APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO

8 oct. 2019
Vizualizari: 516
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 
 Drept civil. Contractele translative de proprietate. Manual pentru curs și seminar

Drept civil. Contractele translative de proprietate. Manual pentru curs și seminar

Drept civil. Contractele translative de proprietate. Manual pentru curs și seminar

 

Descriere

Prezentul manual pentru curs și seminar are drept obiect tratarea principalelor contracte translative de proprietate: vânzarea, schimbul, rentă viageră și întreținerea. Lucrarea este concepută că un instrument eminamente practic, menit să faciliteze atât învățarea pentru studenții de anul III la materia Contracte civile, cât și recapitularea informațiilor pentru cei deja acomodați cu această materie.

Cuprinsul lucrării

Lucrarea este structurată în două părți principale. Prima parte cuprinde sinteză principalelor aspecte teoretice necesare stabilirii reperelor materiei tratate. Nu a fost omis un capitol recapitulativ, care are în vedere acele instituții tratate deja la materiile de drept civil din anii anteriori, cu care studenții se vor confruntă mai întâi în studiul contractelor civile. Urmează prezentarea celor patru contracte prin scheme logice, scheme punctuale și expunerea sinoptică. Aspectele mai dificile sunt reluate prin intermediul unor fise de lucru completate de scurte extrase din actele normative relevante. Mai departe, problematizarea aspectelor prezentate se realizează printr-un număr de întrebări. Cea de-a două parte cuprinde o încercare de abordare practică a materiei celor patru contracte, din mai multe perspective: jurisprudențiala, cazuala imaginară (spețe), grile și, nu în ultimul rând, exemple de contracte, prin care fiecare își poate realiza modelul ideal.

Puncte forte

Partea de sinteză conține o structurare a materiei într-un format ușor de reținut, ceea ce face că lucrarea să fie un instrument recomandabil pentru studenții care intră pentru prima data în contact cu materia și care doresc să-și formeze o imagine de ansamblu mai înainte de a trece la aprofundarea subiectelor prin consultarea tratatelor, cursurilor, monografiilor și articolelor de specialitate. De asemenea, lucrarea poate fi foarte utilă și pentru cei care se pregătesc de examene de licență sau admitere în profesiile juridice, permițând o recapitulare inteligență a materiei.

Publicul țintă

Lucrarea se adresează:
-studenților care se pregătesc la materia Contracte civile;
-studenților care se pregătesc de examenul de licență;
-candidaților care se pregătesc pentru admiterea la INM, Barou sau INR;
-auditorilor de justiție care se pregătesc pentru examenul de absolvire;
-magistraților stagiari care se pregătesc pentru examenul de capacitate;
-avocaților stagiari care se pregătesc pentru examenul de definitivat;
-notărilor stagiari care se pregătesc pentru examenul de definitivat.

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!
 Manual elementar de Drept Privat Român. 2019

Manual elementar de Drept Privat Român. 2019

 

Manual elementar de Drept Privat Român. 2019
Ediția a II-a, revăzuta și adăugită

 

Materia Dreptului privat român așază bazele de formare a viitorului jurist.

La Facultatea de Drept a UBB Cluj Napoca, pregătirea în domeniu se bazează cumulativ pe cursul vorbit și cel tipărit. Prin urmare, acest Manual vine să completeze discuția directă pe spete (conținute în textele de Drept Român) de la cursul vorbit, respectiv de la tutoriale și întâlniri online pentru cei înscriși la învățământ la distanță. Conținutul sau oferă un bagaj de noțiuni teoretice elementare, ce se completează însă în mod necesar cu frecventarea cursurilor și cu utilizarea izvoarelor (în principal Gaius și Iustinian). Studentul trebuie să participe la cursurile vorbite pentru a deprinde manieră în care se abordează o problemă de drept, să vadă cum se descifrează și comentează textele din Corpus iuris civilis și din alte izvoare, respectiv cum se ajunge la o soluție în drept.

Față de prima ediție (2016), am simplificat și am actualizat câteva secțiuni. Pasajele scrise cu caractere de dimensiune mai mică au valoare de completări/detalieri și sunt facultative.

Am adăugat la final și un mic glosar de termeni și persoane. Acesta corespunde noțiunilor și numelor de juriști indicate cu asterisc în primele capitole. Experiență la catedra ne-a revelat dificultățile întâmpinate de studentul din anul I în înțelegerea unor noțiuni de specialitate juridică și în cunoașterea unor juriști: sunt chestiuni cu care nu avea în mod obiectiv unde să se întâlnească până acum. Că urmare, studentul poate găsi în Glosar sumare explicații pentru toate noțiunile sau numele marcate. Detaliile pentru majoritatea acelor noțiuni le va găsi în capitolele ulterioare, afectate tematicii în cauza.

Manualul este rezultatul cercetărilor ce le am întreprins din 2005 până astăzi în vederea optimizării modului de predare a materiei. În această perioadă, am lucrat la actualizarea cursului maestrului nostru, profesor doctor docent Vladimir Hangă, ajungând progresiv la refacerea integrală sau parțială a capitolelor acestuia. Recunoștință autorului se îndreaptă de aceea spre memoria celui care i a condus teză de doctorat și l a alăturat continuator al operei sale didactice și de cercetare.

Cluj Napoca, august 2019

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!
 Revista de Dreptul Familiei nr. 1-2/2019

Revista de Dreptul Familiei nr. 1-2/2019

 

Revista de Dreptul Familiei nr. 1-2/2019

 

O revistă de dreptul familiei nu este o revistă oarecare. Din efortul celor care caută adevărul, la lumina dreptului, din pasiunea însuflețita a conceptelor, se ridica și își revendică locul, între alte publicații, o formă a gândului, care pune în centrul preocupărilor Familia.

Sub până domnului academician Ioan-Aurel Pop, președintele celui mai înalt for științific, primul interviu al Revistei de Dreptul Familiei evocă familia – constanța a epocilor, civilizațiilor și tradițiilor, lăcaș al prezentului și speranța a viitorului.

Secțiunea dedicată studiilor abordează o gamă vastă de probleme circumscrise vieții de familie. Opinia copilului și alte probleme de drept, cu privire specială asupra cazului Sorina (Oana Ghiță) radiografiază frământări actuale, cu valențe multiple și consecințe complexe. Opinia copilului este facultativă în materia adopției? Care sunt probele care pot conduce la înlăturarea opiniei copilului? Interesul superior al copilului trebuie apreciat în raport cu circumstanțele imediate sau pe termen lung? Care este semnificația opiniei copilului în materia executării silite?

„Copilul datorează respect părinților săi indiferent de vârstă sa” este textul legal care prilejuiește examinarea obligației de respect (ce revine copilului), în corelație cu obligația de întreținere (ce incumba părintelui). Câteva considerații de ordin practic asupra dispozițiilor articolului 485 din noul Cod civil (Bogdan Ionescu) recurge la argumente de text și discuții pe marginea soluțiilor pronunțate de instanțele de judecată, în vederea calificării riguroase a așa-numitei „exceptii de nedemnitate”, care ar fi susceptibila de a înrâuri soartă acțiunii în stabilirea pensiei de întreținere (nuanțele au în vedere situația minorului și a copilului aflat în continuarea studiilor).

Instituția ocrotirii părintești cunoaște particularități la nivelul sistemelor juridice naționale. Nouă legislație spaniolă în materie este detaliată în Análisis del nuevo régimen jurídico de la patria potestad en España tras la reformas operadas por las Leyes de 2 y 28 de julio de 2015 (Angel Acedo Penco).

Practica stabilirii obligației de întreținere, pe care părintele o datorează copilului, relevă o serie de dificultăți. Obligația de întreținere – un drept al copilului. Modalități de determinare și de executare a obligației (Gabriela-Cristina Frențiu) identifică problemele și soluțiile optime, din perspectivă competenței jurisdicționale, legii aplicabile, executării hotărârilor pe teritoriul statelor membre sau statelor terțe, cuantumului obligației de întreținere, executării, modificării și încetării plătii pensiei de întreținere.

În tăcerea legii și pe fondul jurisprudenței neunitare, locuința alternantă are adepți și, deopotrivă, oponenți. De la Ana la Caiafa: interogații și soluții privind locuința alternantă a minorului (Marieta Avram, Cătălina-Ioana Mocanu) examinează, în dreptul pozitiv și de lege ferenda, admisibilitatea, temeiul juridic și criteriile stabilirii acestei locuințe, în raport cu interesul superior al copilului.

Hotărârile judecătorești care statuează cu privire la dreptul părintelui de a avea legături personale cu minorul prezintă particularități, în fază executării silite. Executarea silită a dreptului de a avea legături personale cu minorul. Iluzie sau realitate? (Ioan Ilies Neamț) analizează modalitatea în care se desfășoară executarea silită, implicațiile opoziției minorului, consecințele refuzului minorului, mecanismele pe care creditorul le are la dispoziție pentru a obține realizarea dreptului sau, în cazul în care neexecutarea este consecință culpei debitorului.

Frecvența situațiilor în care Codul civil reclamă implicarea autorității tutelare ridica o serie de interogații în raport cu minorii, persoanele vârstnice și interzisii. Rolul și funcțiile autorității tutelare în protejarea persoanelor vulnerabile. Simplu apendice al organelor judiciare sau instituție cu rol propriu? (Bogdan Dumitru Moloman) tranșează aspectele problematice asociate competenței autorității tutelare în efectuarea anchetei psihosociale, audierii minorului, punerii sub interdicție judecătorească, asistării persoanelor vârstnice în față notarului public.

Reproducerea medical asistată nu beneficiază, în dreptul român, de prevederile unei legi speciale (chiar dacă textul Codului civil face trimitere la această). Copilul, un dar sau un drept? (Lucia Irinescu) examinează jurisprudență edificată pe art. 8 din Convenția europeană a drepturilor omului și trasează direcții adaptate practicilor medicale care, în acest domeniu, devansează reglementarea.

O privire asupra maternității de substituție relevă nu numai o practică judiciară deficitara, reticentă și controverse în doctrina, dar și necesitatea clarificării regimului juridic al instituției, prin intermediul normelor speciale. Acțiuni privind filiația față de mamă în ipoteză maternității de surogatie. Dezlegări din practică instanțelor din România (Ioana Nicolae, Georgeta-Bianca Spirchez) analizează soluțiile instanțelor române, în cauze care vizează, în principal, filiația față de mamă, că urmare a folosirii tehnicilor de procreare artificială, în variantă mamei-surogat.

De la absența patrimoniului propriu al femeii și a capacității de a încheia acte juridice în nume propriu, la emanciparea relativa și la egalitate juridică – drumul a fost sinuos, în decursul epocilor. Repere istorice privind situația juridică a femeii în dreptul privat european (Marius Floare) reflectă condiția femeii, sub aspectul capacității civile, căsătoriei, divorțului, succesiunii, de la antichitatea română la codificarile actuale.

Nouă Lege 13.811/2019 deroga de la Codul civil brazilian, în privință efectelor juridice ale căsătoriei persoanei minore care a împlinit 16 ani. Matrimonio de menor de 16 años – nulidad o anulación. Ley 13.811/2019 (Rolf Madaleno) examinează validitatea căsătoriei, prin prismă normelor speciale menționate.

Libertatea contractuală și viață de familie este o ecuație cu vechime, căreia anii din urmă i-au adăugat noi arii de acțiune. Familia prin contract (Adina R. Motîcă, Lavinia Tec) analizează contractualizarea instituțiilor familiei – logodnă, căsătoria, regimul matrimonial, divorțul, filiația (cu aplicație în ceea ce privește reproducerea medical asistată).

Desfacerea căsătoriei din culpă exclusivă reprezintă doar o infimă parte a contenciosului familial, instanțele confruntându-se cu dificultățile opțiunii între avantajele materiale reglementate în cazul desfacerii căsătoriei din culpă exclusivă. Din nou despre prestația compensatorie și dreptul la despăgubiri. Trecut și viitor sau între sancțiune și recompensa (Codruța Hageanu) identifică soluțiile procedurale pentru formularea cererilor, inventariază analitic jurisprudență în materie și (sesizând incongruență reglementărilor în materie), formulează propuneri de lege ferendă.

La rândul sau, dreptul argentinian reglementează compensațiile financiare consecutive desfacerii căsătoriei sau parteneriatului, distinct de obligația de întreținere și de indemnizația acordată în repararea prejudiciului. Laș compensaciones económicas en el derecho argentino. Criterios jurisprudenciales (Leandro Martín Merlo) examinează natură juridică și modalitățile de stabilire a acestor compensații, potrivit normelor în vigoare și criteriilor avansate în practică judiciară.

Peisajul normativ este extrem de divers în materie de parteneriate civile. Discuția este de actualitate, în contextul globalizării legislației, pe fond european și internațional. Astfel că, apare legitimă întrebarea: este oare România pregătită pentru acest gen de schimbare? Repere și răspunsuri, argumente în dreptul român și în dreptul comparat, regăsim în studiul Evoluție, adaptabilitate, înțelepciune. Sunt parteneriatele civile o alternativă la căsătorie (Ana-Luisa Chelaru). Aceleași premise sunt valorificate, pentru a pune față în față realitatea normativă și propunerile de modificare a cadrului juridic din țara noastră – Parteneriatele înregistrate între realitate și deziderat legislativ și social (Carmen Oana Mihailă).

Testul dreptului european vizează regimul economic de cuplu (regimul matrimonial și efectele patrimoniale ale parteneriatelor înregistrate). Regimul matrimonial din perspectivă „celor din afara”. Repere de drept internațional privat ale opozabilității regimului (Dan Andrei Popescu) dezbate opozabilitatea, esențială pentru terții care intră în raporturi juridice cu soții, în condițiile în care prezența elementului de extraneitate antrenează aplicarea normelor conflictuale naționale – pentru statele neimplicate în cooperarea consolidată sau aplicarea normelor uniforme – în cazul statelor părți la Regulamentul (UE) 2016/1103. Sub semnul previzibilității, factorii de legătură sunt, în mod deliberat, selectați de către legiuitor, în așa fel încât să permită planificarea, în materia legii aplicabile și a competenței internaționale. Procedurile matrimoniale europene, statutul patrimonial al soților și al partenerilor relevă particularități ale determinării lex causae, ale distribuirii competenței jurisdicționale, prin intermediul unui instrumentar specific raportului extraneu – Elemente de previzibilitate în cooperarea consolidată. De la Roma III la regimuri matrimoniale și parteneriate înregistrate (Călina Jugastru).

Într-un demers care are că sursă viață de familie, privirea spre trecut marchează semnificativ prezentul și ordonează (de lege ferenda) pretențiile viitorului. Fără trecutul consistent, prezentul juridic nu ar avea referințe solide, iar judecată actuală ar fi incompletă. Restitutio readuce în memoria dreptului probleme a căror perenitate a fost probată: Noțiunea de interes al minorului și interesul determinării lui (Ion P. Filipescu); Aspecte noi și controversate ale stabilirii paternității prin hotărâre judecătorească (Alexandru Bacaci).

Recenziile sunt obligatorii, pentru a fixă repere. Peisajul editorial oferă lucrări de certă valoare, care sprijină consolidarea bagajului informațional și deslușirea adevărului judiciar. Primele două recenzii conturează tabloul complex al instituțiilor dreptului familiei – Emese Florian, Dreptul familiei. Căsătoria. Regimuri matrimoniale. Filiația, Ediția a 6-a, revizuită și adăugită, Editură C.H. Beck, București, 2018, 617 pagini (Cristina Nicolescu); Adina R. Motîcă, Dreptul civil al familiei. Raporturile nepatrimoniale, Curs teoretic și practic, Ediția a ÎI-a, revăzuta și adăugită, Editură Universul Juridic, București, 2018, 442 pagini (Cristina Nicolescu). Cea de a treia recenzie surprinde conotațiile autonomiei de voința și ale securității circuitului juridic transfrontalier, așa cum acestea reies din studiile reunite în lucrarea Le patrimoine des couples internationaux saisi păr le droit de l’Union européenne: leș règlements européens du 24 juin 2016 (sous la direction de Isabelle Barrière-Brousse, Gwendoline Lardeux), Presses Universitaires d-Aix-Marseille, 2018, 158 pages (Călina Jugastru).

Așadar, numărul 1-2 al Revistei de Dreptul Familiei invită la dezbatere, reflecție și analiză, cu o problematică centrată pe copil, căsătorie, autoritate părintească, uniunile de cuplu – în dreptul național și sub incidență dreptului european.

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!

 

APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO was last modified: octombrie 8th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: