Aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, privind derularea Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (OMDLPA nr. 2853/2022)

11 nov. 2022
Vizualizari: 808

Actul publicat în Monitorul Oficial

PreambulSumar

Ordinul ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (OMDLPA) nr. 2853/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, privind derularea Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat

(M. Of. nr. 1085 din data de 10 noiembrie 2022)

În temeiul:

art. 34 din Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor și al art. 12 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 477/2020 privind organizarea și funcționarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, cu modificările și completările ulterioare.

Se aprobă Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, privind derularea Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat.

 

În M. Of. nr. 1085 din data de 10 noiembrie 2022 s-a publicat Ordinul ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (OMDLPA) nr. 2853/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, privind derularea Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat.

Art. 1

(1) Se aprobă Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, privind derularea Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

(2) Normele metodologice prevăzute la alin. (1) reglementează modalitatea de derulare a Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, prevăzut la cap. III din Legea nr. 212/2022.

Art. 2

În vederea includerii în Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, beneficiarii care au depus solicitări pentru anul 2022, în termenul prevăzut la art. 19 alin. (1) din Legea nr. 212/2022, încarcă în platforma digitală „investitii.mdlpa.ro” solicitarea întocmită conform modelului prevăzut în normele metodologice aprobate conform art. 1 alin. (1), însoțită de documentele prevăzute în acestea, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii bugetului de stat pentru anul următor.

Art. 3

Prezentul ordin intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.

ANEXĂ: NORME METODOLOGICE de aplicare a prevederilor Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, privind derularea Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat

Art. 1

(1) Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, denumit în continuare Program, este un program multianual, finanțat de la bugetul de stat, coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, și are ca obiectiv general proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții la clădirile existente care prezintă niveluri insuficiente de protecție la acțiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor acțiuni seismice, în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice, precum și asigurarea funcționalității acestora conform tuturor cerințelor fundamentale și a creșterii eficienței energetice a acestora.

(2) Programul prevăzut la alin. (1) cuprinde următoarele subprograme:

a) Subprogramul proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clădirile multietajate cu destinația principală de locuință;

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

b) Subprogramul proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clădirile de interes și utilitate publică aflate în proprietatea sau administrarea autorităților și instituțiilor administrației publice centrale sau locale.

Art. 2

(1) Beneficiarii Subprogramului proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clădirile multietajate cu destinația principală de locuință sunt unitățile și subunitățile administrativ-teritoriale, reprezentate de autoritățile administrației publice locale.

(2) Beneficiarii Subprogramului proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clădirile aflate în proprietatea sau administrarea autorităților și instituțiilor administrației publice centrale sau locale sunt autoritățile administrației publice centrale sau locale, inclusiv unitățile aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea acestora.

(…)

Art. 8

(1) În temeiul art. 24 alin. (2) din lege, prin derogare de la prevederile art. 34 alin. (2) lit. e) și h) și alin. (3) din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, în baza ordinului prevăzut la art. 6 alin. (5), se încheie contracte de finanțare multianuale între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și unitățile/subunitățile administrativ-teritoriale reprezentate de autoritățile administrației publice locale, pe o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu încă 2 ani în cazuri justificate, în limita creditelor de angajament aprobate cu această destinație, fără eșalonarea anuală a creditelor bugetare, care se înscriu cumulat pentru toată perioada de finanțare.

(2) În temeiul art. 24 alin. (3) din lege, prin derogare de la prevederile art. 47 alin. (6) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, în baza ordinului prevăzut la art. 6 alin. (5), se încheie contracte de finanțare multianuale între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și beneficiarii instituții publice centrale.

(3) Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației încheie contractele de finanțare, în ordinea cronologică a încărcării în platforma electronică a tuturor documentațiilor necesare, complete și corecte, în limita creditelor de angajament aprobate anual cu această destinație.

(4) În situația în care în cursul unui an bugetar, în urma încheierii contractelor de finanțare, sunt epuizate creditele de angajament aprobate anual cu această destinație, contractele de finanțare se încheie în anul următor, în ordinea cronologică a încărcării în platforma electronică, în anul anterior, a tuturor documentațiilor necesare, complete și corecte.

Art. 9

În aplicarea art. 21 și 22 din lege, ulterior încheierii contractului de finanțare, beneficiarii sunt obligați să încarce în platforma digitală, în conturile individuale prevăzute la art. 4 alin. (2):

a) convenția prevăzută la art. 18 din lege;

b) contractul de achiziție publică a proiectului tehnic de execuție (Pth+DDE), precum și contractele de achiziție publică de lucrări sau contractul de proiectare și execuție, inclusiv actele adiționale la acestea, dacă este cazul, însoțite de devizul general actualizat;

c) procesul-verbal de predare-primire a proiectului tehnic, întocmit și verificat conform legislației în vigoare;

d) ordinul de începere a lucrărilor;

e) comunicare către Inspectoratul de Stat în Construcții privind începerea lucrărilor de execuție.

(…)

Art. 13

(1) În termen de 20 de zile lucrătoare de la transferul/virarea sumelor prevăzute la art. 11 și 12, beneficiarii au obligația să le vireze prin ordin de plată către prestatorii de servicii/executanții de lucrări/furnizorii de bunuri, după caz, și să transmită, prin intermediul platformei digitale, justificarea utilizării sumelor, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5, pentru monitorizarea utilizării sumelor transferate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, cu destinația finanțării cheltuielilor prevăzute în contractele de finanțare multianuale.

(2) În situația în care beneficiarii nu virează sumele în termenul prevăzut la alin. (1), trebuie să justifice motivul neefectuării viramentului și să le returneze în bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației sau în contul prevăzut la art. 12 alin. (1), după caz, în termen de 5 zile lucrătoare de la expirarea termenului inițial de 20 de zile. Fac excepție situațiile în care beneficiarii decontează din bugetul local sau alte surse legal constituite sumele aferente contribuției de la bugetul de stat și solicită ulterior recuperarea acestora, conform prevederilor art. 27 din lege.

(3) Termenele prevăzute la alin. (1) și (2) se reduc în luna decembrie a fiecărui an în funcție de reglementările emise în temeiul art. 19 lit. d) din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare.

(…)

Art. 15

(1) Pentru aplicarea unitară a prevederilor prezentelor norme metodologice, informațiile vor fi transmise respectându-se conținutul-cadru prevăzut în anexele la prezentele norme metodologice.

(2) Toate documentele necesare pentru derularea obiectivelor de investiții, conform prezentelor norme metodologice, se transmit la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin intermediul platformei digitale semnate cu semnătura electronică calificată sau, după caz, cu aplicarea semnăturii electronice calificate pentru conformitate cu originalul.

Art. 16

(1) Lista de lucrări eligibile pentru consolidare seismică și creșterea eficienței energetice, precum și indicatorii de performanță pentru clădiri rezidențiale sunt prevăzute în anexa nr. 7.

(2) Lista de lucrări eligibile pentru consolidare seismică și creșterea eficienței energetice, precum și indicatorii de performanță pentru clădiri publice sunt prevăzute în anexa nr. 8.

ANEXA nr. 1A: CERERE DE FINANȚARE;

ANEXA nr. 1B: CERERE DE FINANȚARE;

ANEXA nr. 2: DEVIZ GENERAL al obiectivului de investiție;

ANEXA nr. 3: SITUAȚIE privind necesarul de la bugetul de stat pentru decontarea bunurilor/lucrărilor/serviciilor și a altor cheltuieli pentru obiectivul de investiții „……………………………” în baza Contractului de finanțare nr. ……………;

ANEXA nr. 4: AVIZ cu privire la eligibilitatea cheltuielilor solicitate prin deschiderea de credite bugetare aferentă lunii …………………, anul ……….., de către Autoritatea publică centrală………………;

ANEXA nr. 5: SITUAȚIE privind bunurile/lucrările/serviciile/alte cheltuieli realizate și decontate pentru obiectivul de investiții „……………………………” în baza Contractului de finanțare nr. ……../data ………………;

ANEXA nr. 6A: RAPORT FINALIZARE OBIECTIV DE INVESTIȚII;

ANEXA nr. 6B: RAPORT FINALIZARE OBIECTIV DE INVESTIȚII;

ANEXA nr. 7:

CAPITOLUL 1: LISTĂ de lucrări eligibile pentru consolidare seismică

CAPITOLUL 2: LISTA de lucrări eligibile pentru creșterea eficienței energetice;

ANEXA nr. 8:

CAPITOLUL 1: LISTĂ de lucrări eligibile pentru consolidare seismică

CAPITOLUL 2: LISTĂ de lucrări eligibile pentru creșterea eficienței energetice.

 

Aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, privind derularea Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (OMDLPA nr. 2853/2022) was last modified: noiembrie 11th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.