Anexa la OMS nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 – modificări (OMS nr. 74/2022)

14 ian. 2022
Vizualizari: 373

Actul modificat

Actul modificatorSumar
Ordinul ministrului sănătății (OMS) nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2

 

(M. Of. nr. 242 din 24 martie 2020)

 

OMS nr. 74/2022 privind modificarea anexei la OMS nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2

 

(M. Of. nr. 40 din 13 ianuarie 2022)

Se modifică anexa la OMS nr. 487/2020 și se înlocuiește cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

În M. Of. nr. 40 din 13 ianuarie 2022 s-a publicat Ordinul ministrului sănătății (OMS) nr. 74/2022 privind modificarea anexei la OMS nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2. 

Redăm, în cele ce urmează, structura respectivei anexe.

Structura

Capitolul 0:

Capitolul 1: A. Recomandări pe scurt

Capitolul 2: B. Categorii de medicamente utilizabile în tratamentul pacienților cu COVID-19

Capitolul 3: C. Recomandări privind tratamentul cazurilor spitalizate

Capitolul 4: D. Recomandări pentru pacientul îngrijit la domiciliu (tabelul 5)

Capitolul 5:

Mai departe, vă prezentăm cele mai importante dispoziții regăsite în anexa privind protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2.

„(…) (1) 1. Persoana cu infecție asimptomatică cu SARS-CoV-2 nu necesită un tratament medicamentos.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

2. Îngrijirea pacienților cu forme ușoare de boală, în cazul pacienților fără factori de risc pentru evoluție severă, recurge la medicație simptomatică; simptomaticele pot fi utile și pentru pacienți cu forme mai severe de boală.

3. Antiviralele au o eficiență cu atât mai mare cu cât sunt administrate mai devreme în cursul bolii, de preferat începând din primele zile de evoluție; raportul beneficiu/risc este cu atât mai mare cu cât pacientul are un risc mai mare de evoluție severă. De aceea antiviralele se administrează în primul rând pacienților cu forme nonsevere de boală care au factori de risc pentru evoluția severă.

4. Dintre antivirale, remdesivir se recomandă în formele medii de boală la pacienți cu factori de risc pentru evoluție severă și în formele severe (cât mai rapid după instalarea necesarului de oxigen), pe criterii de disponibilitate, eficiență și riscuri. Antiviralele cu administrare orală pot fi folosite în formele ușoare și medii de boală, la pacienții evaluați clinic, imagistic și biologic. Anticorpii monoclonali neutralizanți sunt recomandați în formele ușoare și medii de boală, cât mai repede după debutul bolii; efectul benefic este mai ridicat în cazul administrării la pacienții cu factori de risc pentru evoluția severă a COVID-19.

5. Monitorizarea pacientului este extrem de importantă pentru a surprinde o evoluție a bolii din faza inițială, de multiplicare virală, către faza inflamatorie, ceea ce impune modificarea atitudinii terapeutice.

6. Tratamentul antiinflamator cu corticoizi (de preferat dexametazonă) este indicat la pacienții cu inflamație sistemică, care necesită administrare de oxigen.

(…)

(1) B.1. Medicație cu acțiune antivirală (tabelul 1)

1. Evoluția infecției cu SARS-CoV-2 are o fază inițială dominată de replicarea virală, cu o durată variabilă, în medie 6-7 zile, pentru care administrarea de antivirale eficiente este justificată; în acest interval de timp pacientul trece printr-o perioadă presimptomatică și poate deveni simptomatic. Ulterior, unii pacienți intră într-o fază dominată de inflamație sistemică, care în cazuri rare poate lua aspectul unei hiperinflamații, în care utilitatea medicației cu efect antiviral este mult mai redusă/nulă.

De aceea, medicația antivirală ar trebui administrată cât mai precoce după stabilirea diagnosticului (de dorit, de la începutul perioadei simptomatice), în special pacienților cu factori de risc pentru evoluție nefavorabilă, urmărindu-se limitarea riscului de agravare a bolii și reducerea duratei de evoluție a bolii, ceea ce ar putea diminua numărul celor care necesită internare.

Persoanele cu infecție asimptomatică cu SARS-CoV-2 nu primesc tratament deoarece nu s-a demonstrat că ar reduce durata excreției virusului și nici că ar preveni evoluția către forme severe de boală.

(…)

2. Tabelul 1. Medicație cu efect antiviral propusă pentru tratamentul COVID-19

MedicamentDozeDurată standardReacții adverse frecvente
Remdesivir200 mg/zi în ziua 1, apoi 100 mg/zi

Copii sub 40 kg: 5 mg/kgc/zi în ziua 1, apoi 2,5 mg/kgc/zi

5 zile (10 zile la pacient IOT sau cu ECMO)Citoliză hepatică

Flebite

Constipație, greață

Afectare renală

Anticorpi monoclonali neutralizanțiVariabil, în funcție de produs (a se vedea textul)O administrareAlergice
Favipiravir1.600 mg la 12 ore în prima zi, apoi 600 mg la 12 ore

1.800 mg la 12 ore în prima zi, apoi 800 mg la 12 ore*)

10-14 zileTeratogen**)

Hiperuricemie (5%) ***)

Diaree (4,8%) ***)

Molnupiravir800 mg la 12 ore5 zileTulburări digestive

Cefalee

Amețeli

Posibil teratogen**)

Paxlovid300 mg nirmatrelvir + 100 mg ritonavir la 12 ore5 zile

Diaree, vărsături

Mioartralgii, astenie fizică

Erupții, inclusiv sindrom Stevens-Johnson

*)Pentru aceste doze, toxicitatea favipiravir nu este suficient studiată.

**)Se folosește doar împreună cu mijloace de contracepție la pacientele de vârstă fertilă și la pacienții cu capacitate de procreare.

***)Rata efectelor adverse provine din studii efectuate cu dozele mai mici.

(…)

În concluzie, administrarea de medicație antiinfecțioasă, în afara celei specifice pentru COVID-19, nu este indicată în general, ci doar selectiv și bine justificat. Utilizarea corectă a anamnezei, a examenului fizic, a testelor biologice (procalcitonina și hemoleucograma), a explorărilor imagistice și a testelor microbiologice permite identificarea pacienților care necesită antibiotice pentru rezolvarea problemelor infecțioase asociate COVID-19. Având în vedere relativa raritate a infecțiilor asociate acestui sindrom, situația actuală ar putea să aibă o consecință neintenționată favorabilă, și anume limitarea presiunii de selecție de bacterii rezistente la antibiotice și restrângerea circulației acestor microorganisme.

(5) B.5. Suportul funcțiilor vitale

Îngrijirea pacienților cu forme critice de COVID-19 se va face de către medici de terapie intensivă.

Deși există multiple sindroame care pot pune în pericol prognosticul pacientului cu COVID-19 (disfuncții hemodinamice, insuficiență renală acută, suprainfecții bacteriene severe), principalul risc vital rămâne afectarea respiratorie severă și de aceea o atenție deosebită trebuie acordată monitorizării și susținerii funcției respiratorii la pacientul cu COVID-19. Scăderea saturației de O2 sub 94% în aerul atmosferic la pacienți în repaus, fără suferință respiratorie anterioară, impune evaluarea rapidă a gazometriei arteriale și îmbogățirea aerului inspirat cu oxigen. Măsuri suplimentare pentru reducerea hipoxemiei pot fi oricând decise în funcție de dificultatea de a corecta hipoxemia. Obiectivul este de a evita agravarea hipoxiei tisulare care determină leziuni greu reversibile.

Elementele de detaliu în această privință depășesc scopul acestui protocol terapeutic. Un protocol privind tratamentul cu oxigen este elaborat pentru a detalia intervențiile necesare la diferite categorii de pacienți.

(…)

Capitolul 4: D. Recomandări pentru pacientul îngrijit la domiciliu (tabelul 5)

(1) 1. Pentru pacientul asimptomatic:

– nu necesită tratament, chiar dacă are factori de risc asociați în general cu evoluție mai severă a COVID-19;

– monitorizare la două zile.

2. Pentru pacientul simptomatic:

– simptomaticele sunt permise – a se vedea capitolul B.6. Simptomatice și alte măsuri terapeutice;

– profilaxia anticoagulantă: pacienții cu forme medii și severe care rămân la domiciliu pot primi profilaxie a trombozelor dacă au și alți factori de risc pentru tromboze, de exemplu, imobilizarea la pat.

– nu se administrează antibiotice (de exemplu, azitromicina) pentru a trata o viroză, așa cum este COVID-19;

– este contraindicată administrarea de dexametazonă sau de alți corticosteroizi în perioada inițială a bolii, cu manifestări ale formelor ușoare sau medii de COVID-19 (fără necesar de oxigenoterapie) pentru că poate stimula replicarea virală și agravează evoluția bolii;

– antiviralele de administrare orală se pot prescrie pentru administrare în regim ambulatoriu doar dacă sunt îndeplinite simultan următoarele condiții:

– se inițiază la pacienți în primele 7 zile de boală (faza virală a bolii);

– pacientul este evaluat corespunzător pentru excluderea contraindicațiilor: clinic, biologic, imagistic;

– sunt prescrise de către medicul care a evaluat pacientul.

Medicul de familie are obligația de a continua monitorizarea pacientului pe parcursul tratamentului și ulterior până la vindecare.

Antiviralele orale se pot administra în regim în ambulatoriu și pot fi eliberate prin farmaciile cu circuit deschis doar pe bază de prescripție medicală.

Medicația antivirală de administrare parenterală se utilizează doar în mediul spitalicesc, în regim de spitalizare de zi sau spitalizare continuă.

Observație: La pacienții cu COVID-19 îngrijiți ambulator se prescriu în mod nejustificat antibiotice, antigripale și corticoizi de către medicii care îi evaluează și/sau îi monitorizează. Trebuie știut că:

– utilizarea de azitromicină și de alte antibiotice la pacientul cu COVID-19 îngrijit la domiciliu reprezintă de cele mai multe ori un abuz, cu consecințe asupra pacientului, care poate dezvolta efecte colaterale ale administrării de antibiotice (diaree cu C. difficile, candidoze, selectare de bacterii rezistente);

– inițierea unui tratament cu corticoizi la pacientul cu COVID-19 aflat la domiciliu în primele zile de boală (fără necesar de oxigenoterapie) reprezintă de regulă un abuz și poate avea drept consecință o evoluție prelungită sau agravată a bolii.

– oseltamivirul nu este eficient în cazul infecției cu SARS- CoV-2, ci în tratamentul și profilaxia gripei.

3. Pacienții cu COVID-19 monitorizați la domiciliu vor fi îndrumați de urgență pentru investigare în centrele de evaluare (lista acestora va fi publicată pe pagina web a Ministerului Sănătății și a direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București) în vederea internării/inițierii tratamentului specific, prin intermediul serviciului 112, în situația existenței următoarelor simptome:

– febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate;

– tuse seacă intensă sau care se accentuează;

– SaO2 < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19;

– dispnee nou-apărută sau accentuarea unei dispnei preexistente;

– dureri toracice la inspirul profund;

– astenie marcată;

– mialgii intense.

(2) Tabelul 5. Tratament propus în funcție de severitatea cazului de COVID-19 la pacienții îngrijiți la domiciliu

Forma de boală

(severitate)

Tratament recomandatDurata recomandată
AsimptomaticNu
UșoarăSimptomatice

Un antiviral disponibil pentru cei cu factori de risc evolutiv sever

Depinde de evoluția pacientului.
MedieAntivirale de administrat cât mai precoce

Anticoagulante – profilaxie sau terapie în indicații selective

Depinde de evoluția pacientului.
Severă*)/Critică**)Nu ar trebui îngrijit la domiciliu – ar trebui să ajungă de urgență la spital!

*)Sever = minimum unul dintre: frecvența respiratorie > = 30/min. ( > = 40/min. la preșcolar); SaO2 < = 93%; PaO2/FiO2 < 300; infiltrate pulmonare care cresc cu mai mult de 50% în 24-48 de ore.

**)Critic = minimum unul dintre: detresă respiratorie acută; sepsis; alterarea conștienței; MSOF”.

Anexa la OMS nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2 – modificări (OMS nr. 74/2022) was last modified: ianuarie 14th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.