) retehnologizarea companiilor locale;

e) achiziții software și certificate de e-commerce și de administrare a unei firme;

f) obținerea brevetelor de invenție privind produse, strategii, mediu, digitalizare.

(…)

Art. 12

(1) Programele prevăzute la art. 2, 4, 6 și 8 se implementează prin intermediul unor scheme de ajutor de stat care vor fi notificate Comisiei Europene în baza Comunicării Comisiei Europene – „Cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19 2020/C 91 I/01”.

(2) Schema de ajutor de stat asociată Programului IMM PROD se aprobă prin ordin al ministrului finanțelor.

(3) Schema de ajutor de stat asociată Programului RURAL INVEST se aprobă prin ordin comun al ministrului finanțelor și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

(4) Schema de ajutor de stat asociată Programului GARANT CONSTRUCT se aprobă prin ordin comun al ministrului finanțelor și al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.

(5) Schema de ajutor de stat asociată Programului INOVATION se aprobă prin ordin comun al ministrului finanțelor și al ministrului cercetării, inovării și digitalizării.

(6) Schemele de ajutor de stat se aprobă după emiterea deciziei de autorizare de către Comisia Europeană, cu respectarea procedurilor prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat, precum și pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr. 21/1996, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Aprobarea și finanțarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească (O.U.G. nr. 24/2022) was last modified: martie 21st, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.