ANPC. Informarea consumatorilor referitor la prezența factorilor alergeni în produsele alimentare neambalate
Potrivit site-ului oficial (www.anpc.ro), Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a informat că a fost publicat în Monitorul Oficial al României Ordinul Președintelui ANPC nr. 163 din 3 iunie 2021 pentru furnizarea de informații privind prezența unor substanțe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranță la produsele alimentare neambalate.
Astfel, în Ordin este prevăzut faptul că, începând din această dată, produsele alimentare nepreambalate trebuie să fie însoțite, la vânzare, în mod obligatoriu, de informații privind prezența substanțelor sau a produselor care pot cauza alergii sau intoleranță.
De asemenea, informațiile trebuie să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere/oferire a produselor alimentare nepreambalate sau, în cazul comercializării la distanță, înaintea achiziționării acestora, înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice.
Totodată, ordinul stipulează că, pentru produsele alimentare nepreambalate oferite spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiile privind substanțele/produsele care pot cauza alergii sau intoleranță figurează pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau ambalajul de transport, precum și în orice material informativ.