Aprobarea Procedurii privind stabilirea şi individualizarea sancţiunilor contravenţionale raportate la cifra de afaceri rezultate din activitatea de control (OPANRE nr. 12/2022)

2 mart. 2022
Vizualizari: 392
Actul publicat în Monitorul OficialSumar
Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (OPANRE) nr. 12/2022 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea și individualizarea sancțiunilor contravenționale raportate la cifra de afaceri rezultate din activitatea de control

 

(M. Of. nr. 202 din 1 martie 2022)

Se aprobă Procedura privind stabilirea și individualizarea sancțiunilor contravenționale raportate la cifra de afaceri rezultate din activitatea de control.

În M. Of. nr. 202 din 1 martie 2022 s-a publicat Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (OPANRE) nr. 12/2022 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea și individualizarea sancțiunilor contravenționale raportate la cifra de afaceri rezultate din activitatea de control.

Vă prezentăm principalele prevederi ale Ordinului.

Art. 1

„Se aprobă Procedura privind stabilirea și individualizarea sancțiunilor contravenționale raportate la cifra de afaceri rezultate din activitatea de control, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin”.

Art. 2

„Comitetul de reglementare și entitățile organizatorice din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin”.

Art. 3

„Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

 

În continuare, vă prezentăm structura Procedurii și principalele sale prevederi:

 

ANEXĂ: Procedura privind stabilirea și individualizarea sancțiunilor contravenționale raportate la cifra de afaceri rezultate din activitatea de control

CAPITOLUL I: Scop și domeniu de aplicare

Art. 1

„(1) Prezenta procedură are drept scop instituirea regulilor necesare stabilirii și individualizării sancțiunilor contravenționale raportate la cifra de afaceri prevăzute în Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Prezenta procedură se aplică activității de control desfășurate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în sectorul energiei electrice și al gazelor naturale.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(3) Prezenta procedură se aplică de către Comitetul de reglementare și de către compartimentele de specialitate din cadrul ANRE”.

CAPITOLUL II: Procesul de adoptare a deciziei de stabilire și individualizare a sancțiunii

Art. 2

„(1) În situația în care, în urma unei acțiuni de control, agentul constatator/echipa de control constată săvârșirea unei fapte contravenționale care se poate încadra la sancțiune cu amendă raportată la cifra de afaceri, întocmește un raport de control în care sunt consemnate datele, verificările, prevederile legale încălcate și concluziile acțiunii de control desfășurate.

(2) În baza raportului de control, Direcția generală de control elaborează un referat privind stabilirea și individualizarea sancțiunii (denumit în continuare referat), care se va înainta Comitetului de reglementare, prin care se motivează și se propune stabilirea și individualizarea amenzii contravenționale raportată la cifra de afaceri”.

Art. 3

„Referatul conține, dar fără a se limita la acestea, datele de identificare ale persoanei juridice controlate, descrierea faptei contravenționale săvârșite cu indicarea gravității și duratei faptei, a impactului produs asupra pieței de energie electrică sau gaze naturale, după caz, și asupra clientului final, după caz, a circumstanțelor agravante sau atenuante, temeiul legal, indicarea datei de împlinire a termenului de prescripție a aplicării sancțiunii contravenționale, toate datele și elementele deținute de către compartimentul de specialitate cu atribuții de control necesare evaluării gravității abaterii respective, precum și o propunere de stabilire și individualizare a amenzii contravenționale”.

(…)

CAPITOLUL III: Criterii de individualizare a sancțiunii

Art. 9

„Individualizarea sancțiunilor se face în funcție de gravitatea și durata faptei, de impactul produs asupra pieței de energie electrică sau gaze naturale, după caz, și a clientului final, cu respectarea principiilor eficacității, proporționalității și al efectului descurajator al sancțiunii aplicate”.

Art. 10

„(1) Evaluarea gravității săvârșirii unei fapte se face de la caz la caz, pentru fiecare tip de încălcare, luându-se în considerare toate împrejurările relevante.

(2) În evaluarea gravității faptei contravenționale se iau în considerare, dar fără a se limita la acestea, natura faptei săvârșite, împrejurările în care a fost săvârșită fapta, modul și mijloacele de săvârșire a acesteia, scopul urmărit, consecințele produse, recidiva, precum și datele și informațiile consemnate în raportul de control”.

(…)

CAPITOLUL IV: Circumstanțe atenuante și agravante

Art. 12

„(1) La stabilirea și individualizarea sancțiunii contravenționale constituie circumstanțe atenuante următoarele împrejurări, fără a se limita la acestea:

a) persoana juridică controlată furnizează dovezi că a pus capăt încălcării prevederilor legale imediat ce a luat cunoștință de declanșarea acțiunii de control sau în timpul desfășurării acțiunii de control;

b) persoana juridică controlată dovedește existența și implementarea unui program de conformare pentru reintrarea în legalitate și/sau repararea unui prejudiciu cauzat clienților finali.

(2) La stabilirea și individualizarea sancțiunii contravenționale, Comitetul de reglementare ține cont de existența circumstanțelor agravante pentru contravenient, precum:

a) săvârșirea de către aceeași persoană juridică a unei încălcări identice sau similare, de cel puțin două ori, în decursul a 12 luni consecutive;

b) refuzul de a coopera cu ANRE sau obstrucționarea desfășurării acțiunii de control”.

CAPITOLUL V: Dispoziții finale

Art. 13

„Decizia de stabilire și individualizare a sancțiunii contravenționale emisă de Comitetul de reglementare se comunică persoanei juridice controlate de către agentul constatator care a întocmit raportul, împreună cu procesul-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, referatul, raportul de control și toate celelalte înscrisuri rezultate în cadrul acțiunii de control”.

Art. 14

„Decizia de stabilire și individualizare a sancțiunii contravenționale emisă de Comitetul de reglementare, împreună cu referatul, raportul de control și toate celelalte înscrisuri, constituie anexe la procesul-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor”.

 

Aprobarea Procedurii privind stabilirea și individualizarea sancțiunilor contravenționale raportate la cifra de afaceri rezultate din activitatea de control (OPANRE nr. 12/2022) was last modified: martie 2nd, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.