Aprobarea Regulamentului privind desfășurarea anchetei disciplinare la nivelul colegiilor teritoriale şi, respectiv, al Colegiului Medicilor din România (Decizia nr. 12/2021)

8 feb. 2022
Vizualizari: 366
Actul publicat în Monitorul OficialSumar

Decizia Consiliului național al Colegiului Medicilor din România nr. 12/2021 pentru aprobarea Regulamentului privind desfășurarea anchetei disciplinare la nivelul colegiilor teritoriale și, respectiv, al Colegiului Medicilor din România

 

(M. Of. nr. 123 din 7 februarie 2022)

 

 

Se aprobă Regulamentul privind desfășurarea anchetei disciplinare la nivelul colegiilor teritoriale și, respectiv, al Colegiului Medicilor din România, cuprins în anexa care face parte integrantă din prezenta decizie.

În M. Of. nr. 123 din 7 februarie 2022 s-a publicat Decizia Consiliului național al Colegiului Medicilor din România nr. 12/2021 pentru aprobarea Regulamentului privind desfășurarea anchetei disciplinare la nivelul colegiilor teritoriale și, respectiv, al Colegiului Medicilor din România.

Vă prezentăm, în continuare, textul integral al Deciziei.

Art. 1

Se aprobă Regulamentul privind desfășurarea anchetei disciplinare la nivelul colegiilor teritoriale și, respectiv, al Colegiului Medicilor din România, cuprins în anexa care face parte integrantă din prezenta decizie.

Art. 2

Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării.

În continuare, vă prezentăm structura și principalele prevederi ale Regulamentului:

ANEXA: REGULAMENT privind desfășurarea anchetei disciplinare la nivelul colegiilor teritoriale și, respectiv, al Colegiului Medicilor din România

CAPITOLUL I Dispoziții generale

Art. 1

(1) Ancheta disciplinară se realizează cu celeritate de către:

a) Comisia de jurisdicție profesională a consiliului colegiului teritorial, denumită în continuare Comisia de jurisdicție profesională teritorială;

b) Comisia de disciplină a colegiului teritorial, denumită în continuare Comisia de disciplină;

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

c) Comisia de jurisdicție profesională a Consiliului național al Colegiului Medicilor din România, denumită în continuare Comisia de jurisdicție profesională națională;

d) Comisia superioară de disciplină a Colegiului Medicilor din România, denumită în continuare Comisia superioară de disciplină sau CSD.

(2) Ancheta disciplinară se realizează cu respectarea prezumției de nevinovăție.

(3) Persoanele implicate în ancheta disciplinară vor acționa în conformitate cu prevederile legale, fără a se antepronunța sau a emite opinii personale în timpul desfășurării anchetei disciplinare sau în afara ședințelor comisiilor de jurisdicție și de disciplină.

Art. 2

(1) Persoana implicată în desfășurarea anchetei disciplinare, inclusiv expertul, este incompatibilă de a se pronunța într-un dosar dacă se află în una dintre următoarele situații:

a) când și-a exprimat anterior părerea cu privire la cauza pe care a fost desemnată să o soluționeze, inclusiv în afara ședinței comisiei;

b) când există împrejurări care justifică temerea că ea, soțul său, ascendenții ori descendenții lor au un interes în legătură cu pricina care se soluționează;

c) când este soț, rudă până la gradul al doilea inclusiv cu avocatul ori reprezentantul unei părți sau dacă este căsătorită cu fratele ori cu sora soțului uneia dintre aceste persoane;

d) când soțul sau fostul său soț este rudă până la gradul al doilea inclusiv cu vreuna dintre părți;

e) dacă soțul sau rudele lor până la gradul al doilea, după caz, ocupă funcția de președinte în colegiile teritoriale, respectiv în Colegiul Medicilor din România;

f) dacă între ea, soțul său ori rudele lor până la gradul al doilea, după caz, și una dintre părți a existat un litigiu civil sau un dosar penal cu cel mult 5 ani înainte de a fi desemnată să soluționeze pricina. În cazul plângerilor penale formulate de părți în cursul anchetei disciplinare persoana devine incompatibilă numai în situația punerii în mișcare a acțiunii penale împotriva sa;

g) dacă este tutore sau curator al uneia dintre părți;

h) dacă ea, soțul său, ascendenții ori descendenții lor au primit cadouri, sponsorizări sau promisiuni de daruri ori alte avantaje de la una dintre părți sau sunt în relații comerciale, asociați în firme comerciale;

i) dacă ea, soțul său ori una dintre rudele lor până la gradul al doilea inclusiv sau, după caz, se află în relații/situații conflictuale documentate, înainte de a fi desemnată să participe în soluționarea anchetei disciplinare, cu una dintre părți, soțul ori rudele acesteia până la gradul al doilea inclusiv;

j) dacă expertul ocupă o funcție în organele de conducere ale colegiilor teritoriale, ale Colegiului Medicilor din România, este membru într-o comisie de disciplină teritorială, respectiv CSD sau ocupă o funcție administrativă ierarhic superioară față de funcția ocupată de una dintre părțile dosarului.

(2) Dispozițiile alin. (1) privitoare la soț se aplică și în cazul concubinilor.

Art. 3

(1) Persoanele aflate în una dintre situațiile de la art. 2 au obligația de a-l informa în scris, după caz, pe președintele Comisiei de jurisdicție profesională teritorială sau națională, al Comisiei de disciplină sau al Comisiei superioare de disciplină, care va decide înlocuirea. În cazul în care președintele comisiei se află în una dintre situațiile de la art. 2, acesta va informa președintele colegiului teritorial.

(2) În cazul în care se constată starea de incompatibilitate a unui membru al unei comisii și acesta nu a informat conform prevederilor alin. (1), președintele comisiei din care face parte va dispune înlocuirea acestuia din completul ce urmează a soluționa cauza.

(3) Nicio persoană implicată în cercetarea sau soluționarea unei cauze disciplinare nu va putea face declarații publice cu privire la cauza respectivă până la soluționarea ei definitivă.

(4) Procedura disciplinară este o procedură nepublică, toate persoanele implicate în soluționarea unei cauze disciplinare sunt obligate să păstreze confidențialitatea tuturor informațiilor și datelor despre care au luat cunoștință până la soluționarea definitivă a cauzei, inclusiv față de organele de conducere ale colegiului teritorial sau național.

Art. 4

(1) Comisiile vor depune diligențe pentru obținerea în scris a poziției fiecărei părți implicate în cauza disciplinară.

(2) Contradictorialitatea orală directă se va desfășura doar în condițiile în care pentru soluționarea cauzei este strict necesară, neputându-se altfel soluționa cauza.

Art. 5

La individualizarea sancțiunii se va ține seama de următoarele elemente:

a) împrejurările în care a fost săvârșită abaterea;

b) condițiile concrete de lucru;

c) urmările abaterii disciplinare;

d) atitudinea medicului pe parcursul desfășurării anchetei;

e) existența unei sancțiuni disciplinare pentru care nu a intervenit radierea.

Art. 6

(1) Ancheta disciplinară desfășurată de Comisia de jurisdicție profesională teritorială/națională se realizează în baza Statutului Colegiului Medicilor din România, a Codului deontologic și a prezentului regulament.

(2) Ancheta disciplinară desfășurată de Comisia de jurisdicție profesională teritorială/națională se va soluționa cu celeritate într-un termen rezonabil.

(3) Dacă în dosar cercetarea nu se finalizează în termen de 6 luni de la înregistrarea plângerii/contestației, președintele Comisiei de jurisdicție profesională teritorială/națională va prezenta un raport președintelui colegiului teritorial sau Colegiului Medicilor din România în care va justifica cauzele întârzierii în soluționarea plângerii și va prezenta un calendar de măsuri pentru remedierea întârzierilor.

(4) Președintele va analiza și va decide măsurile administrative de accelerare în soluționarea cauzei și va stabili un termen rezonabil de îndeplinire a fiecărei măsuri și un termen rezonabil de finalizare a cercetării.

Art. 7

(1) Comisia de jurisdicție profesională teritorială este formată din membri ai consiliului colegiului teritorial.

(2) Atât Comisia de jurisdicție profesională teritorială, cât și Comisia de jurisdicție profesională națională sunt alcătuite dintr-un număr impar de membri.

(3) Membrii Comisiei de jurisdicție profesională teritorială și, respectiv, ai Comisiei de jurisdicție profesională națională nu pot cumula conform legii această calitate cu cea de membru în comisiile de disciplină de la nivel teritorial, respectiv național.

(4) În situația în care un membru al Comisiei de jurisdicție profesională teritorială și, respectiv, al Comisiei de jurisdicție profesională națională care a participat la ancheta disciplinară efectuată într-un dosar a fost ales ulterior în Comisia de disciplină, acesta nu mai poate participa la soluționarea acelei cauze.

(…)

Art. 10

Cauzele disciplinare se vor judeca, potrivit legii, de către completuri de judecată formate dintr-un număr de membri după cum urmează:

a) 3 membri pentru comisiile de disciplină de la nivelul colegiilor teritoriale;

b) 5 membri pentru Comisia superioară de disciplină.

Art. 11

(1) Pe parcursul judecării cauzei disciplinare se va păstra componența completului de judecată.

(2) Dacă din motive obiective se impune înlocuirea unui membru al completului de judecată, noul membru va fi desemnat prin decizie a președintelui comisiei de disciplină, în baza cererii motivate a membrului aflat în imposibilitate de a mai participa la judecarea cauzei.

(3) Atât cererea membrului aflat în imposibilitate de a mai participa la judecarea cauzei, cât și decizia președintelui comisiei de disciplină vor fi depuse în dosarul disciplinar.

(4) Un membru al completului de judecată înlocuit potrivit alin. (2) nu mai poate participa la judecarea cauzei respective.

(…)

CAPITOLUL II Procedura de soluționare a plângerilor la nivelul colegiului teritorial

Art. 35

(1)Completul de judecată nu este obligat să țină cont în soluția pe care o va pronunța de propunerea făcută de Comisia de jurisdicție profesională teritorială.

(2)După finalizarea măsurilor de cercetare, completul de judecată stabilește, prin decizie, una dintre următoarele soluții:

a)respingerea plângerii și stingerea acțiunii disciplinare, dacă fapta nu constituie abatere disciplinară;

b)admiterea plângerii și aplicarea uneia dintre sancțiunile prevăzute de lege.

(…)

CAPITOLUL III Căi de atac

CAPITOLUL IV Incidente procedurale

CAPITOLUL V Evidența, gestionarea și arhivarea dosarelor disciplinare

CAPITOLUL VI Confidențialitate și măsuri privind protecția datelor cu caracter personal

CAPITOLUL VII Sancțiuni

Art. 67

(1) Potrivit art. 438 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, deciziile Consiliului național al Colegiului Medicilor din România sunt obligatorii pentru toate colegiile teritoriale.

(2) Încălcarea dispozițiilor prezentului regulament atrage răspunderea disciplinară în conformitate cu prevederile Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și/sau ale Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Statutului Colegiului Medicilor din România și Codului de deontologie medicală, după caz.

CAPITOLUL VIII Dispoziții finale

Art. 67

(1) Potrivit art. 438 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, deciziile Consiliului național al Colegiului Medicilor din România sunt obligatorii pentru toate colegiile teritoriale.

(2) Încălcarea dispozițiilor prezentului regulament atrage răspunderea disciplinară în conformitate cu prevederile Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și/sau ale Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Statutului Colegiului Medicilor din România și Codului de deontologie medicală, după caz.

Art. 68

Prin grija conducerii Colegiului Medicilor din România și a colegiilor teritoriale, prevederile prezentului regulament vor fi comunicate sub semnătură propriilor angajați, precum și tuturor persoanelor implicate în ancheta disciplinară în termen de 10 zile de la data publicării.

(Copyright foto: freepik)

Aprobarea Regulamentului privind desfășurarea anchetei disciplinare la nivelul colegiilor teritoriale și, respectiv, al Colegiului Medicilor din România (Decizia nr. 12/2021) was last modified: februarie 8th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.