Aprobarea Procedurii privind stabilirea şi individualizarea sancţiunilor contravenţionale raportate la cifra de afaceri, de către Comitetul de reglementare al ANRE, ca urmare a acţiunilor de investigaţii (OPANRE nr. 13/2022)

1 mart. 2022
Vizualizari: 367
Actul publicat în Monitorul OficialSumar

Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (OPANRE) nr. 13/2022 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea și individualizarea sancțiunilor contravenționale raportate la cifra de afaceri, de către Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, ca urmare a acțiunilor de investigații

 

(M. Of. nr. 195 din 28 februarie 2022)

 

 

Se aprobă Procedura privind stabilirea și individualizarea sancțiunilor contravenționale raportate la cifra de afaceri, de către Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, ca urmare a acțiunilor de investigații, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

În M. Of. nr. 195 din 28 februarie 2022 s-a publicat Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (OPANRE) nr. 13/2022 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea și individualizarea sancțiunilor contravenționale raportate la cifra de afaceri, de către Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, ca urmare a acțiunilor de investigații.

Vă prezentăm principalele prevederi ale Ordinului.

Art. 1

Se aprobă Procedura privind stabilirea și individualizarea sancțiunilor contravenționale raportate la cifra de afaceri, de către Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, ca urmare a acțiunilor de investigații, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2

Comitetul de reglementare și entitățile organizatorice din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

În continuare, vă prezentăm structura Procedurii și principalele sale prevederi:

 

ANEXĂ: Procedura privind stabilirea și individualizarea sancțiunilor contravenționale raportate la cifra de afaceri, de către Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, ca urmare a acțiunilor de investigații

CAPITOLUL I: Scop și domeniu de aplicare

Art. 1

(1) Prezenta procedură are drept scop stabilirea și individualizarea sancțiunilor în cazul săvârșirii contravențiilor prevăzute la art. 93 alin. (1) și art. 194 din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Lege, pentru care sunt prevăzute sancțiuni din cifra de afaceri a anului anterior aplicării sancționării.

(2) Prezenta procedură prezintă modul general în care se stabilește și se realizează individualizarea sancțiunilor de către Comitetul de reglementare. Principiul care guvernează aplicarea sancțiunilor este acela al aplicării sancțiunilor într-o modalitate și într-un cuantum care să asigure efectul disuasiv și/sau preventiv al acestora, în vederea protejării participanților la piața de energie electrică și gaze naturale și/sau a clienților finali.

(3) Prezenta procedură se aplică de către Comitetul de reglementare și entitățile organizatorice din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(4) Prezenta procedură se aplică activităților de investigație desfășurate de ANRE în sectorul energiei electrice și al gazelor naturale.

(…)

CAPITOLUL II: Stabilirea sancțiunilor, adoptarea deciziilor de către Comitetul de reglementare

Art. 5

(1) Orice acțiune de investigație pe piețele angro de energie electrică și gaze naturale se finalizează prin decizie de finalizare a investigației, aceasta având la bază raportul de investigație în forma finală, ce conține analiza și concluziile echipei de investigație din cadrul direcției de specialitate care desfășoară aceste activități.

(2) În cazul în care echipa de investigație identifică și constată săvârșirea unei fapte contravenționale pentru care sancțiunea prevăzută de Lege este amendă raportată la cifra de afaceri anuală a persoanei juridice investigate, după caz, aceasta menționează aceste aspecte în raportul de investigație în formă finală, referatul înaintat Comitetului de reglementare, precum și în proiectul deciziei de finalizare a investigației ce urmează a fi adoptată de către Comitetul de reglementare.

Art. 6

(1) Comitetul de reglementare stabilește și individualizează sancțiunile contravenționale raportate la cifra de afaceri aferentă activităților desfășurate de persoana juridică investigată în calitate de titular de licență, pentru categorii de acte și fapte care afectează integritatea și transparența piețelor angro de energie electrică și gaze naturale, respectiv care împiedică îndeplinirea atribuțiilor de către ANRE.

(2) Fac obiectul stabilirii și individualizării sancțiunilor de către Comitetul de reglementare contravențiile prevăzute la art. 93 alin. (1) pct. 41, 42, 49-52 și art. 194 pct. 361, pct. 44-47 din Lege, pentru care sunt prevăzute sancțiuni prin raportare la cifra de afaceri a persoanei juridice investigate, realizată din activitatea licențiată în anul financiar anterior sancționării faptei, sau, după caz, prin raportare la veniturile obținute în România de către persoana juridică investigată și înregistrate în situațiile financiare individuale ale acesteia, privind:

a) nerespectarea de către participanții la piețele angro de energie electrică și gaze naturale a obligațiilor ce le revin în temeiul prevederilor art. 4 alin. (1)-(3), art. 8 alin. (1) și (5), art. 9 alin. (1) și (5) și art. 15 din Regulamentul (UE) nr. 1.227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie, denumit în continuare REMIT;

b) nerespectarea de către participanții la piețele de energie electrică și gaze naturale a obligațiilor ce le revin în temeiul prevederilor art. 3 alin. (1) și alin. (2) lit. e) și art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1.227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie;

c) refuzul participanților la piețele angro de energie electrică și gaze naturale de a permite efectuarea de acțiuni de investigație și/sau inspecție inopinată în spațiile ce aparțin operatorilor economici sau asociațiilor de operatori economici care își desfășoară activitatea în sectorul energiei electrice sau al gazelor naturale, pe care aceștia le dețin legal și/sau își desfășoară activitatea, și la domiciliul, terenurile sau mijloacele de transport aparținând reprezentanților legali, administratorilor, directorilor și altor angajați ai operatorilor economici ori asociațiilor de operatori economici supuși investigației, ce urmează a fi inspectate, sau de a pune la dispoziție echipamentele electronice pe care sunt stocate sau arhivate datele și informațiile ce fac obiectul investigației;

d) nefurnizarea datelor și informațiilor, furnizarea de date și informații inexacte, incomplete sau care induc în eroare, ca urmare a solicitărilor ANRE, realizate în temeiul prevederilor art. 85 și art. 86 alin. (1) lit. c) și d) și alin. (3), respectiv art. 184 și art. 185 alin. (1) lit. c) și d) și alin. (3) din Lege;

e) nerespectarea de către participanții la piață și operatorul de transport și de sistem a cerințelor prevăzute în regulamentele europene, altele decât cele menționate la art. 93 alin. (1) pct. 32-35, 41 și 42, respectiv art. 194 pct. 35 și 36 din Lege;

f) nerespectarea de către participanții la piață și operatorul de transport și de sistem a cerințelor privind transparența prevăzute în reglementările ANRE, precum și în regulamentele europene, cu excepția Regulamentului (UE) nr. 1.227/2011.

(…)

CAPITOLUL III: Criterii de individualizare a sancțiunii

Art. 19

Individualizarea sancțiunilor se face în funcție de gravitatea și durata faptei, de impactul produs asupra pieței de energie electrică sau a gazelor naturale, precum și a clientului final, după caz, cu respectarea principiilor eficacității, proporționalității și al efectului descurajator al sancțiunii aplicate.

Art. 20

(1) Evaluarea gravității unei încălcări se face de la caz la caz, pentru fiecare tip de încălcare, luându-se în considerare toate împrejurările relevante ale cazului.

(2) În evaluarea gravității faptei contravenționale se pot lua în considerare, dar fără a se limita la acestea:

a) natura faptei săvârșite;

b) dimensiunea pieței de energie electrică sau a gazelor naturale în care persoana juridică investigată desfășoară activități licențiate;

c) împrejurările în care a fost săvârșită fapta contravențională;

d) cota de piață a persoanei juridice investigate;

e) cotele de piață cumulate ale tuturor participanților implicați;

f) impactul concret al încălcării pe piețele de energie electrică și gaze naturale, atunci când acesta poate fi măsurat;

g) conținutul datelor/informațiilor/documentelor consemnate în raportul de investigație în forma finală.

(…)

CAPITOLUL IV: Circumstanțe atenuante și agravante

Art. 23

La stabilirea și individualizarea sancțiunii contravenționale Comitetul de reglementare are în vedere dacă există circumstanțe atenuante pentru persoana juridică investigată, după cum urmează:

a) furnizează dovezi că a pus capăt încălcării prevederilor legale imediat ce a luat cunoștință de intervenția ANRE prin orice acțiune întreprinsă de aceasta, în scopul investigării unei încălcări a legii;

b) furnizează dovezi că participarea sa la încălcarea săvârșită este extrem de redusă și astfel demonstrează că, în cursul perioadei în care a fost parte la încălcare, în mod efectiv, a evitat punerea în aplicare a acesteia;

c) a colaborat în mod efectiv și pe deplin cu ANRE;

d) face dovada existenței și implementării efective a unui program de conformare cu regulile de piață, stabilind și menținând mecanisme și proceduri eficiente pentru a identifica situațiile de încălcare a prevederilor art. 6 alin. (2) din prezenta procedură;

e) ca urmare a încheierii unor tranzacții cu produse energetice pe piețele centralizate de energie, face dovada că a reparat sau a acordat despăgubiri pentru prejudiciul cauzat participanților la piețele angro de energie electrică și gaze naturale;

f) își recunoaște fapta;

g) alte împrejurări de natura celor de mai sus.

(…)

CAPITOLUL V: Dispoziții finale

Art. 25

Deciziile adoptate de Comitetul de reglementare privind stabilirea și individualizarea sancțiunii contravenționale se comunică persoanei juridice investigate de către direcția de specialitate ce desfășoară activități de investigații, împreună cu celelalte documente menționate în prezenta procedură.

Aprobarea Procedurii privind stabilirea și individualizarea sancțiunilor contravenționale raportate la cifra de afaceri, de către Comitetul de reglementare al ANRE, ca urmare a acțiunilor de investigații (OPANRE nr. 13/2022) was last modified: martie 1st, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.